"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Talent aannemen in het buitenland lastig, langdurig en duur? Niet met een EOR-platform

Het aantrekken of behouden van talent in het buitenland kan voor Nederlandse organisaties tegenwoordig een stuk simpeler en goedkoper dan vroeger. Bijvoorbeeld via een Employer of Record-platform (EOR), waarvan er een aantal te zien waren op de internationale HR-beurs UNLEASHworld2022. Mark van Assema legt in deze blog uit hoe zo’n platform werkt.

Het zoeken naar talent in eigen land is in deze krappe arbeidsmarkt een flinke uitdaging. En wat als je een medewerker in België hebt die bedenkt dat die liever in de Dominicaanse Republiek wil wonen? Het aantrekken of behouden van talent in het buitenland kan voor Nederlandse organisaties tegenwoordig een stuk simpeler en goedkoper dan vroeger.

Kosten EOR-platform

Via een Employer of Record-platform (EOR) kun je bijvoorbeeld heel eenvoudig in het buitenland een talent aannemen. Zowel mensen die op de payroll een maandelijks salaris krijgen als freelancers die op factuurbasis werken, krijgen dan via de lokale entiteit van het platform een lokaal, juridisch correct contract.

Het platform genereert direct een contract voor zo’n 500-700 dollar per maand voor een vaste medewerker of slechts 25-50 dollar per maand – nog geen 50 cent per uur – voor een freelancer. Als je in een land meer mensen denkt aan te gaan nemen, dan wordt het op een moment wel interessanter om het anders te organiseren, om de kosten in de hand te houden.

Wat is een EOR?

De Employer of Record is in goed Nederlands de ‘werkgever op papier, maar niet in de praktijk’. De werkende in het buitenland gaat op papier een contract aan met de lokale entiteit van het platform, krijgt in lokale valuta betaald en lokale belasting wordt afgedragen. Dit doet de EOR dan namens de organisatie die klant is van de EOR, waarmee het dus een vorm van uitbesteding van de administratie is. Dit doen ze met een juridisch correct, lokaal contract, met het juiste aantal vakantiedagen en met een correcte salarisberekening. We schreven vorig jaar al dit uitgebreide artikel over deze trend in op #HRTech Review.

Nieuwe spelers op UNLEASH

We zagen bij UNLEASH een groot aantal van deze nieuwe spelers, de meeste bestaan pas 5 jaar of korter. Zo waren er stands van Deel, het Nederlandse Remote, Atlas, Neeyamo, Globalization Partners, Multiplier, Velocity Global, Lano en Cloudpay. Deze bedrijven gaven presentaties om aan het HR-publiek uit te leggen hoe hun platformen werken.

Indirect of direct?

Door de snelle groei van deze HRTech-aanbieders, is het voor de meeste een uitdaging om in alle landen die ze bedienen ook zelf een eigen entiteit te hebben. Een aantal partijen positioneren zich nu dan ook als een ‘Direct EOR’ als ze dat wel al voor elkaar hebben, zoals Deel en Atlas. Die laatste heeft ondertussen dekking in ruim 160 landen en heeft dus zelf een eigen bedrijfsentiteit geregistreerd in al die 160 landen.

Andere partijen gebruiken in een aantal landen partners, lokale payroll en juridische dienstverleners voor lokale contracten en betalingen. Dit zijn dan de ‘indirecte EOR’ leveranciers.

EOR-performance volgens Everest Group

Een van de wereldwijde onderzoeksbureaus, Everest Group, maakt zogenaamde ‘PEAK’ matrixen, met een bergtop waar de marktspelers tegenop klimmen. Afgelopen september hebben ze een nieuwe matrix voor EOR-spelers gepubliceerd, die hieronder te zien is.

EOR-performance volgens Everest Group
Mark is HR projectleider en adviseur voor het groeien naar Total Talent Management of Integraal Talent Beheer. Hij staat daarin voor een gelijke behandeling van alle werkenden, door HR en de rest van de organisatie, los van hun contractvorm. Hierover schreef hij samen met Marleen Deleu het boek Mis geen Talent.Mark heeft een sterke IT achtergrond en kan hiermee een HR organisatie goed helpen om de vertaling te maken van wensen naar techniek. Hij zet graag innovatieve HR technologie in zodat alle werkenden zich kunnen ontwikkelen naar een volgende stap. In 2017 heeft hij HRTechReview.nl opgericht om objectief inzicht te geven in de HR Tech markt in Nederland. Bekijk alle berichten van Mark van Assema