"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Financiële sector in 2024: ‘meer lucht op arbeidsmarkt, ondanks groeiende vraag naar ESG- en pensioenspecialisten’

Professionals werkzaam in de financiële sector hebben de banen voor het uitkiezen en bovendien zijn er voldoende interim-opdrachten. Toch lijken vraag en aanbod meer met elkaar in balans te komen, constateren recruitment specialists Dave Duim en Hidde Kooijman van recruitmentorganisatie Robert Walters.

“Er komt eindelijk iets meer lucht op de arbeidsmarkt. Maar dankzij de toenemende ESG-regelgeving en de nieuwe Pensioenwet ontstaat er tegelijkertijd een enorme vraag naar nieuwe specialisten.” Dat is de verwachting van recruitment specialists Dave Duim en Hidde Kooijman van recruitmentorganisatie Robert Walters. 

Duim en Kooijman verwachten dat de arbeidsmarkt voor compliance specialisten er komend jaar anders uit gaat zien. “Een aantal grote financiële instellingen zijn nu meer ‘in control’, omdat zij meer grip hebben op de herstelwerkzaamheden van klantdossiers die zijn uitgevoerd. Hierdoor komen er meer interim-professionals beschikbaar op de markt, waardoor de uurtarieven iets stabiliseren”, aldus Duim.

Kooijman denkt dat hetzelfde gaat gebeuren bij de salarissen. “Deze waren zo extreem hoog, dat ik een stabilisering verwacht en dit ook als gezond beschouw. De krapte houdt toch wel aan vanwege verplichtingen vanuit KYC (Know Your Customer) en CDD (Customer Due Diligence)”. Niet alleen banken, maar alle financiële instellingen, zoals accountants, advocaten, financieel adviseurs en verzekeraars zijn verplicht een goed KYC/CDD-beleid te voeren. Financiële instellingen moeten voorkomen dat ze zakendoen met criminele organisaties. Daarom moeten alle partijen waarmee ze samenwerken zorgvuldig gescreend worden (red.). 

Bij kleinere organisaties moet er nog veel gebeuren, en dat is interessant voor compliance specialisten.

Maar hoe reageren compliance specialisten hierop? Veel compliance professionals werkzaam bij klassieke (groot)banken en verzekeraars, kijken voorzichtig om zich heen. Kooijman: “Banken en verzekeraars zijn vooroplopers op het gebied van compliance, waardoor het meest uitdagende werk er daar opzit voor de compliance specialisten”. Duim bevestigt dit: “Bij kleinere organisaties moet er nog veel gebeuren, en dat is interessant voor compliance specialisten. Zij kunnen straks bijvoorbeeld ook bij de lokale autohandelaar aan de slag die met KYC te maken krijgt”.

Zoekende naar ESG-invulling

Een andere trend waar je anno 2024 niet meer omheen kunt, is ESG. ESG staat voor Environmental, Social en Governance. “Banken en verzekeraars moeten er als eerste aan geloven. Zij rapporteren al volgens de Non-Financial Reporting Directive (NFRD), en moeten vanaf boekjaar 2024 ESG-rapportages opleveren die in lijn zijn met de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD)”, zegt Duim. Deze Europese richtlijn verplicht grote bedrijven om niet-financiële prestaties te rapporteren en deze te laten controleren door onafhankelijke partijen.

Hierdoor hebben banken en verzekeraars de vaart erin zitten, ziet Kooijman. “Zij tuigen complete ESG-teams op. Toch blijven ook deze grote spelers zich afvragen hoe ESG vormgegeven moet worden en door wie. Iedereen is zoekende.” Kooijman raadt aan om bij twijfel te kiezen voor de kandidaat die affiniteit met duurzaamheid heeft, aangezien iemand met veel intrinsieke motivatie zich waarschijnlijk sneller zal ontwikkelen binnen dit nieuwe vakgebied. “Het is niet gek om iemand aan te nemen die Climate Studies heeft gestudeerd.”  

Duim constateert dat kleinere organisaties er juist voor kiezen om ESG toe te voegen aan het takenpakket van bestaande medewerkers. Zij hoeven hun ESG-rapportages pas voor boekjaar 2025 op te stellen. “Hierdoor hebben zij langer de tijd om zich hierop voor te bereiden, waardoor ESG-werkzaamheden sneller worden toegewezen aan bijvoorbeeld de risk manager, compliance specialist of finance professional. Deze extra verantwoordelijkheid geeft een interessante wending aan zijn of haar functie”, aldus Duim.

Pensioensector verliest stoffig imago

Verder heeft de invoering van de nieuwe Pensioenwet, die in de zomer van 2023 is bekrachtigd, consequenties voor de arbeidsmarkt. Organisaties moeten voor 1 januari 2028 een bepaalde transitie hebben doorstaan, wat vraagt om extra rekenwerk en aangepaste rapportages, vooral aan de pensioenbeheerkant.

De vraag naar financiële professionals die kennis hebben van de gehele pensioenketen, neemt sterk toe

“De vraag naar pensioenactuarissen en andere financiële professionals die kennis hebben van de gehele pensioenketen, neemt sterk toe”, zegt Duim. “Voorheen had de pensioensector een stoffig imago, maar de nieuwe wet is de grootste verandering van de afgelopen 50 jaar binnen de sector. Dit maakt het vakgebied de komende jaren zeer interessant voor professionals, ongeacht of organisaties eerst de kat uit de boom kijken of in 2024 al opschalen.”  

Kortom: de vraag naar financiële professionals, zowel voor vaste posities als voor interim-opdrachten, blijft groot. Maar hoe zorg je ervoor dat die felbegeerde compliance professional, ESG-specialist of pensioenactuaris voor jou kiest? Naast het faciliteren van een snel sollicitatieproces (“als je een week wacht met reageren, verlies je je kandidaat aan de concurrent”), is het volgens Kooijman essentieel om de kandidaat direct een goed aanbod te doen. “Voorheen zetten organisaties relatief laag in qua salaris en kandidaten iets hoger, en ontmoetten ze elkaar in het midden. Nu kunnen kandidaten uit ontzettend veel banen kiezen; daarom is onderhandelen over het salaris zinloos voor de werkgever.”

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie