"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

D66 en VVD stellen kamervragen over problemen met coronasteun zzp’ers: ‘Waarom geen Tozo?’

D66 en VVD stellen kamervragen aan de minister van Sociale Zaken over problemen bij de uitvoering van de steunmaatregelen voor zelfstandig ondernemers. Zzp’ers hebben namelijk moeite om Bbz aan te vragen, vooral bij kleine gemeenten. “Waarom geen nieuwe Tozo?”

Zzp’ers die tijdens de huidige coronalockdown minder of geen inkomen hebben, zijn aangewezen op de bijstand voor zelfstandigen (Bbz). Het kabinet heeft die regeling versoepeld, maar in de praktijk merken zzp’ers dat de ene gemeente strenger is dan de andere. Kamerleden van D66 en VVD stellen daar vragen over aan Karien van Gennip, de minister van Sociale Zaken.

‘Hoge drempel’

Zo zijn er volgens belangenorganisatie ZZP Nederland gemeenten die toch een vermogenstoets doen, terwijl die officieel is geschrapt. Ook moeten zzp’ers soms te veel informatie inleveren voor de levensvatbaarheidstoets, zei Roos Wouters van de Werkvereniging eerder tegen ZiPconomy. “Zzp’ers moeten de oude formulieren invullen en allerlei zaken doorgeven die niet van belang zijn, zoals de dagwaarde van hun auto. Het is een hoge drempel voor zzp’ers.”

Dat merkt ook de Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN). “Het schrikt af en kost tijd. En die tijd is er niet.” De belangenbehartigers willen dat de levensvatbaarheidstoets wordt afgeschaft.

De rechtszaak tegen de Staat die de Werkvereniging in voorbereiding heeft is mede aanleiding voor de Kamerleden om deze vragen te stellen.

Gemeenten: ‘flinke opgave’

Tegen nieuwszender NOS verklaart de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) dat de uitvoering van de Bbz inderdaad ‘een flinke administratieve opgave is’. Romke de Jong (D66), Marijke van Beukering-Huijbregts (D66), Thierry Aartsen (VVD), Judith Tielen (VVD) willen weten of minister Van Gennip iets gaat doen aan de problemen met de uitvoering van de Bbz.

Vraag om cijfers

Ook willen ze meer weten over de steun aan zzp’ers. Demissionair staatssecretaris van SZW Dennis Wiersma had beloofd dat de Bbz ruimte zou bieden voor heroriëntatiegesprekken met zzp’ers. Zo zouden gemeenteambtenaren met zzp’ers kunnen meedenken over een baan in loondienst of een onderneming in een andere sector.

D66 en VVD willen weten of er inderdaad zzp’ers zijn die zich laten omscholen of een baan in loondienst hebben gevonden. Ook willen ze cijfers over de gewerkte uren van zzp’ers en hun buffers.

Uit de meest recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat het aantal gewerkte uren van zzp’ers is afgenomen tijdens de coronapandemie.

Ook de inkomsten van zelfstandigen daalden. In 2020 verdiende de doorsnee zzp’er 5,2% minder dan een jaar eerder.

Waarom geen Tozo?

Tot 1 oktober konden zzp’ers de Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers (Tozo) aanvragen. De Kamerleden vragen de minister of het mogelijk is die Tozo-regeling opnieuw in te voeren. ‘Wat is de uitvoerbaarheid van een dergelijke regeling? Wat is de reden dat u niet heeft besloten tot een herintroductie daarvan?’