"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Compliance problemen in de gig economy

De gig economy groeit snel. Freelance werk en de klusseneconomie hebben veel voordelen, maar brengen ook risico’s met zich mee, zo waarschuwen de experts van CXC. Een overzicht van voordelen, nadelen en risico’s.

De contingent workforce groeit snel. De snelle aanpassing van organisaties naar werken op afstand, zorgt ervoor dat mensen vanuit elke plek kunnen werken. Daardoor is het makkelijker om verschillende inkomstenbronnen te hebben en online parttime of freelance klussen aan te nemen. Deze veranderingen in de arbeidsmarkt hebben gezorgd voor een grote groei van de gig economy. Task-based banen hebben veel voordelen voor medewerkers en bedrijven, maar er zijn ook grote risico’s.

De opkomst van de gig economy heeft geleid tot meer digitaal aanbod om bedrijven te helpen bij het zoeken, in dienst nemen en beheren van tijdelijke werknemers. Toch gaan veel organisaties niet goed om met de risico’s en naleving van de regelgeving die hoort bij het inhuren van onafhankelijke contractanten.

Wat is de gig economy?

De gig economy wordt gekenmerkt door kortlopende contracten en freelance werk in tegenstelling tot traditionele vaste en op kantoor gebaseerde arbeidsstructuren. Gig-werkers zijn bijvoorbeeld zelfstandigen, tijdelijke werknemers, online platformwerkers en contractarbeiders die formele overeenkomsten aangaan met on-demand gig-based bedrijven en diensten verlenen op een pay-per-task-basis. Transportdiensten hebben het grootste marktaandeel in de gig economy, hoewel dit soort werk ook aan het uitbreiden is naar andere industrieën.

Kostenvoordelen van op afstand werken

Op afstand werken en werken aan losse opdrachten is niets nieuws in de professionele wereld, maar dit soort werk is erg in populariteit toegenomen door de pandemie. Hierdoor zijn veel bedrijven zich bewust geworden van de kostenvoordelen van op afstand werken en de potentie van toegang tot wereldwijde talentpools.

Op afstand werken is niet de toekomst voor elke industrie, maar voor kenniswerkers is het zeker niet meer weg te denken. Hetzelfde kan gezegd worden over de groeiende gig economy en de mogelijkheid voor werknemers om flexibel te zijn in hun uren en locatie en om zelfs hun eigen baas te worden.

Voordelen van de gig economy

De gig economy biedt grote kostenbesparende en logistieke voordelen voor bedrijven en werknemers, vooral voor start-ups en kleine bedrijven die afhankelijk zijn van flexibiliteit in hun werkprocessen. De mogelijkheid om talent aan te trekken wanneer het nodig is, kan kosten besparen, de productiviteit verhogen, de flexibiliteit vergroten en kan unieke vaardigheidswaarde toevoegen aan het aanbod van een bedrijf.

Gig werk geeft toegang tot een diverse en skilled talent pool, terwijl het ook het omgaan met een tijdelijke hogere werkdruk versoepelt. Aan de andere kant profiteren gig-werkers van de flexibiliteit van task-based werk doordat ze meer controle hebben over de hoeveelheid werk die ze aannemen en over hun werkuren.

Nadelen van de gig economy

Ondanks de voordelen van de gig economy worden veel zelfstandigen onderbetaald, verkeerd geclassificeerd, moeten ze werken onder illegale werkomstandigheden en krijgen ze niet de nodige steun van hun werkgevers om wettelijk recht op werk te verkrijgen. Volgens de data van Statista heeft minder dan de helft van de gig-werkers in de Verenigde Staten een zorgverzekering en een pensioen.

Dit laat zien dat er dringend verandering moet komen in de rol en de secundaire arbeidsvoorwaarden van tijdelijke werknemers. Gig-werkers ontvangen niet dezelfde voordelen als vaste werknemers, zoals doorbetaling tijdens ziekte, vakantiedagen, ouderschapsverlof en pensioenopbouw. Dit leidt tot problemen als werkonzekerheid en moeite met hypotheken en leningen aanvragen.

Compliance risico in de gig economy

Zelfstandigen worden geassocieerd met diverse compliance risico’s. Als er niet goed wordt omgegaan met deze risico’s, verdwijnen de voordelen van gigwerkers inhuren. Problemen worden vaak veroorzaakt wanneer bedrijven onwettige en onbetrouwbare werkplatforms inschakelen om onafhankelijke contractanten in te huren. Als het platform zich niet houdt de rechten van werknemers niet respecteert, er niet voor zorgt dat minstens het minimumloon wordt betaald en zich niet houdt aan immigratieregels en belastingverplichtingen, zorgt dat voor grote risico’s voor bedrijven en tijdelijke werknemers.

Verkeerde classificering werknemers

Activiteiten die worden uitgevoerd door gig-werkers kunnen specifieke training of certificering vereisen om te voldoen aan de regelgeving van het compliance beleid. Het verkeerd classificeren van werknemers is ook een groot probleem binnen het inhuren van gig-werkers. Alle werknemers moeten worden geclassificeerd als een werknemer of een onafhankelijke contractant voor fiscale en juridische doeleinden, met betrekking tot lonen, discriminatie op het werk en arbeidsvoorwaarden. De twee classificaties brengen verschillende belasting-, arbeidsverzekerings- en compensatieregelingen met zich mee. Elk land heeft andere arbeidswetten, wat het nog moeilijker maakt voor bedrijven om volledige compliance te garanderen bij het beheer van hun wereldwijde tijdelijke personeelsbestand.

Compliance garanderen bij tijdelijk personeelsbestand

Om voor compliance te kunnen zorgen in de gig economy moeten alle werknemers juist geclassificeerd worden en een duidelijk gedefinieerde positie hebben binnen het bedrijf. Daarom moeten organisaties differentiëren tussen verschillende niveaus van expertise en training. Ook moeten ze tijdelijke werknemers beheren met consistentie in arbeidscontracten en secundaire arbeidsvoorwaarden die passen bij elke opdracht. Het is ook belangrijk om het onboardingsproces soepel te laten verlopen voor iedereen in de gig economy.

Betalen van gig workers

Organisaties moeten plannen maken en een beleid opstellen voor contractcontrole en betalingsstructuren voor zelfstandigen. Er zijn verschillende opties voor het betalen van gig-werkers. Bedrijven kunnen ervoor kiezen werknemers zelf te classificeren en te betalen of om een employer of record in te huren die de verantwoordelijkheid voor alle formele tewerkstellingstaken op zich neemt.

De veiligste, handigste en meest efficiënte optie is om het hele proces van werknemersclassificatie, contractcontrole, onboarding en betalingen uit te besteden, zodat je compliance kunt garanderen. Dit zal bedrijven helpen om kostbare fouten te voorkomen en volop gebruik te maken van de voordelen van het in dienst nemen van gig-werkers.

Meer lezen over dit onderwerp? Bekijk dan de website van CXC.

At CXC we enable companies to achieve a competitive advantage through managing contingent workforce quality, efficiency and risk, while reducing costs. My role involves building out tailored solutions and processes with our clients, to add an additional layer of compliance and governance, mitigating the risk involved with engaging contractors globally & simplifying the overall management of the contingent workforce. Hannah Young, CXC EMEA’s Partner & Corporate Solutions Manager Bekijk alle berichten van Hannah Young