"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Wegvallen flexwerk door coronacrisis? FAQ voor intermediairs en andere leveranciers van flexibele arbeid.

Brancheorganisatie Bovib geeft de eerste antwoorden op de meest gestelde vragen.

De corona crisis raakt vanzelfsprekend ook de intermediairs van flexibele arbeid en de werkenden die zij bemiddelen, waaronder zzp’ers. Samen met opdrachtgevers zullen de intermediairs alle creativiteit inzetten om opdrachten te continueren. Maar dat zal niet in alle gevallen mogelijk zijn. Omdat er geen mogelijkheid is tot thuiswerken, de deuren van de organisatie zullen sluiten of om economische redenen.

Hoe zit het dan met de rechten en plichten van de leverancier van flexibele arbeidskrachten, van de zzp-er, en de intermediair wanneer de opdrachtgever tijdelijk geen inzet wenst vanwege het coronacrisis die ons land in zijn greep houdt?

In een document (zie hier) proberen we de eerste antwoorden te geven op de meest gestelde vragen door intermediairs en andere leveranciers van flexibele arbeid. En door werkenden die via hen werken, zoals zzp’ers en uitzend- en payrollwerknemers.

Zo zullen veel opdrachtgevers zich beroepen op overmacht. Zij zijn doorgaans ook niet gehouden de leverancier en zzp’er te blijven betalen, want ‘geen inzet, geen vergoeding’. Leveranciers kunnen daarentegen wel gehouden zijn het loon door te betalen, bijvoorbeeld aan uitzend- en payrollwerknemers. Kan de leverancier deze kosten verhalen op de opdrachtgever of is dit het ondernemersrisico van de uitzend- en payrollwerkgever?

In het FAQ document komt aan bod wanneer er sprake is van overmacht. Wat dat betekent voor de leverancier die arbeidskrachten ter beschikking stelt. Hoe dit werkt met doorleencontracten via een intermediair. En wat dit betekent voor zzp’ers en uitzend- en payrollwerknemers.

  • De FAQ voor intermediairs en andere leveranciers van flexibele arbeid is hier te vinden.

Als brancheorganisatie voor inhuur-intermediairs volgen we de actualiteiten rond dit onderwerp natuurlijk nauwgezet. Zodra daar aanleiding toe is zullen wij op onze website www.bovib.nl een update van dit overzicht publiceren.

Bovib, de vereniging en branche-organisatie van de onafhankelijke inhuur-intermediairs in Nederland. Bekijk alle berichten van Bovib