"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Werknemers zijn kritischer over werk door krappe arbeidsmarkt

Werknemers kunnen kritischer zijn over welk werk ze accepteren dankzij de krappe arbeidsmarkt. Veel studenten en professionals zijn van plan meer te gaan werken, waarbij hun verbeterde onderhandelingspositie goed van pas komt.

65% van de werknemers voelt dat ze kritischer kunnen zijn over het werk dat ze accepteren door de krappe arbeidsmarkt, blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door Panelwizard onder 1.228 werkende 18- tot 35-jarigen.

Driekwart denkt dat het personeelstekort hun onderhandelingspositie verbetert. Dat is goed nieuws, want door de inflatie kunnen veel deeltijdwerknemers niet meer rondkomen. Zij willen meer werken en een hoger loon is dan mooi meegenomen.

Stijgende prijzen

Daarnaast wil 85% van de parttimers komende maanden meer werken, blijkt uit een onderzoek van job platform Zenjob onder 3.419 studenten en professionals in Duitsland en Nederland. Door de stijgende prijzen kunnen veel parttimers namelijk niet meer rondkomen.

“Het aantal mensen met een bijbaan is de afgelopen jaren gestaag gestegen, en opnieuw verwachten wij voor de komende maanden een aanzienlijke stijging”, zegt arbeidsmarktdeskundige Frederik Fahning van Zenjob. “Prijzen blijven stijgen en veel mensen hebben geen andere keuze dan meer werken”.

Meer onderhandelen

Door de krappe arbeidsmarkt denkt 74% van de werkende 18-35-jarigen een betere onderhandelingspositie te hebben. Er wordt bijvoorbeeld meer onderhandeld over salaris of de mogelijkheid tot flexwerken.

Generatie Z heeft steeds meer behoefte aan werken op afstand of flexwerken. 80% van de studenten en 77% van de professionals denkt dan ook dat vakantie goed te combineren is met werk. Een belangrijke reden van de toenemende populariteit van ‘workations’ is dat de prijzen in het buitenland soms lager zijn, waardoor er meer overblijft van het salaris.

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie