"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

GroenLinks, PvdA: Pensioenwet te mager voor oplossen problemen pensioenopbouw zzp

GroenLinks en PvdA houden vast aan de doelstelling om via pensioenwet meer zzp’ers pensioen te laten opbouwen. Uitstel van de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering is voor deze partijen een ‘no go’.

“Een ramp in slowmotion”, zo noemde Tweede kamerlid Senna Maatoug (GL) de beperkte opbouw van pensioen onder zelfstandigen. De nieuwe pensioenwet, waar de Kamer zich deze week over buigt, biedt daar wat haar betreft te weinig een oplossing voor. “Meer mensen een pensioen op laten bouwen, dat is voor ons een hele belangrijke doelstelling van de wet. Ook op dit onderdeel is de wet nog niet af”, aldus Maatoug.

Steun van GroenLinks en de PvdA, die samen met de coalitiepartijen in 2019 een akkoord over een nieuw pensioenstelsel sloten, lijkt noodzakelijk om de wet ook door de Eerste Kamer te krijgen.

Ook de PvdA is kritisch op dit vlak: “Ik gun elke werkende een goed pensioen. Dat is voor zzp’ers voor geen meter geregeld”, aldus Henk Nijboer (PvdA).

Pensioenopbouw via pensioenfonds

Maatoug wees in haar bijdrage naar een recent onderzoek van De Nederlandse Bank (DNB), waaruit blijkt dat maar 6% van de zzp’ers pensioen opbouwt via een pensioenfonds (de tweede pijler). “Vroeger hoorden we nog sprookjes dat ze dat compenseren door opbouw van vermogen of sparen in de derde pijler, maar nu weten we dat dat niet zo is.”

De PvdA ziet het liefste een algemene verplichting voor zelfstandigen tot pensioenopbouw, maar Nijboer snapt dat dat politiek niet haalbaar is, zo maakte hij duidelijk. Met GroenLinks pleit de PvdA ervoor om standaard werknemerspensioenen door te laten lopen in het geval dat iemand zzp’er wordt. Met de mogelijkheid om te stoppen (opt-out) en meer flexibiliteit rond premieopbouw.

Uitstel arbeidsongeschiktheidsverzekering een ‘no go’

Onderdeel van het pensioenakkoord tussen de coalitie en de combinatie GroenLinks/PvdA was een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers. De uitvoering daarvan blijkt complex. Minister Van Gennip laat doorschemeren dat ze die regeling niet voor 2029 ingevoerd krijgt. Voor de PvdA is dat uitstel een ‘no go’. Ook GroenLinks wil niet dat de verplichte aov voor zzp’ers op de lange baan wordt geschoven.

Donderdag antwoordt minister Schouten op de bezwaren van GroenLinks en de PvdA. Dan zal ook blijken hoe hard deze punten voor de partijen zijn.

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

5 reacties op dit bericht

 1. GL kent nog altijd de betekenis van de Z in ZZP niet. En zelfstandigen die vermogen opbouwen een ‘sprookje’ noemen? Wel als je dat vermogen zo zwaar mogelijk probeert te belasten.

 2. Links blijft maar in de “oude” wereld hangen. Ik zie bij mijn klanten echt het besef dat je iets moet reserveren voor a.o. en pensioen maar dan wel op een moderne (lees flexibele manier). Laat dat nou net niet bij een Pensioenfonds zijn maar eerder in lijfrentes en deels in Coins en aandelen of andere moderne manieren die je zelf kunt bestuderen.

 3. “Maatoug wees in haar bijdrage naar een recent onderzoek van De Nederlandse Bank (DNB), waaruit blijkt dat maar 6% van de zzp’ers pensioen opbouwt via een pensioenfonds (de tweede pijler). ”

  Dat klopt, 882.000 zelfstandigen bouwen geen pensioen op volgens het rapport, maar ze vermelden niet uit hetzelfde rapport dat 814.000 werkenden geen pensioen opbouwen, percentage gewijs dus “O jee”, qua aantallen dus gelijk.

  “Ongeveer 1,7 miljoen Nederlanders hadden in 2020 wel een inkomen uit
  arbeid, maar bouwden geen pensioen op in de tweede pijler. Dit komt
  overeen met 24 procent van alle werkenden. Grofweg de helft van deze groep
  werkte in dat jaar als zelfstandige, de andere helft in loondienst.”

  Wat er verder in het rapport staat: 29* dekking van de 2e pijler (pensioen).
  “De onvolledige dekking van de tweede pijler kan tot problemen leiden.”

  Het rapport (en ik denk de politiek) is niet geïnteresseerd in de arme zelfstandige tijdens pensioenleeftijd, maar de dekking van het pensioen voor werkenden in vaste loondienst, en nu moeten dus de zelfstandigen die pot gaan vullen. En niet de zelfstandigen met een hoog loon, nee, de zelfstandigen met een laag loon, deze leven gemiddeld korter.

  • Ter aanvulling, ook de groep werknemers zonder pensioen kreeg aandacht van haar in debat, maar dat vonden we niet zo relevant voor dit artikel.

 4. “Ik gun elke werkende een goed pensioen. Dat is voor zzp’ers voor geen meter geregeld”, aldus Henk Nijboer.
  Er is wel iets geregeld: de FOR, en die wordt afgeschaft…. Ik vond dat een uitstekend middel om in eigen beheer pensioen op te bouwen.
  Waarom wil men het pensioen zo veel mogelijk regelen via commerciele partijen?