"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Kamervragen over berekening fiscale verschillen zelfstandigen-werknemers

Het vergelijkingsmodel van fiscale verschillen tussen werknemers en zelfstandigen van het ministerie van Financiën werd recent onderworpen aan een factcheck. Conclusie: het model rammelt. Er is opheldering nodig en er worden kamervragen gesteld.

Kamerlid Steven van Weyenberg (D66) wil van staatssecretaris Vijlbrief van Financiën weten wat de aannames zijn achter modellen in het Belastingplan die onder meer de belastingdruk van werknemers en zzp’ers vergelijken. Hij stelt de vragen naar aanleiding van een kritisch artikel op ZiPconomy. “Het is heel belangrijk dat de sommen die werknemers en zzp’ers vergelijken kloppen. Ze spelen een belangrijke rol in de discussie over zzp.”

Van Weyenberg wil ook weten hoe die verschillen uitpakken per inkomensgroep en of – zoals in het ZiPconomy artikel bepleit wordt – het zinvol is om meer rekening te houden met het feit dat werknemers en zelfstandigen voor gelijksoortig werk anders beloond worden. Vaak ontvangen zelfstandigen immers een hogere vergoeding.

Peter van den Bunder, voorzitter van de Kunstenbond en namens vakbond FNV vertegenwoordiger van zzp’ers in de SER, is blij dat via kamervragen aandacht komt voor de rekenmodellen en de kritiek van ZiPconomy daarop. “Het zijn veel redenen op kritisch te zijn en door te vragen hierop” zo laat hij op twitter weten. Voor Van den Bunder zijn er nog wel meer redenen waarom de besproken tabel uit het eindrapport van de Commissie Borstlap problematisch is. “Fiscaliteit en sociale zekerheid worden niet in samenhang bezien (wel de premies, niet de voorzieningen), en alle zzp’ers worden gezien als loonconcurrenten van werknemers, terwijl 20% zzp-producten verkoopt.”

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

3 reacties op dit bericht

  1. Fijn dat het opgepakt wordt, en dat politiek Nederland het verschil leert kennen tussen ‘appels’ en ‘peren’ .

  2. De nieuwe bestuurscultuur doet zijn intrede….!!!!!!!!!!

  3. Je kunt je ook afvragen waarom zelfstandig professionals altijd worden vergeleken met werknemers. Als (IB-)ondernemer wordt ik liever vergeleken met andere ondernemers. Ik kies immers bewust voor ondernemerschap met alle bijbehorende risico’s. Hoog tijd voor een eigen rechtspositie voor zzp-ers.