"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Josette Dijkhuizen en Fabian Dekker – als experts op terrein zelfstandigen – benoemd als Kroonleden SER

Benoeming is een gevolg van de uitbreiding van de SER om zelfstandigen een betere plek in de polder te geven.

Josette Dijkhuizen en Fabian Dekker worden benoemd tot Kroonlid van de SER. De ministerraad heeft vandaag ingestemd met het voorstel van minister Van Gennip (SZW). Beiden worden benoemd vanwege hun expertise op het gebied van zelfstandigen. Josette Dijkhuizen (1969) is bijzonder hoogleraar duurzame inzetbaarheid aan de Universiteit Tilburg – een leerstoel die gefinancierd wordt door inkomensverzekeraar Movir. Daarnaast is ze zelfstandig ondernemer. Fabian Dekker (1978) is senior onderzoeker arbeidsmarkt bij SEOR, een onderzoeksbureau gelieerd aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Dijkhuizen wordt benoemd als kroonlid, Dekker als plaatsvervangend kroonlid. De benoeming loopt tot 1 april 2024, waarna herbenoeming mogelijk is.

De benoemingen hebben te maken met de uitbreiding van de SER en een oproep vanuit de Tweede Kamer om zelfstandigen een betere plek in de polder te geven. “De afgelopen decennia is het aantal zelfstandig werkenden op de Nederlandse arbeidsmarkt flink toegenomen, het kabinet vindt het belangrijk dat dit zich vertaalt in een adequate vertegenwoordiging binnen de SER”, zo laat het kabinet weten.

Daarom is eerder dit jaar het aantal zetels aan ondernemerszijde en aan werknemerszijde al aangevuld met zetels voor zelfstandigen. Aan een pleidooi van bijvoorbeeld de Werkvereniging om zelfstandigen een aparte positie in de SER te geven, in plaats van een plek binnen de werkgevers- en  werknemersdelegaties, is geen gehoor gegeven.

  • Lees meer: zie deze verzameling van columns en interviews van/met Fabian Dekker op ZiPconomy. Josette Dijkhuizen is binnenkort te gast in de ZiPconomy podcast ZiPtalk.
De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie