"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Uitzendbureaus duiken diep in de min.

Met name daling in administratieve sector.

De uitzendsector kent een zeer slechte start van het jaar. In de maand januari daalde het aantal uitzenduren met maar liefst 18% en de omzet met 8% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.  Dat blijkt uit de meest recente cijfers uit de ABU MarktMonitor over periode 1 (van 2 januari tot en met 29 januari 2023).

ABU uren uitzendbranche periode 1, 2023

Sectoren

De omzet en uren daalde in alle sectoren, maar in de administratieve sector daalt het meest.

  • Administratieve sector: Het aantal uren daalde met 32% en de omzet is gedaald met 16% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.
  • Industriële sector: Het aantal uren daalde met 8% en de omzet steeg met 1% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.
  • Technische sector: Het aantal uren daalde met 12% en de omzet daalde met 1% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

ABU omzet uitzendbranche periode 1, 2023

Hoe is de trend in korte en langduriger contracten?

Er is een duidelijke verschuiving van fase A naar fase B/C. Dat wordt (deels) veroorzaakt door het inwerkingtreden van de cao-afspraak dat fase A verkort is van 78 naar 52 weken sinds 3 januari 2022, veel uitzendkrachten stroomden daardoor naar fase B of C.

Per segment:

  • Administratief: er is duidelijk en verschuiving van fase A naar fase B/C te zien. Zo daalt in fase A zowel het aantal uren als de omzet terwijl in fase B/C juist een behoorlijke stijging zichtbaar in zowel uren als omzet.
  • In Industrie is ook een verschuiving zichtbaar. Het aantal uren en omzet daalde in fase A, in fase B/C stijgt zowel het aantal uren als de omzet.
  • Ook in het segment Techniek zit de daling volledig in fase A, zowel uren als omzet dalen. In fase B/C is een stijging in uren en omzet te zien.

Bron: ABU, en Flexnieuws 

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie