"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Corona als katalysator. Vier scenario’s voor zakelijk dienstverleners in 2021

In een webinar presenteert Han Mesters de trends die we in 2021 van de arbeidsmarkt kunnen verwachten.

“Corona werkt als katalysator van ontwikkelingen die al langer gaande zijn. Mede door het thuiswerken vervaagt het verschil tussen zzp en vast. Potentieel leveren de ontwikkelingen meer arbeidsproductiviteit op. Probleem is dat werknemers hun managers nog maar weinig spreken. Dit resulteert in een uitdaging: hoe zorg je voor binding? De oplossing: humanisering. Mensen hebben behoefte aan purpose, selfless care van leidinggevenden en wederzijds vertrouwen.”

Han Mesters, sector banker bij ABN AMRO en bevlogen spreker, schetst in een boeiend webinar van de HeadFirst Group de trends op de arbeidsmarkt in 2021. Daarin gaat hij uitgebreid in op het belang van human capital en voorziet hij vier mogelijke scenario’s voor zakelijk dienstverleners.

Het belang van human capital

Human capital wordt met de toenemende technologisering steeds belangrijker. Opdrachtgevers moeten meer competentiegericht te werk gaan.

Hierin schuilt ook de oplossing voor de schaarste op de arbeidsmarkt. Momenteel lijkt deze schaarste door de coronacrisis weg te zijn, maar zodra de economie zich herstelt, zijn er weer veel onvervulde vacatures.

Hiermee wordt HR-beleid steeds belangrijker binnen organisaties. Om deze rol te kunnen spelen, moeten HR-afdelingen meer ruggengraat tonen en hun beweringen vaker ondersteunen met data.

Uitdagingen voor intermediairs

De aankomende schaarste aan professionals stelt ook intermediairs voor uitdagingen. Bemiddelaars moeten meer toegevoegde waarde bieden en zich als een ‘impressario’ opstellen. Dit doen ze door zelfstandigen te helpen om zichzelf te ontwikkelen. Hiermee kunnen bemiddelaars meegaan in de ontwikkeling van een identiteitseconomie.

Aan het einde van zijn webinar schetst Mesters vier scenario’s, waarin de keuze voor meer collectiviteit of meer individualiteit en markt- of overheidssturing bepaalt welk scenario dominant zal worden.

De inspirerende webinar van Han Mesters is volledig online te bekijken.

HeadFirst Group is marktleider in de Benelux op het gebied van het professioneel organiseren van externe inhuur. De organisatie biedt een diversiteit aan flexoplossingen, waaronder contracting, matchmaking, managed service providing (msp) en business consultancy. Er werken dagelijks ongeveer 15.000 professionals bij ruim vierhonderd opdrachtgevers in Europa, waarmee HeadFirst Group een jaaromzet realiseert van ongeveer 1,5 miljard euro. De bekendste merken van HeadFirst Group zijn de intermediairs HeadFirst, Between en Myler en MSP-dienstverlener Staffing Management Services. Door de unieke samenstelling van bedrijven – met ieder zijn eigen specialistische diensten - heeft HeadFirst Group een oplossing voor ieder inhuurvraagstuk. Zorgeloos inhuren, dat is onze belofte. Bekijk alle berichten van HeadFirst Group