"Exploring the future of work & the freelance economy"

Eilandjescultuur staat goede sourcing strategie in de weg.

Strategische, organisatiebrede samenwerking tussen HR en inkoop is ver te zoeken, aldus Niels Huismans

fastflexDat sourcing een belangrijk hulpmiddel is om als organisatie in de snel veranderende markt te kunnen overleven, is algemeen bekend. Veel organisaties proberen mee te bewegen in de huidige ontwikkelingen, maar schieten hier vaak in tekort. Sourcing van professionals is anno 2014 nog teveel versplinterd en een strategische, organisatiebrede samenwerking tussen HR en inkoop is ver te zoeken. De ultieme flexorganisatie lijkt voor veel organisaties nog een utopie. Toch is deze, mits er enkele belangrijke stappen worden genomen, in 2020 de normaalste zaak van de wereld als het aan mij ligt.

Organisatiebrede oppak cruciaal

Vrijwel alle markten zijn door zogenaamde disruptive bedrijven omgegooid of krijgen hier nog mee te maken. Het adaptieve vermogen van organisaties wordt op de proef gesteld en een strategische inzet van sourcing is hierbij cruciaal. Eerder onderzoek van ons laat zien dat zelfstandige professionals cruciaal zijn voor de ontwikkeling van organisaties. Daarnaast groeien de vaste en flexibele schil steeds meer naar elkaar toe. Hierdoor raakt het managen omtrent de sourcing van professionals meerdere bedrijfsonderdelen.

Wj zien vaak dat het integreren van een bedrijfsbrede sourcing aanpak onderbelicht is binnen organisaties. Het is essentieel dat HR en inkoop samen sourcing oppakken, maar in de praktijk gebeurt dit niet. Wat ons opvalt is dat bedrijven wel flexibel willen worden, maar nog geen idee hebben hoe ze dat moeten aanpakken. De ultieme flexorganisatie lijkt onhaalbaar, maar door relatief simpele handelingen kunnen bedrijven hier wel naar toe groeien. Het belang van sourcing als strategisch asset wordt nog te veel onderschat, maar gezien de snel evoluerende markt is een organisatiebrede aanpak sourcing naar mijn idee belangrijker dan ooit. 

De ultieme flexorganisatie

Ik heb een whitepaper over de ultieme flexorganisatie geschreven. In dit whitepaper krijgen HR- en inkoopprofessionals handvatten aangereikt om flexibeler om te gaan met de vaste en flexibele schil. Het whitepaper is te downloaden via: http://www.fastflex.nl/nl-nl/media/whitepapers/de-ultieme-flexorganisatie

Niels Huismans is als consultant bij FastFlex verantwoordelijk voor Business Development. FastFlex is sinds augustus 2017 onderdeel van Between Staffing Group. FastFlex is een onafhankelijke sourcing partner en managed service provider op het gebied van resourcemanagement. Wij dragen zorg voor de volledige keten van inhuur: van het proactief benchmarken van de inhuurtarieven tot het afwikkelen van alle contractgerelateerde zaken. Niels richt zich vanuit zijn marktexpertise op het creëren van meerwaarde voor huidige en nieuwe klanten. Daarnaast is hij oprichter van Marketives, een website waar hij een vernieuwende kijk op marketing, strategie en management geeft. Voordat Niels aan de slag is gegaan bij FastFlex heeft hij de Master Marketing Management gedaan waarna hij het management traineeship van Young Colfield heeft doorlopen. Hierbinnen is hij o.a. actief geweest als projectmanager bij T-Mobile. Naast zijn werk heeft Niels passie voor sport, film, reizen en culinaire uitspattingen. Bekijk alle berichten van Niels Huismans