"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Flinke groei omzet zakelijke dienstverleners. Maar ondernemersvertrouwen gedaald

De omzet van de zakelijke dienstverlening was in het vierde kwartaal van 2023 6,3 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Over heel 2023 steeg de omzet van de zakelijke dienstverlening met 9,6 procent. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe kwartaalcijfers.

Hogere omzet

De omzet van IT-dienstverleners was in het vierde kwartaal 7,9 procent hoger dan een jaar eerder, meldt het CBS. Over heel 2023 steeg de omzet met 8,8 procent ten opzichte van 2022. 

Ook bij de advocatenkantoren steeg de omzet in het vierde kwartaal: de omzet was 8,3 procent hoger dan het jaar ervoor. Over heel 2023 was de omzet 6 procent hoger dan in 2022. 

De omzet steeg met name in het tweede halfjaar. In de administratieve dienstverlening (zoals accountancy en administratie) steeg de omzet in het vierde kwartaal met 4,8 procent. Op jaarbasis was dit 7 procent. 

Uitzendbranche

In de uitzendbranche was de omzet in het vierde kwartaal 3,3 procent hoger dan een jaar eerder. De omzet in deze branche stijgt nu al elf kwartalen op rij, maar de laatste zeven kwartalen neemt de omzetgroei wel af. Over heel 2023 steeg de omzet met bijna 6 procent. 

Ondernemersvertrouwen lager in eerste kwartaal 2023 

Het ondernemersvertrouwen in de zakelijke dienstverlening is aan het begin van het eerste kwartaal van 2024 afgenomen tot -2,4, blijkt uit de cijfers van het CBS. Dat is iets lager dan in het vierde kwartaal van 2023 (-2,3). Wel werd in november een negatieve reeks van 18 maanden even onderbroken met een positieve score van 1,2. Het optimisme zette echter niet door in de maanden daarna. 

 

Bron: CBS

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *