"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Beroeps Organisatie Kunstenaars sluit zich aan bij samenwerkingsverband VZN

De Beroeps Organisatie Kunstenaars (BOK) sluit zich aan bij de Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN). VZN is een samenwerkingsverband van organisaties die opkomen voor zelfstandigen in Nederland en werd onlangs opgericht door  ZZP-Nederland, Solo Partners, Zelfstandigen Bouw en ONL.

VZN streeft naar een volwaardige rechtspositie van zelfstandigen, in een toekomstbestendige arbeidsmarkt. Beroeps Organisatie Kunstenaars (BOK) staat achter deze bundeling van krachten en sluit zich hier dan ook graag bij aan. BOK-voorzitter Henk Hofstra: “We kunnen meer bereiken als we niet een paar duizend, maar (samen met andere zelfstandigenorganisaties) meer dan 100.000 mensen vertegenwoordigen.” Cristel van de Ven, voorzitter van VZN, juicht de komst van BOK per 1 januari 2021 toe: “Kunstenaars zijn bij uitstek zelfstandig ondernemers. Met BOK erbij vertegenwoordigen we een nog grotere diversiteit aan zelfstandigen. Zo kan VZN de stem van zelfstandig ondernemers nog duidelijker laten klinken.”

BOK merkt dat de meest ingrijpende maatregelen voor beeldend kunstenaars de laatste jaren niet zijn gemaakt door beleid van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, maar door andere ministeries. Denk aan het kabinetsbeleid inzake de zelfstandigenaftrek of een eventuele verplichting van een verzekering voor arbeidsongeschiktheid. Dat beleid komt voort vanuit de ministeries van Financiën en Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Hofstra: “Dergelijke maatregelen hebben betrekking op nagenoeg alle beeldend kunstenaars, maar ook op andere zelfstandigen. Met VZN komen we dus samen op voor een beter beleid voor alle zelfstandigen”.

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie