"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Frans Timmersmans (GL/PvdA): “We hebben het begrip zzp’er wel heel erg opgerekt”

Werkgevers doen er goed aan weer langetermijnrelaties aan te gaan met werkenden. Frans Timmermans ziet dat in de praktijk al gebeuren, zo legt hij uit in de podcast ‘Haagse Bluf’ van VNO-NCW & MKB Nederland. “Dan voelen zzp’ers ook minder de noodzaak om zzp’er te worden”, verwacht hij.

Krapte op de arbeidsmarkt maakt dat werkgevers weer op zoek zijn naar langetermijnrelaties. Dat zal in de komende 20 jaar niet veranderen, denkt Frans Timmermans, lijsttrekker van GL/PvdA. “Over 20 jaar zijn er geen nulurencontracten meer, over 20 jaar hebben de meeste mensen een vast dienstverband.”

“Ik vind de regio Eindhoven een prachtig voorbeeld. Daar willen werkgevers graag allianties met mensen. Ze willen graag mensen meer binden.” Timmersmans noemt ASML als voorbeeld, een bedrijf dat blijvend op zoek is naar technisch personeel, en mikt op langetermijnrelaties.

Makkelijker van werk naar werk

Dat er daarbij behoefte is aan wendbaarheid en dat een werkgever-werknemer relatie ook verstikkend kan werken, dat begrijpt Timmermans.

“Daarom stellen wij ook voor: maak het makkelijker om mensen van baan naar baan te leiden. Als je kijkt naar een land als Denemarken, dan is het daar makkelijker om iemand te ontslaan. Waarom? Omdat iemand dan niet in een armoedeval terechtkomt en toegeleid wordt naar een nieuwe baan. Dus ik denk ook dat ons economisch model van de toekomst niet is dat je altijd per se bij één werkgever zit. Ik denk aan de andere kant dat werkgevers er steeds meer belang bij hebben om mensen echt vast te houden.”

Zelfstandig ondernemen

“Ik zou het mooi vinden als mensen niet meer de noodzaak voelen om zzp’er te worden. Want het is heel leuk, je verdient op korte termijn meer, maar je introduceert ook heel veel onzekerheden in je leven. Ik hoor steeds vaker terug van zzp’ers: ‘wat als ik nu ziek word, hoe zit het met mijn pensioen?’”

Dat werkenden er zelf voor kiezen om als zelfstandig ondernemer te werken, daar heeft Timmermans geen problemen mee. “Maar we hebben het begrip zzp’er wel heel erg opgerekt. Ik vind een meisje of een jongen van zeventien op een fiets met een rugzak die bezorgt geen ondernemer.”

“Ik ontzeg niemand het recht om te kiezen voor het zzp-schap. Dat is het punt helemaal niet, maar de vraag is in toenemende mate: hoe vrij is die keuze? Of is die keuze zo gemaakt, omdat ze anders niet aan de bak komen? En dan zie ik in de regio Eindhoven een mooi voorbeeld van werkgevers die steeds meer denken:  ‘hoe kan ik met mensen die ik nodig heb een langetermijnrelatie aangaan? Want ik wil ze vasthouden,  anders lopen ze misschien weg’.”

Luister het gehele gesprek van Timmersmans terug in de onderstaande aflevering van “Haagse Bluf”, de politieke podcast van VNO-NCW en MKB-Nederland. In deze podcastserie worden lijsttrekkers aan de tand gevoeld over hun band met en inzet voor het bedrijfsleven. 

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

2 reacties op dit bericht

  1. Zorgelijk dat Timmermans het begrip armoedeval kennelijk niet kent of begrijpt.

    Verder lijkt hij er van uit te gaan dat veel mensen uit negatieve motieven ZZPer worden.

  2. Inderdaad, typisch het PvdA standpunt dat mensen altijd zekerheid willen en ZZP-er worden altijd een keuze is die uit noodzaak is gedaan. Persoonlijk overweeg ik ook wel eens om weer werknemer te worden, maar die keuze is juist NIET wat ik wil, maar gedreven uit ellende omdat de overheid ons kennelijk als paria’s ziet…
    Laten we gewoon de VAR weer invoeren en eens ophouden met one size fits all oplossingen te bedenken waar iedereen dan maar onder moet worden geschaard. In 2015 bij de hoorzittingen in de 2e kamer heeft prof Boot zich indertijd al afgevraagd hoe groot het probleem was en waar bij met name de hogere tarieven het maatschappelijke probleem lag. De politiek is stokdoof voor dit soort geluiden, het liefst zouden ze iedereen weer terugduwen naar de jaren ’50 van de vorige eeuw, alsof alles toen zo geweldig was…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *