"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Zzp’er werkt wekelijks gemiddeld een werkdag meer dan werknemer

Zelfstandig ondernemers werken gemiddeld ruim een volledige werkdag per week meer dan iemand in loondienst. Dat blijkt uit onderzoek van Tijd voor Publiciteit.

Ondernemen is veel werk. Dat blijkt uit een analyse van CBS-gegevens door PR-bureau Tijd voor Publiciteit. De cijfers laten zien dat een zelfstandig ondernemer wekelijks ruim 9 uur meer werkt dan iemand in loondienst. Mannelijke zzp’ers spannen de kroon met een gemiddelde werkweek van bijna 46 uur.

Vooral bij mannen is het verschil groot. Een man in loondienst werkt wekelijks ruim 13 uur minder dan een mannelijke zzp’er. Wat verder opvalt, is dat mannen – zowel werknemers als zelfstandigen – de afgelopen tien jaar gemiddeld één uur minder zijn gaan werken. Vrouwelijke werknemers gingen per werkweek juist ruim een uur meer werken. Ondernemende vrouwen gingen zelfs anderhalf uur langer werken.

Financiële zorgen

Frank Breukelman van Tijd voor Publiciteit vermoedt dat zzp’ers voornamelijk om financiële redenen meer uren maken. “Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat ondernemen een heel andere druk met zich meebrengt dan werken voor een baas. Op momenten dat de inkomsten achterblijven, is simpelweg meer uren maken voor veel zzp’ers de ‘makkelijkste’ manier om toch rond te komen.” Die noodzaak wordt volgens hem onderstreept door een recent onderzoek van financeplatform Boekhouder.nl. Daaruit blijkt dat ruim een kwart van de zzp’ers maandelijks financiële zorgen heeft.

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *