"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Interim-management in Europa groeit

Een typische Europese interim-manager is man, 56 jaar oud, met meer dan 7 jaar ervaring als interim professional. Zijn gemiddelde dagprijs is 949 euro, en is daarmee met 90 euro gestegen ten opzichte van de vorige jaren. Dat zijn enkele resultaten uit de nieuwste enquête onder Europese interim-managers van het International Network of Interim Manager Associations INIMA.

Voor wie INIMA – het International Network of Interim Manager Associations – niet kent: het is een internationale koepelorganisatie van landelijke verenigingen voor interim-managers, met meer dan 2.500 leden. De partners van de organisatie delen gemeenschappelijke beginselen, waarden en een gedragscode.

De organisatie houdt elk jaar een enquête onder Europese interim-managers. De eerste INIMA- enquête viel in 2020 samen met de COVID-pandemie en een marktcrisis, terwijl 2021 positieve tekenen van herstel liet zien.

Wat is een interim-manager?

Een interim-manager is een ervaren deskundige die tijdelijk bepaalde (management-)taken uitvoert bij een organisatie. Vaak opereert hij op management- of executive niveau. Hij neemt duidelijk afgelijnde taken met veel verantwoordelijkheid op zich.

Vroeger was een interim-manager vrijwel altijd een algemeen manager, niet zelden op directieniveau en verantwoordelijk voor opdrachten rond crisis- of verandermanagement. In Europa is interim-management gebruikelijker dan in andere regio’s, onder andere door de strengere EU-regelgeving inzake werkgelegenheid.

Interim-management in Europa groeit

Wat hebben we geleerd van de 2023-enquête over interim-management in Europa?

Interim-management groeit

De gegevens zijn heel duidelijk. Er werken meer interim-managers. In totaal gaf 73% van de interim-managers aan dat ze in januari 2023 een opdracht hadden, tegenover 55% twee jaar geleden en 67% vorig jaar. Het aantal deeltijdse en voltijdse opdrachten is toegenomen: 26% van alle Europese interim-managers meldde deeltijdse opdrachten, tegenover 22% twee jaar geleden.

Het aantal bedrijven en sectoren groeit

De klanten van interim professionals variëren sterk in omvang en bedrijfstak. Wat de omvang betreft, was ongeveer 72% van de bedrijven groter dan 100 werknemers; kleinere bedrijven waren meer typische klanten in Spanje (57%) en Italië (58%).

Ook het aantal sectoren waarin interims het vaakst worden ingeschakeld groeit: dat zijn nu ander andere de automobielsector, de industrie, vastgoed, vervoer en logistiek en de dienstensector.

De groei verschilt per markt. Zo waren voltijdse opdrachten die voor 100% aan één bedrijf waren gewijd de normale manier van werken in Noord-Europa, terwijl deeltijdse opdrachten vaker voorkwamen in Spanje en Italië.

Alle functies groeien, maar de ene meer dan de andere

Change management was de duidelijke kampioen en omvatte een breed scala aan functionele expertise. De belangstelling ging vooral uit naar leidinggevenden die veranderingen kunnen sturen: 55% van alle interim-opdrachten vond plaats op het niveau van de raad van bestuur, de CEO of een equivalent daarvan, of op C-niveau.

Een typische interim-manager

De typische interim-manager is man, in de 50 en is al vijf tot tien jaar interim-manager. Interim-management blijft een tweede carrière, een wereld van mannen van middelbare leeftijd met slechts 11% van de interims als vrouw. Dit staat in interessant contrast met het grotere percentage (35%) vrouwelijke vaste managers in de regio en suggereert dat vrouwen mettertijd waarschijnlijk een steeds grotere rol zullen spelen in de interim-sector.

De meesten hebben het drukker dan ooit. Drukker dan vorig jaar, om zeker te zijn. In heel Europa had bijna 70% van de interims het druk in januari 2023, tegenover 56% twee jaar eerder. Het land waar interim-managers het drukst waren, was Duitsland met meer dan 90%. De landen waar interim-managers minder bezig waren, waren Spanje en Portugal, beide onder de 50%.

Typische expertise en achtergrond

Het grootste percentage van de interim-managers zijn professionals met ervaring in algemeen management of bestuur (32%). Van de functionele gebieden waren de meest actieve interim professionals werkzaam in financiën en boekhouding (13%), operations (10%), HR (8%), IT (7%) en verkoop (7%).

Waarover maken interim-managers zich zorgen?

De zorgen die Europese interim-managers het vaakst uitten zijn vergelijkbaar met die van freelancers in het algemeen, onder andere:

Werken met marktplaatsen. Hoewel interim-marktplaatsen en -platforms een aanzienlijk percentage van de interim-kansen bieden, zijn interim-managers ambivalent hierover. Velen willen meer intermediaire mogelijkheden.

Dit kan tot interessante richtingen leiden, aangezien we meer groei zien via het marktplaatskanaal. Het zal belangrijk zijn voor zowel interim-specifieke als multi-channel platforms om met interims uit te werken hoe de toekomst van interim-marktplaatsen eruit zal zien, wat ze zullen doen en wat ze niet zullen doen. Hopelijk is dit een interessant onderwerp voor INIMA in 2024.

‘Fee transparency’ is een bijzonder onderwerp dat door interim-managers wordt aangekaart bij de samenwerking met platforms.

Toekomst van interim-management

Tot slot, hoe optimistisch zijn interims over de toekomst?

Zeer. Ongeveer 80% is optimistisch over hun toekomst en de toekomst van interim-werk. Slechts 11% verwacht een moeilijkere tijd in de toekomst.

Download het rapport met de volledige analyse van de bevindingen

Marleen Deleu – Director Trends & Insights NextConomy – on a mission to bring insights and expertise to the freelance workforce and the users of contingent labor in Belgium. Owner of The Flex Academy and Certified Contingent Workforce Professional (CCWP). Trainer, speaker, consultant on the topic of connecting internal and external talents in organizations. Co-author of reports on VMS, MSP and RPO. Bekijk alle berichten van Marleen Deleu

3 reacties op dit bericht

 1. Wat interessant. Bedankt voor het artikel.

  Je schrijft dat de typische interim-manager man is, in de 50 en al vijf tot tien jaar interim-manager is […]. Ik denk dat dit misschien niet klopt maar dat dit het typische lid van het International Network of Interim Manager Associations betreft. En aangezien dit er ‘maar’ 2500 zijn, kan het zo zijn dat deze groep niet per se maatgevend is voor alle professionals die zichzelf interim manager beschouwen in Europa?

 2. Dag Niels,

  dank voor je interessante bedenkingen. En waarschijnlijk heb je gelijk, maar andere, meer objectieve en/of complete, onderzoeken zijn mij tot op heden niet bekend. Zie jij vanuit je rol bepaalde trends of profielen terugkomen?

 3. Dag Marleen, zeker wel.

  Er is een analyse van de online markt voor interim managers, consultants en hoger opgeleide freelance specialisten op basis van duizenden nieuwe en bijgewerkte interim profielen en ruim 86.300 opdrachten die in 2022 met aangesloten professionals werden gematcht. De bevindingen hebben wij gepresenteerd via infographics en een filmpje op https://planetinterim.nl/planet-interim-index-2022

  Hier staat ook een link naar een actuele tariefindicator, welke per vakgebied of functie de actuele tarieven geeft.