"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Meer dan de helft van de freelancers verhoogt hun tarief vanwege inflatie

Zzp’ers voelen de inflatie nog steeds in hun portemonnee. Hebben ze daarop ook hun tarieven aangepast? Freelance.nl deed een peiling.

We vroegen 132 freelancers of ze hun tarief of prijs verhogen in 2023 vanwege inflatie. Wat bleek: een ruime meerderheid van 58% heeft hun prijs al verhoogd. De overige 42% doet dit (voorlopig) niet.

Gemiddeld genomen verhogen de freelancers hun tarief met 5,7% op basis van de gemiddelde uurtarieven op Freelance.nl. Dit loopt iets achter op de gemiddelde loonsverhoging. Deze kwam volgens werkgeversvereniging AWVN uit op 6,4 procent in de eerste maand van 2023.

Opvallend genoeg is de inflatie in Nederland in maart fors afgenomen, tot 4,4 procent (bron: CBS). Een flink verschil met februari, toen het leven nog 8 procent duurder werd. ‘Onder meer een gevolg van de gedaalde energieprijzen’, stelt Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom bij het CBS in gesprek met BNR Radio.

Drijfveren

Zzp’ers voelen de inflatie nog steeds in hun portemonnee. Voor 46% van de zelfstandigen – die hun tarief verhogen – vormen de stijgende kosten de belangrijkste reden voor hun prijsstijging. Door de stijgende kosten van levensonderhoud en de algemene economische groei, voelen veel zelfstandigen zich genoodzaakt om hun tarieven te verhogen om financieel gezond te blijven. Andere redenen voor een prijsverhoging zijn meer ervaring en skills (37%) en een toenemende vraag (12%).

Zet de benchmark als opdrachtgever

Als opdrachtgever kun je ook een bijdrage leveren aan een gezonde freelancemarkt. Hoe? Door transparant te zijn over het uurtarief in de opdrachtomschrijving. Het vermelden van het uurtarief zorgt namelijk voor meer duidelijkheid en transparantie voor freelancers en kan ook helpen om de financiële onzekerheid te verminderen. Freelancers kunnen hierdoor hun eigen tarieven beter bepalen en onderhandelen over eerlijke vergoedingen. Het vermelden van het uurtarief biedt opdrachtgevers ook de mogelijkheid om de benchmark te zetten voor tarieven in de sector en de marktconformiteit van hun eigen tarieven te evalueren.

Uurtarief nog steeds populair

Werken freelancers nog wel met een uurtarief? Je hebt namelijk meerdere tarieven, denk aan: een uurtarief, een projects-of pakketprijs of een dagprijs. Wij vroegen freelancers aan de hand van een poll hoe zij hun werk factureren. En wat blijkt? Maar liefst 92% factureert hun werk per uur.

Over de resultaten

Deze uurtarieven zijn een indicatie van gemiddelde freelance uurtarieven in 2022 en 2023 Q1 binnen Freelance.nl

Als marktleider verbindt Freelance.nl al bijna 20 jaar freelancers en organisaties aan elkaar. Met 300.000 actieve freelancers en meer dan 40.000 opdrachten per jaar is Freelance.nl hét grootste freelance platform van Nederland. Bekijk alle berichten van Freelance.nl