"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Nibud: de koopkracht daalt voor iedereen. En die van zelfstandigen het hardst.

Zelfs als zelfstandigen hun tarieven opschroeven, gaat hun koopkracht er dit jaar op achteruit. Die koopkracht daalt bij zelfstandigen harder dan bij andere ‘huishoudtypen’.

We gaan er dit jaar gemiddelde zo’n 40 euro per maand op achteruit. Dit blijkt uit nieuwe koopkrachtberekeningen van het budgetvoorlichter Nibud. Het Nibud ziet dat alle voorbeeldhuishoudens inleveren. De dalingen variëren van -0,5 procent tot -1,9 procent. In euro’s varieert het van min 9 euro tot min 116 euro per maand.

Koopkrachtverlies per huishoudtype

In het overzicht van 117 ‘huishoudtypen’ die het Nibud op een rij heeft gezet, wordt duidelijk dat de koopkracht van de zelfstandigen duidelijk harder daalt dan van andere groepen. De huishoudens met twee zelfstandigen staan al helemaal bovenaan.

Bij deze voorbeeldberekeningen voor zelfstandigen gaat het Nibud er al vanuit dat zelfstandigen hun tarief met 2,4 procent verhogen.  Zonder de verhoging kan het koopkrachtverlies oplopen tot 3,2%.

Afbouw zelfstandigenaftrek

De daling van de koopdracht onder zelfstandigen zal een gevolg zijn van de afbouw van de zelfstandigenaftrek. Die wordt wel gecompenseerd via een verhoging van de algemene arbeidskorting, maar die verhoging geldt voor alle werkenden. De zelfstandigen profiteren daar dus minder van.

Stijging tarieven zelfstandigen

Goed nieuws zit in het feit dat uit een tarievenmodel van arbeidsmarktdataspecialist Intelligence Group en HR-dienstverlener HeadFirst Group blijkt dat de tarieven van zelfstandigen in 2022 met gemiddeld 7 procent zullen stijgen. Flink meer dus dan waar het Nibud mee rekent. Het model voorspelt dat hoogopgeleide professionals het uurtarief gemiddeld met 5 procent kunnen verhogen. Voor praktisch opgeleiden stijgt het uurtarief nog harder: 10 procent.

Dan moet je die tariefsverhoging als zelfstandige nog wel even doorvoeren… (en dat zal niet in elke sector even eenvoudig zijn).

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie