"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Aantal interim-IT-opdrachten voor het eerst gedaald

Het aantal interim-opdrachten in de IT-sector is voor het eerst gedaald, terwijl het aanbod aan interim IT-professionals met 66% is toegenomen. Dat blijkt uit de Planet Interim Index 2023.

Het aantal opdrachten onder interim-professionals groeide ten opzichte van 2022 licht, met een totale groei van 5%, van 86.000 opdrachten per jaar naar 90.000. Dat blijkt uit de nieuwste uitgave van de Planet Interim Index.

Daarin staat ook dat het aantal interim-opdrachten in de IT-sector ten opzichte van 2022 voor het eerst is gedaald, met 6%. Het aanbod aan interim IT-professionals is daarentegen met 66% toegenomen. Ondanks de afname van het aantal opdrachten, blijft de IT-sector met 34% de grootste sector waarin interim-professionals actief zijn.

In het afgelopen jaar zorgden andere sectoren dus voor de groei in het totaal aantal opdrachten in de markt. Zo groeide het aantal Finance-opdrachten met 31%, terwijl slechts 6% meer interim-finance-professionals zich hebben aangeboden.

Groei aantal interim-opdrachten per sector

Sterke groei Office & Facility Management

In Office & Facility Management is een stevige groei te zien. Hier nam het aantal opdrachten met wel 53% toe, terwijl er 12% minder interim-professionals beschikbaar waren voor deze opdrachten. Daarnaast nam het aantal opdrachten in Inkoop- & Logistiek met 19% toe. In Marketing en HR bleef het aantal opdrachten nagenoeg gelijk, terwijl meer professionals zich hiervoor aanboden: 12% en 13%. De meeste opdrachten bevonden zich in Noord- en Zuid-Holland: met 45,6% van alle opdrachten bleven zij de andere regio’s voor.

Onderwijs en Finance het meest teleurgesteld in tarieven

Verschil gewenst uurtarief professional en opdracht indicatie

 

In de sector onderwijs bestaat de grootste kloof tussen het gevraagde bedrag van interim-professionals en het bedrag dat zij ontvangen. Waar zij hopen op een tarief van €100 per uur, krijgen zij in de regel daarvan slechts de helft. Dit verschil duidt op een mismatch door een combinatie van té optimistische verwachtingen over het tarief, niveauverschil in opdrachten ten opzichte van het niveau van professionals en de marge van bemiddelaars. Ook in de finance sector bestaat er een grote kloof tussen het gewenste tarief en wat de interim-professionals ontvangen.

Percentage uurtarief dat professional ontvangt van wenstarief

 

Bekijk alle resultaten van de Planet Interim Index 2023

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

2 reacties op dit bericht

  1. Inzake de opmerking over het vakgebied ‘onderwijs’:
    “Ondanks het grote lerarentekort, bestaat de grootste kloof tussen het gevraagde bedrag van interim-leraren en het bedrag dat zij ontvangen. Waar zij hopen op een tarief van €100 per uur, krijgen zij in de regel daarvan slechts de helft.”
    Dat klopt niet, dit betreft niet alleen leraren, dat is te kort door de bocht.

    Het gaat zoals in de index aangegeven om alle soorten onderwijsfuncties, dus ook projectmanagement, directie en bestuur die samen gemiddeld als wenstarief circa € 100 per uur aangeven in 2023. Dit betekent dat operationele maar ook managementfunctiegroepen van verschillende tariefniveaus binnen een vakgebied meewegen. Het verschil tussen wenstarief en tariefindicatie kan dus ook duiden op een mismatch door te optimistische tarief verwachtingen, niveauverschil in opdrachten (medior bijvoorbeeld) ten opzichte van het niveau van professionals (meer senior bijvoorbeeld) en de marge van bemiddelaars.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *