"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Uurtje-factuurtje: het meest gevaarlijke verdienmodel voor freelancers

Hoewel het op het eerste gezicht aantrekkelijk lijkt, kunnen de gevolgen van het uurtje-factuurtje-model funest zijn voor de groeipotentie van freelancers, zegt Selim Tunçyürek van e-learningplatform voor freelancers Bluelance.

Het uurtje-factuurtje-model is één van de meest gangbare verdienmodellen onder freelancers. Dit model, waarbij freelancers betaald worden op basis van het aantal gewerkte uren, belemmert de professionele ontwikkeling en financiële groei van individuen die in de gig-economie werken. Het drukt niet alleen de tarieven, maar brengt ook de mentale en fysieke gezondheid van freelancers in gevaar.

Volgens een recent onderzoek, blijkt dat freelancers die vastzitten in het ‘uurtje-factuurtje’ model gemiddeld 20% minder verdienen dan freelancers die alternatieve facturatiemethoden toepassen. Bovendien ervaart meer dan de helft van de freelancers stress en burn-out symptomen als gevolg van de voortdurende druk om zoveel mogelijk uren te werken om hun inkomsten op peil te houden.

Constant klanten najagen

“Het ‘uurtje-factuurtje’ model is een vicieuze cirkel die freelancers beperkt in hun professionele groei en hen verhindert om hun volledige potentieel te bereiken”, zegt Digna Brand, een business coach die voortdurend met dit onderwerp bezig is. “Door uitsluitend te worden betaald voor de uren die ze werken, worden freelancers gedwongen om constant klanten na te jagen en hun kostbare tijd te besteden aan administratieve taken in plaats van zich te richten op waar ze het beste in zijn: hun expertise inzetten om waarde te leveren aan hun klanten.”

Gelukkig zijn er alternatieve facturatiemethoden die freelancers kunnen helpen om uit deze verstikkende cyclus te ontsnappen. Het aanbieden van vaste prijzen voor specifieke projecten of het implementeren van abonnementsmodellen zijn slechts enkele van de innovatieve benaderingen die succesvolle freelancers hebben toegepast om hun inkomsten te verhogen en hun tijd beter te beheren.

Betere alternatieven

Het wordt tijd om het uurtje-factuurtje model voor freelancers achter ons te laten én te kijken naar betere alternatieven. Daarom organiseert Bluelance, het e-learningplatform voor freelancers samen met Digna Brand een webinar voor freelancers die uit dit model willen ontsnappen. De kosten bedragen €49, maar het webinar is gratis voor de eerste 100 freelancers die zich aanmelden.

Claim hier jouw gratis ticket voor het webinar op 29 juni om 09:00.

Ik ben Selim Tunçyürek, een 19-jarige ondernemer. Op mijn 16e ben ik begonnen met het bemiddelen van freelancers voor een periode van 3 jaar. In die periode raakte ik gefascineerd met ondernemen. Sinds Q1 2023 richt ik me op het toegankelijk maken van educatie voor freelancers. Het helpen van andere ondernemers zit echt in mijn DNA. Bekijk alle berichten van Selim Tunçyürek