"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

HeadFirst Group neemt Britse Impellam over

“Samen worden we een wereldleider in mission-critical talent”, zegt Han Kolff (HeadFirst Group) over de overname van het grotere Impellam.

De HeadFirst Group en de Britse Impellam Group hebben bekend gemaakt dat ze overeenstemming hebben bereikt over de overname van Impellam door HeadFirst.

De overname – waar ruim 1,5 jaar aan gesprekken aan vooraf is gegaan – heeft volgens Staffing Industry Analysts een waarde van 560 miljoen euro. Het merendeel daarvan gaat naar grootaandeelhouder Michael Ashcroft 

Wereldwijde speler

Binnen de Impellam Group vallen verschillende, geïntegreerde arbeidsmarktdienstverleners. De jaarlijkse omzet (managed spend) van Impellam bedraagt een kleine 6 miljard. Aanzienlijk meer dan de omzet van HeadFirst zelf.

De twee belangrijkste operationele divisies van Impellam Group leveren de volgende diensten: 1) Global Managed Services (“GMS”): volledige workforce solutions door het multidisciplinair managen van het totale talentproces en 2) STEM: MSP-, RPO-, contracting, vaste arbeid en SOW workforce solutions gericht op IT- en digitale specialisten, data-experts, wetenschappers, clinici en ingenieurs. De divisies van Impellam Group opereren onder verschillende merknamen, waaronder Guidant Global en Comensura (GMS), evenals Carbon60, SRG, Lorien en Bartech (STEM).

Ambities

HeadFirst ziet in Impellam een aantrekkelijke kans om te investeren in een van de marktleidende Managed Services Providers in de wereld en een toonaangevende groep van bedrijven gespecialiseerd in recruitment voor STEM (data, life-sciences, tech & engineering) professionals. Er is een duidelijke strategische rationale voor de combinatie van HeadFirst en Impellam die – volgens het bedrijf in Hoofddorp – naar verwachting de volgende voordelen gaat opleveren:

  • door een zeer complementaire geografische dekking, met beperkte tot geen overlap, ontstaat een grotere groep met een sterke aanwezigheid op het Europese vasteland, in het Verenigd Koninkrijk, Noord-Amerika en APAC, waarvan opdrachtgevers met een grotere, wereldwijde, geografische spreiding kunnen profiteren;
  • complementaire vaardigheden en expertise creëren aanzienlijke mogelijkheden voor onze klanten en voor cross-selling van onze services;
  • de sterke technologie, data en digitale platforms van HeadFirst Group bieden de kans de operationele en bedrijfsprestaties binnen de grotere groep verder te verbeteren;
  • een sterk gecombineerd managementteam kan de langetermijnstrategie van een grotere groep blijven waarmaken;
  • meer carrièremogelijkheden voor collega’s binnen de grotere groep.

Han Kolff, Chairman of the board bij HeadFirst Group, licht toe: “Deze fusie zal baanbrekend zijn, voortbouwend op de complementaire sterke punten van Impellam en HeadFirst. Samen worden we een wereldleider in mission-critical talent, waardoor we onze opdrachtgevers, leveranciers en professionals op een ongeëvenaarde manier van dienst kunnen zijn. We hebben een enerverende reis voor de boeg met volop kansen voor onze teams, waarbij we de HR-technologie verder uitdiepen en het geografische bereik verder en sneller vergroten.”

Julia Robertson, CEO bij Impellam Group en beoogd Group CEO: “We kijken ernaar uit om onze krachten te bundelen met HeadFirst om een groter, meer digitaal en divers dienstenaanbod te creëren met een groter geografisch bereik. De gecombineerde kracht van marktleidende merken, culturen en mensen – in balans met technologie van de uitgebreide groep – stelt ons in staat onze klanten nog beter te ondersteunen bij hun uitdagingen op het gebied van workforce management in het Verenigd Koninkrijk, Europa, Noord-Amerika en APAC. Tegelijkertijd biedt het meer carrièremogelijkheden voor collega’s.”

Toekomstig management

HeadFirst Group wil het zittend management van Impellam Group, namelijk Julia Robertson (huidige Chief Executive Officer van Impellam Group) en Tim Briant (huidige Chief Financial Officer van Impellam Group) een plek te geven in de raad van bestuur als respectievelijk Group CEO en CFO. Zij zullen samenwerken met de bestuursleden Marion van Happen, die ook doorgaat als CEO van HeadFirst Group, en Han Kolff, die non-executive Chairman zal zijn, en de non-executive bestuursleden Koen Bekkering en Boyd Sleeman, om het toekomstige succes en de groei van de nieuwe groep te bewerkstelligen.

De transactie zal naar verwachting in de eerste helft van 2024 worden afgerond.

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

2 reacties op dit bericht

  1. Not much cash, lots of Loan notes.
    The cash is less than the previous share price. Still good deal for the Impellam shareholders and for Headfirst a massive leap forwards.

  2. Ik denk dat er juist erg veel in cash betaald wordt. De laatste kwartaal cijfers van Impellam laten een omzet zien van 514.05 miljoen. Laat 2 maanden openstaan dan komt er 342,7 miljoen beschikbaar via de factor line. Die wordt op basis van de totale koopsom nagenoeg compleet direct aan de toekomstig oud aandeelhouders uitgekeerd. Dat is gezien het netto resultaat van negatief 4.2 mio die uit de laatste kwartaalcijfers blijkt echt een heel net bedrag voor de toekomatig oud aandeelhouders. Ook worden in twee delen nog dividend in cash betaald. Tot slot las ik dat de rente die geboden wordt op de vendorloan meer dan 10% bedraagt. De aandeelhouders van Impellam doen een prima deal.