"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Onderzoek Malt: ‘Freelancers zijn onmisbare talenten, gewaardeerd door organisaties van alle groottes’

Freelancen wint op Europees niveau aan momentum en dient als een katalysator voor snelle zakelijke transformatie tijdens onzekere economische tijden. Dat blijkt uit het rapport ‘Freelancing in Europe 2024’ van freelance platform Malt.

Malt heeft zijn jaarlijkse ‘Freelancing in Europe’ rapport gepubliceerd, een uitgebreide analyse van de freelancemarkt in Europa. Voor ‘Freelancing in Europe 2024’ heeft Malt meer dan 5.000 freelancers in zes Europese landen ondervraagd, en de bedrijven die hun diensten gebruiken. Het rapport beschrijft de typische Europese freelancer met strategische vaardigheden die steeds meer worden gezocht door grote bedrijven. Deze bedrijven bouwen nu hybride superteams door de expertise van freelancers te combineren met intern talent.

Het rapport onthult dat:

  • 90% van de freelancers niet actief op zoek is naar een werknemerspositie, waardoor freelancen hun carrièrekeuze is.
  • 72% van de ondervraagden zegt evenveel of meer te verdienen als freelancer dan ze deden als fulltime werknemer.
  • 7 van de 10 freelancers maken het opbouwen van blijvende relaties met hun klanten tot hun hoogste prioriteit.
  • Grote bedrijven omarmen de freelancerevolutie steeds meer: + 55% in Duitsland, 73% in Frankrijk en 220% in Spanje sinds 2022.

Vaardige professionals kiezen voor onafhankelijkheid door freelancen op lange termijn te omarmen.

#1: Freelancen is de voorkeursloopbaan voor toptalenten

Ondanks het onzekere economische klimaat van de afgelopen twee jaar kiezen ervaren en goed opgeleide talenten voor freelancen op de lange termijn.

  • 69% van de freelancers is vol vertrouwen over hun toekomst op de lange termijn.
  • 68% van de ondervraagden zei dat ze freelancer zijn geworden om persoonlijke redenen in plaats van externe factoren, wat deze carrièrekeuze op de lange termijn bevestigt.
  • 72% van de ondervraagden zegt evenveel of meer te verdienen als freelancer dan ze deden als fulltime werknemer, omdat freelance-ervaring hen geloofwaardigheid geeft om hogere tarieven te vragen dan hun compensatie als fulltime werknemers.
  • 210.000 freelancers hebben zich in 2023 geregistreerd op het Malt-platform, wat aantoont dat deze trend blijft versnellen.

#2: Freelancers streven, net als voltijdse werknemers, naar vervulling in hun werk

● 70% van de freelancers maakt het tot een prioriteit om blijvende relaties op te bouwen met hun klanten, ongeacht de omvang of duur van een project.
● 74% zijn eerder geneigd om projecten aan te nemen bij klanten die in lijn zijn met hun eigen waarden.
● 54% van de freelancers heeft in de afgelopen twee jaar meer dan één project voltooid met dezelfde klant.

#3: Freelancers zijn ervaren ex-werknemers, voortdurend bezig met training en bijscholing

● Een overgrote meerderheid van freelancers (93%) begint hun freelance reis met ervaring als voltijdse werknemer, waarbij 53% van hen meer dan zeven jaar ervaring heeft als interne medewerker.
● Freelancers zijn vroege aanhangers van nieuwe en strategische vaardigheden, waarbij ze vier tot zes uur per week besteden aan training.

Het opbouwen van hybride superteams om freelance- en interne talenten te combineren.

#1: Bedrijven wenden zich tot freelancers om strategische vaardigheidstekorten op te vullen

Bedrijven hebben hun strategieën voor het werven van freelancers ingrijpend veranderd, waarbij ze zijn overgestapt van een aanpak die was ontworpen om een gebrek aan resource te compenseren naar een aanpak die bedoeld is om een gebrek aan strategische vaardigheden goed te maken.

Tegen de achtergrond van veranderende beroepen en een tekort aan talent, met name in de technologiesector, worden freelancers gezocht vanwege hun vaardigheden en ervaring die zich uitstrekken over sectoren en klanten heen, waardoor ze hun kennis kunnen delen met interne teams.

Freelancers werken aan uiteenlopende opdrachten en verdelen hun tijd tussen bedrijven van alle groottes. Hoewel fulltime freelancers in heel Europa 51% van hun tijd besteden aan werken met kleine bedrijven (250 werknemers of minder), is de tijd die ze besteden aan grote bedrijven de afgelopen paar jaar sterk toegenomen. Sinds de publicatie van het laatste “Freelancing in Europe” rapport van Malt in 2022 is de jaarlijkse werktijd van freelancers met grote bedrijven met 55% gestegen in Duitsland, 73% in Frankrijk en 220% in Spanje!

Freelancers moeten worden gezien als potentiële toptalenten in de industrie, en niet als tweederangsburgers in de arbeidswereld.

Ambroise de Boisriou, HR Senior Vice President, Power Systems & Services, Schneider Electric, merkt op: “Freelancers moeten worden gezien als potentiële toptalenten in de industrie, en niet als tweederangsburgers in de arbeidswereld. Onze beslissing om vandaag effectiever met freelancers te werken, komt meer voort uit de behoefte om opnieuw na te denken over hoe we essentiële en specialistische vaardigheden kunnen ‘lenen’ die we momenteel niet in huis hebben, dan uit de huidige economische situatie”.

#2: Relaties tussen freelancers en klanten zijn steeds meer gebaseerd op langdurige samenwerkingen

Bedrijven geven er de voorkeur aan om aan meerdere projecten te werken met dezelfde groep freelancers om de inwerkperiode te verkorten en hybride teams efficiënter te maken.
Dit heeft ook invloed op het gedrag van freelancers, aangezien 7 van de 10 freelancers nu het opbouwen van langdurige relaties met hun klanten tot hun hoogste prioriteit maken.

Alexandre Fretti, mede-CEO van Malt, merkt op: “Onze Europese enquête bevestigt dat vaardigheden nu belangrijker zijn dan status. In deze context vervagen de grenzen tussen freelancen en vast dienstverband verder met de opkomst van hybride superteams. Freelancers zijn toptalenten dankzij hun eigen training en tonen een toewijding aan hun klanten op dezelfde manier als een voltijdse werknemer aan diens bedrijf doet. Bij Malt zijn we ervan overtuigd dat deze twee werelden nu volledig voorbestemd zijn om samen te bestaan, tot groot voordeel van allen”.

Perrine Ferrault, Chief Community Officer van Malt, concludeert: “Freelancen is niet alleen hier om te blijven, maar het is ook de toekomst. De vraag die bedrijven zich nu moeten stellen is niet ‘Moet ik met freelancers werken?’, maar eerder ‘Hoe werk ik effectiever samen met freelancers en integreer ik ze beter in mijn organisatie? Het is de toekomst van werk'”.

Methodologie

De studie is gebaseerd op een online enquête van alle freelancers geregistreerd bij Malt in Frankrijk, Duitsland, Spanje, België, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Deelnemers aan de enquête konden hun antwoorden indienen van 15 mei tot 23 juni 2023. In totaal werden 5.092 reacties ontvangen, waardoor het één van de grootste studies over het onderwerp was.

Daarnaast werd een reeks van zes interviews van 30 minuten gehouden met senior executives van grote multinationals – allen met uitgebreide ervaring in het werken met freelancers via Malt – in Frankrijk, Duitsland, België en Nederland met vertegenwoordigers uit verschillende sectoren, waaronder energie, farmaceutica, digitale diensten en de consumptiegoederenindustrie.

Download het rapport ‘Freelancing in Europe 2024

Malt staat voor de nieuwe manier voor het matchen van talent en bedrijfsleven. Bij Malt geloven we in een revolutionaire manier van werken. In een wereld waarin we zelf kunnen kiezen hoe en wanneer we willen werken. En met wie. Bekijk alle berichten van Malt

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *