"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Tarieven uitzendbranche stijgen met 5,6%

Het CBS ziet zowel de omzet als de tarieven van de uitzendbranche in het eerste kwartaal van dit jaar stijgen. Recentere cijfers van de ABU laten echter een kentering zien.

De omzet van de branche ‘arbeidsbemiddeling, uitzendbureaus en personeelsbeheer’ ligt weer ruim boven het niveau van de periode voor corona, toen ook deze sector zwaar getroffen werd. De prijzen bleven gedurende de coronacrisis wel stijgen, al was de prijsstijging in 2021 minder groot. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over het eerste kwartaal van 2022.

Het CBS berichtte eerder in het kwartaalbericht arbeidsmarkt over de uitzonderlijke banengroei bij uitzendbureaus: een toename van 57 duizend werknemersbanen in het eerste kwartaal.

Omzet uitzendbranche ruim boven niveau voor corona

De omzet van de uitzendbranche lag in het eerste kwartaal van 2022 19,2 procent hoger dan in het eerste kwartaal van 2021. Vorig jaar gold echter het hele eerste kwartaal een strenge lockdown. Het is het vierde kwartaal op een rij waarin de omzet fors groeit. Door deze omzetstijgingen is de omzet inmiddels tot ruim boven het niveau van voor de coronacrisis gestegen. Vergeleken met het eerste kwartaal van 2019 lag de omzet van de uitzendbranche ruim 16 procent hoger.

De ABU Marktmonitor, een vierwekelijks onderzoek onder een representatief aantal ABU-uitzendondernemingen, laat over het eerste kwartaal een wat gematigder omzetbeeld zien. Belangrijker: in mei duikt de ABU marktmonitor in de min. Tussen 25 april en 22 mei werd een omzetdaling van 4% gerapporteerd. Het aantal uren nam met 11% af.

Prijzen uitzendbranche stegen door in 2020 en 2021

De ABU rapporteert al langer een sterkere daling van het aantal uren ten opzichte van de omzet. Een indicatie dat de tarieven stijgen. De nieuwe CBS-cijfers bevestigen dat.

De prijzen voor uitzendkrachten bleven gedurende 2020 stijgen. De prijsstijging lag gedurende dit jaar tussen de 5 en 7 procent ten opzichte van een jaar eerder. Deze prijsstijgingen zijn vergelijkbaar met 2019. Ook in 2021 stegen de prijzen verder, maar minder hard dan voor de coronacrisis. Vanaf het vierde kwartaal van 2021 is de stijging weer vergelijkbaar met 2019.

Bron: CBS (2de kwartaal van 2020 was de respons onvoldoende betrouwbaar om een index te publiceren)
De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie