"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Dounia Maakor: “De meeste organisaties staan nog maar aan het begin van het nadenken over D&I”

Dounia Maakor is een van de sprekers op het event Worktopia dat Magnit op donderdag 16 maart organiseert. Het is Dounia’s missie om te zorgen dat talentvolle mensen niet worden uitgesloten vanwege persoonskenmerken: “Mensen zeggen vaak ‘Ik wil wel aan de slag met D&I, maar ik weet niet hoe’.”

Sociaal ondernemer Dounia Maakor is een veelgevraagd spreker over thema’s als Diversiteit & Inclusie en ongelijkheid op de arbeidsmarkt. Ze adviseert organisaties bij het zetten van (de eerste) stappen in de richting van een D&I-beleid.

Hoe ben je zo actief geworden op deze thema’s?

Dounia Maakor: “Ik werkte als recruiter en had veel volgers op Linkedin. Ik blogde en schreef artikelen. Op een gegeven moment deelde ik ook sollicitatietips en daar kwamen een heleboel reacties op, zoals ‘je geeft mooie tips, maar mij lukt het niet om een baan te vinden want ik ben moeder, of vrouw of ik heb een andere achtergrond’. Die berichten kwam zo vaak dat ik er iets mee wilde doen. Ik vroeg me af hoe ik impact kon maken en vooral hoe ik bewustwording kon creëren. Op een dag was ik op het event Recruitment Tech en daar gaf een vrouw een presentatie over de robo-recruiter. Het voelde als een soort teken en ik besloot direct dat ik iets met die thematiek wilde doen. Daarna schreef ik mijn e-Book over het bestrijden van arbeidsmarktdiscriminatie door middel van AI.”

Er wordt veel gediscussieerd over AI en diversiteit. AI wordt gezien als een geweldige manier om bias weg te nemen, maar er zijn ook critici die verwijzen naar situaties waarin het bij de inzet van AI juist rondom die bias helemaal fout is gegaan. Hoe kijk jij hiernaar?

Dounia: “Die kritiek staat ook in mijn e-Book. Eigenlijk ben ik op dit thema vastgelopen en dan vooral op de vraag of er een kans is dat er ooit een onbevooroordeeld algoritme kan worden gecreëerd. Want het maken van een algoritme is mensenwerk en daarbij wordt altijd een bepaalde bias meegenomen.

Tegengaan van bias

Er zijn zeker elementen waarbij we AI in ons voordeel kunnen laten werken bij het tegengaan van bias, maar als we het hele plaatje pakken, dan hebben we altijd te maken met historische data die sturend zijn. Zoek maar op internet naar een arts; je krijgt dan vooral plaatjes met mannen.”

Wat raad je organisaties aan? Hoe kunnen ze technologie al wél benutten om diversiteit en inclusie te bevorderen?

Dounia: “Laat ik Chat GPT als voorbeeld nemen, want dat is natuurlijk hot & happening. Ik denk dat we daar erg veel aan kunnen hebben, maar als je mij vraagt of organisaties Chat GPT ook kunnen gebruiken ten behoeve van een D&I-beleid, dan zeg ik ‘nog niet’. Veel organisaties staan namelijk nog maar aan het begin van het nadenken over D&I. Ze zijn er wel af en toe projectmatig mee bezig, maar er is nog geen gefundeerd D&I-beleid, het is allemaal nog te cosmetisch.

Achterstand

Het is ongelooflijk hoe ver we eigenlijk allemaal denken dat we zijn, maar hoe ver we eigenlijk nog achterlopen. Soms zetten we zelfs weer stappen achteruit. Ik werk ook met overheidsinstanties en laatst hadden we een sessie over achterstand tot de arbeidsmarkt van statushouders. Dan begin ik met de vraag wat de definitie van kansongelijkheid is en daar gaat het vaak al mis omdat iedereen er wat anders onder verstaat.

Als ik vraag wat de definitie van kansongelijkheid is blijkt dat iedereen er wat anders onder verstaat.

Er is dus nog geen basis en als organisaties zonder die basis een overstap willen maken naar het toepassen van AI voor D&I, dan is die stap veel te groot. Ik zeg tegen organisaties dat ze eerst een fundament moeten creëren door zich in de basics van D&I te verdiepen voordat ze dingen gaan implementeren. Ik pleit ervoor dat ze binnen HR ook echt een functie voor een D&I-specialist gaan creëren.

Mooie gesprekken

Het is meestal overigens geen onwil om stappen te zetten. Mensen zeggen vaak ‘ik wil wel, maar ik weet niet hoe’. Ik wijs ook nooit met vingers, maar help om de eerste stappen te zetten. Het is mooi om te zien dat als je open en eerlijk bent er veel mooie gesprekken ontstaan. Maar er is nog veel werk te verzetten.”

Je zei zojuist dat we soms op het gebied van D&I stappen achteruit zetten in plaats van vooruit. Kun je dat toelichten?

“In die achteruitgang spelen de politiek en de media een belangrijke rol. Uit onderzoek van de SER blijkt dat kansongelijkheid op scholen oploopt en dat kinderen met een bepaalde achtergrond minder kansen krijgen dan kinderen die in alle hokjes passen. Het onderwijsstelsel is een soort one size fits all, het is niet gemaakt om kinderen individueel te zien en in te spelen op wat ze nodig hebben als ze buiten die hokjes vallen. Ik heb er moeite mee dat dat nu pas erkend wordt. Ik probeer een beetje weg te blijven van de politieke discussie en op mijn manier mijn steentje bij te dragen. Ik schrijf momenteel een boek voor kinderen om te zorgen dat ze ongeacht hun achtergrond trots zijn op zichzelf.”

Heb je een best practise? Een voorbeeld waar we allemaal van kunnen leren?

“Ik denk dan niet in de eerste plaats aan een bedrijf, maar aan een organisatie als JINC. ‘Wij strijden voor een maatschappij waar een achtergrond niet jouw toekomst bepaalt’ zeggen ze. Ze mobiliseren bedrijven en scholen om daarin mooie stappen te zetten en dat spreekt mij erg aan. Ze zetten bijvoorbeeld jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt in om mee te lopen in bedrijven, en dat zorgt voor ontmoetingen van twee kanten. Op die manier worden angst en onwetendheid weggenomen.”


Worktopia: The Evolution of Work

Bekende sprekers Jim Stolze, Dounia Maakor, Thalita Muusse en Alexander Klöpping gaan tijdens dit event op uitnodiging van Magnit in op vragen als: Wat is het effect van Artificial Intelligence op de arbeidsmarkt? Doen robots over 20 jaar ons werk? Hoe kan uw organisatie zich hier op voorbereiden?

Het event is volgeboekt, dus inschrijven is niet meer mogelijk. Volgende week publiceert ZiPconomy een verslag van Worktopia.


 

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie