"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

FunktieMediair pakt oude liefde weer op met nieuw bemiddelingsmodel

Bemiddelingsbureau FunktieMediair gaat zich weer richten op werving en selectie en interim-management voor non-profit organisaties, maar dan met een nieuw en transparant verdienmodel, namelijk een vaste fee.

Al meer dan 35 jaar voert bemiddelingsbureau FunktieMediair succesvol opdrachten uit voor organisaties, teams en individuen in de non-profitsector. Het bureau richt zich op het invullen van cruciale leidinggevende en stafposities. Sinds de overname zeven jaar geleden door Kenhardt, die zich meer in de profit-markt beweegt, richtte FunktieMediair zich overwegend op assessments, development en advies. Nu pakt het bureau een oude liefde weer op: werving & selectie en interim-management voor non-profit organisaties. Maar niet volgens het traditionele bemiddelingsconcept.

Perverse prikkel

“Bij het uitvoeren van assessments voor onze opdrachtgevers, kijken we al naar de beste kandidaat voor de functie en diens ontwikkeling”, vertelt Patrick van Loon, partner van FunktieMediair. “De wens om opdrachtgevers nog meer te ontzorgen, was voor ons een logisch vervolg op onze bestaande propositie. Daarnaast heeft FunktieMediair nog steeds een grote naam met betrekking tot werving & selectie en interim-management.”

“We hebben goed nagedacht over een nieuw concept waarmee we non-profit organisaties en meer specifiek de zorgsector kunnen helpen bij het aantrekken van vaste en interim-professionals. In die optimalisatieslag zagen we dat de markt, ingegeven door schaarste, salarissen verhoogt en de traditionele bemiddelaars daarin volgen met hun tarieven en marges. Hoe hoger het salaris van de zorgprofessional en het opslagpercentage, hoe hoger de verdienste voor het bureau. Dat vonden en vinden wij een perverse prikkel. ‘Wiens belang staat centraal?’, vroegen we ons af. ‘Dat van de opdrachtgever, de kandidaat of het bureau?’”

Vast bedrag per bemiddeling

“De gemiddelde inspanning is hetzelfde, menen wij, dus we willen het anders doen. FunktieMediair staat voor transparantie en eerlijkheid, daarom werken we met een vaste fee. We zetten een vast bedrag per bemiddeling neer: 9.999 euro voor een vaste functie en 7.500 euro voor interim-opdrachten. “De opdrachtgever weet dus altijd waar hij aan toe is en komt niet voor onaangename (budgettaire) verrassingen te staan.”

José Wagenaars is recruiter bij FunktieMediair voor zowel werving & selectie als interim-management. “Voor dit bedrag nemen we van alle kandidaten voor vaste functies ook een online assessment af. Met ieder van hen voeren we een persoonlijk intakegesprek. Niet voor niets is de pay-off onder ons logo ‘mensen kennen’. Dat is de essentie van ons vak. Tel daarbij de vaste prijs op en we kunnen gerust stellen dat we puur in het belang van de opdracht werkzaam zijn. En niet waar we een kandidaat zo goed mogelijk kunnen verkopen.”

“Geen enkel werving- en selectiebureau werkt op deze manier”, voegt Van Loon er stellig aan toe. “Wat voor ons ook telt, is dat gemeenschapsgelden van non-profitorganisaties zo goed besteed worden. Niet alleen de opdrachtgever is gebaat met deze vorm van eerlijkheid, ook kandidaten. We helpen hen een goede keuze te maken. Het online assessment geeft hen inzicht in ‘wie ben ik, wat kan ik en wat wil ik’. Aan de achterkant gaat ook ons verdienmodel uiteindelijk om de uren. Als we lang zoeken, verspijkeren we veel uren en staat het model onder druk. Maar het komt ook regelmatig voor dat we in een split second weten welke kandidaat op een functie past. Dat compenseert dan weer.”

Mensen triggeren

“Vooral bij interim-management werkt dat zo,” vertelt Wagenaars, “daar werken we met een warm netwerk van mensen die langer aan ons verbonden zijn. We kennen hen goed en kunnen soms snel een match maken. Het kandidatenbestand voor werving & selectie is dynamischer. Mensen in de zorg zijn niet direct op zoek en raken geïnteresseerd door onze actieve benadering of door een vacaturetekst die ze lezen. Ze gaan pas bewegen als ze getriggerd worden.”

Van Loon: “Bij werving & selectie richten we ons op de latent werkzoekenden. Mensen die een volgende stap zouden willen maken, maar nog niet weten hoe en waar. Wij merken dat mensen vooral gedreven worden door inhoud van het werk, teamsamenstelling, cultuur en de mogelijkheid om zich te kunnen ontwikkelen. Onze opdrachtgevers zijn gebaat bij oplossingen die standhouden, we begrijpen als geen ander dat elke organisatie weer anders is en unieke behoeften heeft. We verdiepen ons in elke organisatie en werken nauw samen. Zo bouwen we een duurzame relatie op en creëren we een partnership. We fungeren als een trusted advisor in een exclusieve verbintenis.”

Geen schaduwmanagement

Waar bij een geslaagde match voor een vaste positie de kandidaat in loondienst gaat bij de opdrachtgever, blijft bij een tijdelijke positie de interim-manager zelfstandig. In het eerste geval houdt de bemoeienis van het bureau op, in het tweede geval houdt het traditionele bureau een rol zolang de opdracht duurt. Namelijk die van facturatie via het bureau, volgens het klassieke model: uurtarief met margeopslag. En die van schaduwmanagement.

Ook daarover denkt FunktieMediair anders. “We doen niet aan schaduwmanagement of opdrachtbegeleiding,” stelt Van Loon. “We vragen een vast bedrag, ongeacht de duur van de opdracht, vervolgens gaat de opdrachtgever rechtstreeks de relatie aan met de kandidaat en stappen wij er tussuit. Wij maken mensen en organisaties nóg beter. Vanuit die visie adviseren wij organisaties en mensen. Ieder bureau levert op zijn eigen manier toegevoegde waarde. Wij voegen daar eerlijkheid en transparantie aan toe; namelijk een eerlijk verdienmodel.”

Joke Twigt was jarenlang zelfstandig interim-manager. Zij heeft uiteenlopende opdrachten uitgevoerd bij o.a. overheid, non-profit organisaties en financiële dienstverlening, zowel nationaal als internationaal. Zij stapte uit de opdrachtuitvoering en behield connectie met het vak door erover te gaan schrijven. Zij is redacteur interim-management voor ZiPconomy. Bekijk alle berichten van Joke Twigt

2 reacties op dit bericht

  1. Wat een leuk nieuws! Nadat Randstad FunktieMediair om zeep heeft geholpen gloort, wie weet, een mooie nieuwe toekomst.

  2. Eindelijk een intermediair die het snapt!
    Een intermediair die feitelijk niets doet om een klus goed te klaren, nadat de juiste interimmer gevonden is, zou daar ook niet voor betaald moeten krijgen op basis van uren van die interimmer. En al helemaal niet als de interimmer door zijn/haar kwaliteiten verlengd wordt.
    Schaduwmanagement stelt in mijn ervaring niets voor, het kost vooral de interimmer veel tijd om de intermediair op de hoogte te houden.
    En de facturering is ook een verhaal apart, want de meeste intermediairs betalen pas als zij betaald zijn, dus ligt het debiteurenrisico nog steeds bij de interimmer. Of daar moet je dan weer een percentage voor inleveren, dan betalen ze (de intermediairs) eerder. Dus ze nemen je verantwoordelijkheid af (je kunt niet kiezen zelf te factureren) en laten je vervolgens betalen voor het feit dat zijn de verantwoordelijkheid voor debiteurenbeheer nemen (% van je fee inleveren), of je houdt het risico maar hebt er weinig invloed op (want de opdrachtgever heeft een contract met de intermediair, niet met jou – en je loopt debiteurenrisico m.b.t. de intermediair)
    Dus, chapeau! Eindelijk een intermediair die in elk geval mijn irritaties met het “oude” model snapt en aanpakt.