"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Hoe AI sollicitanten kan helpen jou te misleiden

Kunstmatige intelligentie kan veel betekenen voor je werving- en inhuurproces. Maar er zijn ook ontwikkelingen op AI-gebied om je zorgen over te maken, zo stelt Chris Neddermeijer van Nétive VMS. “Het loont om nu alvast te beseffen dat niet alles meer is wat het lijkt.”

Chris Neddermeijer, oprichter en eigenaar van Nétive VMS, is al jaren enthousiast over wat kunstmatige intelligentie kan betekenen voor je inhuurproces. Als systeembouwer heeft het bedrijf AI dan ook ingebouwd in zijn systeem, als handige inhuuradviseur. Want op basis van data kan kunstmatige intelligentie bijvoorbeeld precies vertellen hoe je je vacature kunt aanpassen om meer kandidaten te trekken of adviseren welke vaardigheden een interne kandidaat kan ontwikkelen om geschikt te zijn voor een moeilijk vervulbare vacature.

De keerzijde van AI

Maar kunstmatige intelligentie heeft ook een keerzijde. “De laatste innovaties in kunstmatige intelligentie maken me bezorgd”, stelt Neddermeijer. Hij doelt hiermee op het feit dat iedereen zich online anders voor kan doen dan hij of zij is en zich zelfs voor kan doen als een heel ander persoon. En in een tijd waarin vanuit huis werken een veel geaccepteerde werkvorm is, kan dit tot ongewenste situaties leiden.

Neddermeijer illustreert dit aan de hand van een voorbeeld. “Stel dat ik kwaad wil als freelancer en elders op een ‘niet meer inhuren lijst’ terecht ben gekomen. Maar ik wil toch weer voor bijvoorbeeld de Rijksoverheid werken. Met slechts een bezoekje aan een enkele website kan je een portretfoto genereren met kunstmatige intelligentie”, vertelt Neddermeijer. Je krijgt zo gemakkelijk een echt-uitziende foto van een niet-bestaand persoon, die je kunt gebruiken voor je nep LinkedIn-profiel.

AI om je CV te genereren

Voor de inhoud van je LinkedIn-profiel kun je ook AI inzetten, aldus Neddermeijer.

‘Ik gebruik ChatGPT om een CV te genereren, waarbij ik de volgende vraag stel aan ChatGPT: “Genereer een CV met 5 werkervaringen, 3 opleidingen, zodat ik een goede kans maak om uitgenodigd te worden voor de vacature projectmanager bij de Rijksoverheid.”’ De uitvoer is een geloofwaardig cv, op basis waarvan je grote kans maakt om uitgenodigd te worden voor een online videosollicitatie. Je zou denken dat dat het moment is waardoor je door de mand valt, maar ook dan kan AI je helpen, zegt Neddermeijer.

Bedriegen tijdens een videogesprek

Je kunt zeggen dat je camera het ineens niet deed tijdens het gesprek of je gebruikt een deepfake app om jouw hoofd realtime te vervangen door het hoofd van de persoon op je profielfoto, legt Neddermeijer uit. En ook je stem kun je aanpassen. “Nadat ik de stem-AI van Microsoft de stem van mijn buurvrouw heb laten horen, ben ik helemaal klaar en praat ik met de stem van de buurvrouw. Fake beeld, fake stem….”

Niet alles is meer wat het lijkt

Volgens Neddermeijer zullen er de komende tijd op z’n minst interessante vraagstukken ontstaan op het gebied van compliance. “Want hoe ga je dit voorkomen? Wanneer kan je zoiets geloven? Ik verwacht eerlijk gezegd ook dat een tegenbeweging zal ontstaan waarmee automatisch “fakes” zullen worden gesignaleerd. Maar ook bestaande businessmodellen, waarbij face-to-face verificatie verplicht wordt. Het loont om nu alvast te beseffen dat niet alles meer is wat het lijkt. Zeker in deze tijden van schaarste op de arbeidsmarkt, zijn we kwetsbaarder en sneller geneigd om die goede kandidaat op de elektronische indruk te geloven. Dus blijf op je hoede.”

Auteur: Anouschka Vreugdenhil

Eén reactie op dit bericht

  1. En voor wie het bijna niet kan geloven, hierbij de zaken waaraan gerefereerd wordt:

    – AI portretfoto genereren: https://thispersondoesnotexist.com/
    – AI stem: https://www.bnr.nl/podcast/tech-update/10500552/hoor-jij-het-verschil-tussen-een-mens-en-microsofts-nieuwe-ai-model
    – ChatGPT: https://chat.openai.com/chat , gebruik bijvoorbeeld de prompt “schrijf een cv die ik kan gebruiken om een goede kans te maken op een interview voor een vacature “projectmanager” ”
    – realtime gezicht vervangen: https://github.com/iperov/DeepFaceLive