"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Het juiste talent op de juiste plek door ‘Total Talent Flow’

Veel organisaties hebben beleid om professionals te vinden, aan zich te binden en te helpen groeien. Wouter Waaijenberg (CCO Circle8) legt uit hoe intermediairs het juiste talent op de juiste plek weten te krijgen: door ook te focussen op de doorstroom van talent.

Circle8 (voorheen De Staffing Groep) constateerde dat ‘one size fits all’ niet meer van toepassing is bij recruitment in de huidige arbeidsmarkt. De laatste dag van de webinarweek van Werf& en ZiPconomy stond in het teken van ‘Goed opdrachtgeverschap / werkgeverschap’. Wouter Waaijenberg (CCO Circle8) ging daar in gesprek met dagvoorzitter Fleur Aalbrecht (COO, Timetohire) over de gedeelde verantwoordelijkheid om te werken aan de hele loopbaan van professionals.

Flex versus vast in de huidige arbeidsmarkt

De verwachting is dat de komende jaren het aantal flexibele professionals blijft stijgen, vooral in de specialistische zakelijke dienstverlening. Bij de rijksoverheid is dit zelfs 18% meer dan in de afgelopen jaren. Om deze professionals aan te trekken in de huidige arbeidsmarkt, is het belangrijk dat zij, net als vaste krachten, weten waar ze het voor doen.

Werving op maat is nodig om in te spelen op de realiteit dat mensen zich niet meer voor het leven binden aan een organisatie. Maar elke professional wil zich wel blijven ontwikkelen. Belangrijke onderwerpen voor de professional van de toekomst zijn keuzevrijheid, inhoudelijk interessant werk, autonomie, verbinding en zingeving (impact en ontwikkeling).

Talent helpen (door)groeien

Door tijdens de gehele ‘candidate journey’ uit te gaan van groei van talent, is het voor een professional interessant om zich te binden aan een organisatie. Dit gaat om 4 processen.

Vinden

De huidige markt vraagt om een duidelijke opdracht die focust op de benodigde talenten die in de basis aanwezig moeten zijn. Wanneer een organisatie in die ontwikkeling durft te investeren, blijft opgebouwde kennis behouden en heeft de professional een positieve ervaring. Bij tijdelijke vacatures kan ook gekeken worden naar de wensen van vaste medewerkers. Zij kunnen bijvoorbeeld met tijdelijke opdrachten doorgroeien binnen het bedrijf, in plaats van vertrekken. Hiervoor moeten ‘business’ en HR bij elkaar gebracht worden: managers moeten het HR-beleid kennen en HR heeft context bij de wervingsopdracht nodig.

Binden

Door op deze manier tijdelijke en langdurige invulling meer naar elkaar toe brengen, wordt de contractvorm minder relevant. Onboarding en in gesprek gaan over de behoeften is zowel voor flexibele als vaste professionals nodig.

Groeien

Door opleiding, training en coaching aan te bieden, ondersteunt een organisatie de groei van professionals. Hier zijn innovatieve oplossingen in mogelijk: bijvoorbeeld door een zelfstandige met veel werkervaring een junior medewerker te laten trainen ‘on the job’. De vaste medewerker kan daarna doorstromen en de vacature opvullen.

Doorstromen

Talenten waarin een organisatie heeft geïnvesteerd stromen door, maar dat betekent ook dat er bij jou anderen aan de deur staan. Of dat iemand meerdere opdrachten voor je doet. Door een intermediair in te zetten als ‘talent community’ wisselen organisaties talenten uit en door de gezamenlijke inspanning komen ze ook vaker terug.

De intermediair als partner

Om aan een ‘Total Talent Flow’ te werken, is meer nodig dan een strategisch meerjarenpersoneelsplan. Hiermee wordt de intermediair meer dan alleen een leverancier. Om niet steeds opnieuw alles van de grond af op te bouwen, is een partner nodig.

De ‘business’ zoekt mensen die nu helpen creatieve doelen te bereiken, HR denkt aan de lange termijn en inkoop wil weten wat het kost. Een intermediair kan helpen begrijpen hoe dat spanningsveld werkt en wat het oplevert om te investeren in talent. In die relatie en samenwerking kun je meer aan de toekomst werken en verder kijken dan de cv die voor je ligt. Hiervoor is het nodig om vast en flex bij elkaar te brengen. Zeker wanneer mensen die niet precies voldoen aan alle kwalificaties niet voorhanden zijn, heb je nieuwe manieren nodig om personeel aan je te binden.


Total Talent Flow

Leer meer over talent management op de Total Talent Summit op 23 maart 2023.

Bekijk het webinar ‘Total talent flow: nieuwe kijk op goed werkgeverschap’.

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie