"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

1 op de 5 zelfstandigen heeft TOZO aangevraagd

300.000 aanvragen, cijfers over toekenning inkomenssteun zelfstandigen nog niet bekend.

Gemeenten hebben tot op heden zo’n 300.000 aanvragen inkomensondersteuning ontvangen van zelfstandigen. Dat stelt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op basis van gegevens die ze ontvangt van gemeenten. Zelfstandigen, met of zonder personeel, kunnen bij hun gemeente aanspraak doen op de TOZO regeling, de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers, indien het inkomen door de corona-crisis onder het sociaal minimum in gekomen.  

Nederland kent bijna 1,5 miljoen zelfstandigen. 1,1 miljoen van hen is zelfstandige zonder personeel. Een op vijf zelfstandigen heeft dus een aanvraag ingediend. Dat wil nog niet zeggen dat de aanvragen ook worden goedgekeurd. Met name het voldoen aan het urencriterium – 1225 uur per jaar besteden aan de onderneming – is een flinke drempel en reden tot afwijzen van de aanvraag. Daarnaast wordt er ook gekeken of er ander eigen inkomen is. Zo heeft meer dan de helft van alle zzp’ers ook een andere bron van inkomsten, zoals loon, pensioen of een uitkering (bron: CBS).

De TOZO regeling heeft een looptijd van drie maanden. Het kabinet houdt de optie open om de looptijd met nog eens drie maanden te verlengen.

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie