SLUIT MENU

Hoe word je een Pippi Langkous-zzp’er?

Als je als zzp’er iets wilt doen wat je nog niet zo vaak hebt gedaan, kan je het planmatig aanpakken en eerst ervaring ontwikkelen. Of als een Pippi Langkous in het diepe springen en denken ‘ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan’. Een portie bluf komt er zeker bij kijken, maar als het een keer niet lukt moet je wel zelf de rommel opruimen!

Als zzp’er word je vaak om je kunstje ingehuurd. En als je dat tot in de puntjes beheerst en er een mooie boterham mee verdient, houden zo. Maar wil je verder groeien, dan moet je de Pippi Langkous in jezelf ontdekken. Want brutale mensen hebben de halve wereld, luidt het gezegde en dat zegt men niet voor niets. Opvallend is dat veel mensen een droom of een wens hebben, en er vervolgens niets mee doen. En alhoewel Pippi Langkous een vrouw is, lijken vrouwen een langere weg te nodig te hebben dan mannen. Zij willen voldoen aan alle tien punten van een vacature, terwijl mannen al bij vier punten denken ‘ik kan dit wel’.

Grote broek aantrekken

Jasper Runneboom, online marketing expert en oprichter van zakelijkgroeien.nl, meent dat hij wel een Pippi Langkous is. “Mijn platform ontwikkelde ik zonder enige ervaring of kennis vooraf. Dat betekende veel uitvogelen. Meestal komt er best wat aardigs uit.” Een grote broek aantrekken dus, en zelfs dan is zijn ervaring dat hij er wel mee wegkomt. Door klussen aan te nemen waarvan je niet precies weet of je daar goed in bent, leer je en daag je jezelf uit, meent hij.

Veel zzp’ers willen wel een Pippi Langkous zijn, maar weten niet hoe. Henrike van Engelenburg is strategisch sparringpartner en klankbord voor mensen die een verandering willen binnen hun werk. Zij vindt zichzelf een echte Pippi Langkous. “De uitspraak ‘ik heb het nog nooit gedaan, dus ik zal het wel kunnen’ staat ook op mijn website. Ik zie altijd een oplossing en geen enkele beer. Ja, pas als ik die tegenkom. Ik ga gewoon aan de slag en kijk of ik het kan.”

Ik zie altijd een oplossing en geen enkele beer. Ja, pas als ik die tegenkom. Ik ga gewoon aan de slag en kijk of ik het kan.

– Henrike van Engelenburg

Drie types zzp’ers

Zij onderscheidt drie types zzp’er: de solotalenten die zich volledig verdiepen in één talent, zoals een boekhouder, inkoper of zorgmedewerker. De multi-talenten, die meer in huis hebben en deze talenten ook tegelijkertijd kunnen inzetten en risico durven te nemen. En je hebt de echte ondernemers, die daarnaast ook nog een financieel risico willen nemen. Veel mensen willen wel een eerste stap zetten, maar weten niet waar zij moeten beginnen. Ontdek eerst welk type zzp’er je bent, adviseert Van Engelenburg.

Comedian en satireschrijver Martine Bakker heeft net een boek uitgebracht. ‘Ik durf niets, maar ik doe alles’ gaat over haar eerste jaar als stand-upcomedian. Zij voelt zichzelf geen Pippi Langkous. “Omdat ik namelijk eerst heel veel cursussen volg en superveel oefen, voor ik durf te zeggen ‘ik kan het wel’. Ik heb cursussen nodig want ik vind het fijn gelijkgestemden te ontmoeten en van elkaar te leren.” Toch pakt zij bijna alles aan en is zij onbewust misschien toch meer een Pippi Langkous dan zij zelf durft te zien.

Dat herkent Van Engelenburg: “Mensen die heilig geloven in een cursus, vraag ik altijd ‘wat wil je leren’. Veelal komt het inzicht dat zij iets eigenlijk al kunnen of weten. De wens om eerst een cursus te volgen, is een vorm van uitstelgedrag die ontstaat vanuit de angst om te falen.” Bluf your way in to is een lijfspreuk van Van Engelenburg. “Maar wel tot een zeker niveau, dus wees eerlijk over je talenten en vaardigheden. En als het een keer niet lukt, moet je wel zelf de rommel opruimen.”

Leergeld betalen

Hoe krijg je je opdrachtgever zover om met je in zee te gaan, als je zelf overtuigd bent dat je het wel kan? Runneboom meent dat je best kan zeggen dat je iets nog niet beheerst maar het wel graag wil leren. In dat geval adviseert hij iets met het tarief doen. In feite wordt de opdracht dan een betaald leertraject en kan je bij een volgende opdrachtgever wel meer vragen.

Bakker meent juist bij aanvang niet teveel te melden over gebrek aan ervaring en je erdoor heen te bluffen. “Ik zorg er wel voor dat ik me vooraf goed hebt verdiept in het nieuwe en onbekende. Ik steek er liever meer uur in dan ik declareer en kom daarmee goed beslagen ten ijs. Dat is ook een vorm van leergeld. Oefen of je iets kan en je potentie hebt. Je wordt toch ook niet de grootste concertpianist op aarde als je niet eerst Vader Jacob hebt geoefend.”

Je wordt niet de grootste concertpianist op aarde als je niet eerst Vader Jacob hebt geoefend.

– Martine Bakker

Conclusie: als je iets wilt doen wat je nog niet zo vaak hebt gedaan, kan je het planmatig aanpakken en eerst ervaring ontwikkelen. Of als een Pippi Langkous in het diepe springen en denken ‘ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan’. Ook dan is het goed om na te denken wat en hoe je aanpak is. Je kunt best open zijn over je gebrek aan ervaring. Maar een portie bluf komt er zeker bij kijken. Het advies is: ga het maar doen. Verzamel mensen en kennis om je heen die je verder kunnen brengen. Durf fouten te maken, maar je moet wel de rommel opruimen!


Dit is een beknopt verslag van de recente aflevering van BNR Werkverkenners waarin Rens de Jong in gesprek ging met experts over het thema ‘groeien als zzp’er’. De volledige podcast van BNR is via onderstaande link te beluisteren.

Hoe word je een Pippi Langkous-zzp’er?

Een goed ingericht inhuurproces kan naast tijd- en kwaliteitswinst ook forse kostenbesparingen opleveren. Bij strategische personeelsplanning hoort een professioneel ingerichte flexibele schil. Magnit (voorheen: Brainnet) adviseert organisaties bij het inrichten van hun flexibele schil. Wij ontzorgen organisaties volledig als het gaat om het zoeken en vinden van de juiste professionals, het opstellen en beheren van inhuurcontracten, de facturatie, realtime management informatie, leveranciersmanagement en het minimaliseren van inhuurrisico’s. Wij geloven in transparante samenwerkingsverbanden waarbij talent waarde toevoegt aan ondernemingen. Bekijk alle berichten van Magnit