"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

World Employment Conference 2022: “Waar is de liefde?”

Op de agenda van Davos 2022 stonden slechts vier agendapunten. Schaarste aan talent was er een van. “Maar desondanks wijst dit vooral op ongelofelijk veel kansen”, opende Bettina Schaller als voorzitter van WEC de jaarlijkse bijeenkomst in Brussel.

WEC staat voor World Employment Confederation, de wereldwijde ledenorganisatie van intermediaire bedrijven in de HR-dienstverlening. “Onze leden hebben door hun rol bij organisaties een unieke positie om trends en ontwikkelingen in de wereld van werk als eerste te bemerken. Ze ontwikkelen ook voortdurend nieuwe diensten en oplossingen voor hun klanten”, aldus WEC-voorzitter Bettina Schaller bij de opening van de jaarlijkse bijeenkomst, de World Employment Conference 2022, die dit jaar in Brussel gehouden werd.

Dringend op de politieke agenda: veerkracht voor de arbeidsmarkt

Wereldwijd liggen CEO’s wakker van de drie grote uitdagingen bij talentbeheer. 69% van alle organisaties klaagt over een moeilijke instroom aan talent en dit door allerlei oorzaken. Talent aan boord houden, is in toenemende mate lastig; mensen verlaten vrijwillig organisaties omdat ze anders over de plaats van werk in hun leven denken dan in de periode voor de covidpandemie. En tot slot maakt de ‘stop & go’-economie dat talentbeheer flexibeler moet worden georganiseerd.

De oproep van Bettina Schaller en WEC is duidelijk: de arbeidsmarktveranderingen, die nodig zijn om deze behoeften van organisaties én die van werkenden met elkaar te verzoenen, moeten op de politieke agenda!

De oproep van Bettina Schaller en WEC is duidelijk: de arbeidsmarktveranderingen, die nodig zijn om deze noden van organisaties én die van werkenden met elkaar te verzoenen, moeten op de politieke agenda!

Wat kunnen organisaties (in afwachting) zelf al doen? Zijn er goede voorbeelden om ons te inspireren? Wat zegt wetenschappelijk onderzoek? Dat kwam aan bod in panelgesprekken, rondetafelontmoetingen en keynotesessies. Een selectie uit de vele interessante fragmenten.

Kloof tussen verwachtingen van werknemers en werkgevers

Wat telt is niet zozeer hoe groot de kloof is tussen verwachtingen van werkgevers en werknemers, maar wel het tempo waarmee werkgevers zich aanpassen aan de veranderingen in de arbeidsmarkt. Er is een enorme kloof tussen de verwachtingen van werknemers en werkgevers – de arbeidsmarkt is er een van parallelle werelden. De cultuur in een organisatie is daarom nu meer dan ooit belangrijk! “Zorg goed voor je werknemers”, raadt Adam Hawkins aan, “Midnight oil, is now morning yoga”, waarmee hij erop wijst dat flexibiliteit en balans in hun leven nu het belangrijkste is voor werkenden.

Er is een enorme kloof tussen de verwachtingen van werknemers en werkgevers – de arbeidsmarkt is er een van parallelle werelden.

Werkenden blijven boeien

Mensen van alle generaties streven nu een hoger doel na en willen hun vaardigheden ontwikkelen. Op het werk, maar ook daarbuiten. Ze klussen bij, volgen opleidingen of starten in bijberoep een eigen bedrijf. Als organisatie moet je dit begrijpen en hierop inspelen om dit talent aan je te binden en blijvend te laten bijdragen aan jouw succes. Leiderschap gaat niet langer  over het wel of niet plaatsen van een pingpongtafel. Door vanuit het standpunt van vaardigheden te kijken, open je een heel scala aan kansen om werkenden te blijven boeien.

Wetgevend kader loopt achter

“Verwacht niets van de EU”, aldus Europees commissaris voor werkgelegenheid en sociale rechten Nicolas Schmit, “wij brengen enkel een goed kader, de echte sociale dialoog moet in de organisatie plaatsvinden. Het wetgevend kader loopt altijd achter op de realiteit van de vele, snelle veranderingen in de wereld van werk. Werknemers in de EU hebben al basisrechten die altijd gewaarborgd zijn. Wat we nu nodig hebben, is een geheel van wetten en regels die het mogelijk maken voor elk individu om te werken waar, wanneer en hoe hij/zij dit wil. Politici zijn te conservatief, ze denken nog in termen van 9-5 banen.”

Politici zijn te conservatief, ze denken nog in termen van 9-5 banen.

Hij ging verder: “Mensen zullen frequenter van baan wisselen en we moeten dringend een kader en systeem verzinnen om dit optimaal te faciliteren. Hierdoor geven we ze meer zekerheid en zelfvertrouwen. Als overheid moeten we werkenden laten voelen dat de vele transformaties een goede zaak zijn en dat we bezorgd zijn over de impact hiervan op ieder van hen.”

Mensgericht beleid voeren

De beste filosofie voor de komende jaren? Maak talenten, geen oorlog om talenten, zegt cross-cultural expert Pellegrino Riccardi . Te veel bedrijven verbreken het sociale contract door niet in hun werknemers te investeren. Door bijvoorbeeld 50-plus werknemers af te schrijven, of vooroordelen ten opzichte van bepaalde kansengroepen te hebben. “They pee in the well and then they complain the water is not drinkable.” Bouw vertrouwen op door een mensgericht beleid te voeren.

Organizations pee in the well and then they complain the water is not drinkable.

Veel mensen bekijken het leven, hun loopbaan, hun werk nu op een fundamenteel andere manier. Nu ze door de pandemie geraakt zijn, kunnen ze alles aan. Ze beseffen dat de kwaliteit van hun leven afhangt van de kwaliteit van hun relaties: zijn we veilig? Zijn we verbonden met elkaar? Hebben we een toekomst samen? Aan organisaties de taak om aan die behoefte aan geborgenheid en kwaliteitsvolle relaties tegemoet te komen. Mensen maken immers geen onderscheid meer tussen werk- en privé-situaties.

Hoe doe je dat? Door een heldere visie te hebben én hierover voortdurend te communiceren. Veiligheid op het werk is een fundamentele voorwaarde voor geluk op het werk. We hebben meer liefde nodig op de werkvloer: geef mensen het gevoel dat ze geliefd zijn, dat ze ‘erbij horen’.

Employees who feel #Love perform better. Where is the Love?

De volgende WEC conferentie staat gepland op 21 en 22 maart 2023 in Brussel.

Lees ook:

Marleen Deleu – Director Trends & Insights NextConomy – on a mission to bring insights and expertise to the freelance workforce and the users of contingent labor in Belgium. Owner of The Flex Academy and Certified Contingent Workforce Professional (CCWP). Trainer, speaker, consultant on the topic of connecting internal and external talents in organizations. Co-author of reports on VMS, MSP and RPO. Bekijk alle berichten van Marleen Deleu