"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Dit waren de (arbeidsmarkt)lessen van 2021

Een podcast van Werkverkenners. Met vier experts over wat we geleerd hebben in 2021. En wat niet.

2021 was wéér een coronajaar en het was het jaar dat de personeelskrapte overduidelijk zichtbaar werd. Wat zijn de lessen van dit jaar? In deze podcast komen vier vaste waarden van BNR Werkverkenners aan het woord.

Volgens Evert Verhulp, hoogleraar arbeidsrecht en kroonlid SER hebben we ons in 2021 vooral gerealiseerd dat niet alles maakbaar is. Anne Megens, coördinator beleid bij werkgeversvereniging AWVN, constateert vooral dat de overheid terug is van weggeweest. “Dat is wel al voor corona begonnen, dat er toch wat meer gekeken wordt naar de overheid als marktmeester, de partij die dingen moet corrigeren.” Meest opvallend uit 2021 voor Kilian Wawoe, HR-onderzoeker VU en HR-adviseur, is de schaarste op de arbeidsmarkt. ”We hebben ook geleerd dat er gewoon een tekort is aan mensen, aan arbeidspotentieel.” Meegens nuanceert dat: “Mensen die heel gewild zijn op de arbeidsmarkt kunnen nu de hoofdprijs vragen. Van de andere kant zijn er ook heel veel werknemers die lijden onder werkdruk.”  Sollicitatie-expert Aaltje Vincent ziet dat ‘aandacht’ veel belangrijker is geworden.

Luister hier naar de hele podcast.

Een goed ingericht inhuurproces kan naast tijd- en kwaliteitswinst ook forse kostenbesparingen opleveren. Bij strategische personeelsplanning hoort een professioneel ingerichte flexibele schil. Magnit (voorheen: Brainnet) adviseert organisaties bij het inrichten van hun flexibele schil. Wij ontzorgen organisaties volledig als het gaat om het zoeken en vinden van de juiste professionals, het opstellen en beheren van inhuurcontracten, de facturatie, realtime management informatie, leveranciersmanagement en het minimaliseren van inhuurrisico’s. Wij geloven in transparante samenwerkingsverbanden waarbij talent waarde toevoegt aan ondernemingen. Bekijk alle berichten van Magnit