"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Arbeidsinspectie: wie bij H&M werkt via YoungOnes is geen zzp’er, maar uitzendkracht

Verkopers bij de kledingwinkel H&M worden door platform YoungOnes ter beschikking gesteld. Ze zijn daarmee uitzendkracht en geen zelfstandige, zo oordeelt de Arbeidsinspectie. Vakbond FNV is blij dat de ‘schijnconstructie’ wordt aangepakt. YoungOnes stelt dat de Arbeidsinspectie handhaaft op onjuiste en incorrecte aannames.

De Arbeidsinspectie stelde op verzoek van de FNV een onderzoek in naar de werkwijze van YoungOnes bij H&M. Het rapport is woensdag 13 maart gepubliceerd. Drie jaar geleden oordeelde de Arbeidsinspectie eerder dat platform Temper als uitzendbureau gezien moet worden. Een rechtszaak tussen FNV en Temper loopt nog.

Waarschuwing aan platforms

FNV voelt zich door het oordeel van de Arbeidsinspectie gesterkt in haar strijd tegen schijnconstructie. Sharon Bandell, projectleider FNV Naleving zegt hierover: “Laat de uitkomst van dit onderzoek een waarschuwing zijn voor alle andere platforms die cao’s en regelgeving ontduiken en procedures traineren.”
De vakbond vindt ook dat bedrijven als H&M hun verantwoordelijkheid moeten nemen door te stoppen met het inhuren van personeel via platforms als YoungOnes. Bandell: “Inlenende bedrijven gebruiken YoungOnes om op een makkelijke manier aan flexibel inzetbaar personeel te komen.”

Risico’s bij werkenden

Volgens FNV lopen door de huidige YoungOnes-constructie de werkenden risico’s die ze vaak zelf niet in de gaten hebben. Bandell: “Door mensen als schijnzelfstandigen te laten werken liggen alle risico’s bij deze werkenden. Het geld dat zij zo verdienen lijkt, met name voor jongeren, misschien aantrekkelijk, maar ze bouwen geen pensioen op of vakantiedagen. En als ze ziek zien krijgen ze geen geld. De CAO wordt zo ontdoken, pensioenfondsen worden benadeeld en de overheid loopt belastingen en premie-inkomsten mis.”

YoungOnes: bewuste keuze jongeren

YoungOnes wijst er in een reactie op dat jongeren juist heel bewust kiezen voor deze vorm van flexibiliteit om toegang tot opdrachten en studie makkelijk te kunnen combineren met bijverdienen. Pim Graafmans, managing director en mede-oprichter van het freelancewerk-platform, legt zich dan ook niet neer bij het oordeel van de Arbeidsinspectie: “Wij vinden dat deze freelancers recht hebben op toegang tot opdrachten zonder zich zorgen te hoeven maken over onterechte boetes of berispingen. Wij betreuren het dan ook dat de Arbeidsinspectie handhaaft op onjuiste en incorrecte aannames en kunnen ons niet vinden in deze bevindingen. Het rapport van de Arbeidsinspectie is geen finale beslissing en wij beraden ons dan ook over de volgende stappen, waar we veel vertrouwen in hebben.”

Politiek aan zet

YoungOnes stelt op een constructieve manier oplossingen te willen vinden met alle betrokken partijen en pleit daarbij voor meer duidelijkheid vanuit de politiek. Graafmans: “Hier hoort wetgeving en beleid bij die de arbeidswensen van jongeren weerspiegelt en meebeweegt met de arbeidsmarkt van de toekomst. Wij zetten ons dan ook proactief in om hier samen met de overheid vorm aan te geven.”

De FNV vindt daarentegen dat de politiek moet doorpakken met de aanpak van schijnzelfstandigheid, verwijzend naar de Europese Richtlijn voor platformwerk waarover eerder deze week een akkoord is bereikt.

Drie jaar geleden oordeelde de Arbeidsinspectie dat platform Temper als uitzendbureau gezien moet worden. De rechtbank Amsterdam is vandaag verder gegaan met de behandeling van de rechtszaak FNV/CNV versus Temper.

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *