"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Inschatting kabinet: Kwart zelfstandigen gaat beroep doen op inkomensondersteuning

Kabinet reserveert voorlopig 1,5 miljard voor Torzo regeling.

Het kabinet verwacht dat ongeveer driehonderdduizend zelfstandigen een aanvraag zullen gaan doen voor inkomensondersteuning. Dat schrijft minister Koolmees in antwoord op Kamervragen.

Deze Tozo regeling (Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers) vervangt tijdelijk de bijstandsregeling voor zelfstandigen (BBZ) . Zelfstandigen bij wie het inkomen onder het sociaal minimum komt, kunnen voor drie maanden een inkomensondersteuning bij hun gemeente aanvragen.

Naar verwacht worden binnen enkele dagen de definitieve voorwaarden bekend.

In hoofdlijnen

  • Aanvulling op inkomen, dus geen compensatie omzetverlies.
  • Duur: drie maanden
  • Uitkering voor op sociaal minimumniveau (voor alleenstaanden boven 21 jaar is dat ongeveer € 1.000 per maand, voor gezin € 1.500).
  • Geen toets op vermogen of inkomen partner (zoals bij de BBZ)
  • Een gift en geen lening (zoals bij BBZ)
  • Zeer waarschijnlijk geldt de voorwaarde dat er minimaal 1.225 uur per jaar in de onderneming gewerkt wordt (het ‘urencriterium’) en iemand inschreven moet staan bij de KvK.

Veel zzp’ers hebben naast het zzp-schap ook een andere inkomstenbron. Daarbij werkt ongeveer twintig procent minder dan 20 uur per week als zzp’ers. Verder blijkt uit onderzoek van ZiPconomy dat ongeveer  70%  van de zelfstandigen die ingehuurd worden voor kortere of langere opdrachten momenteel minstens voor een deel kan doorwerken. Mocht een zelfstandige een flink omzet verlies hebben maar toch een inkomen overhouden van boven dat sociaal minimum, dan komt hij niet in aanmerking voor deze steun.

Minister Koolmees heeft eerder een moreel appèl gedaan op de zelfstandigen om deze steun alleen aan te vragen als dat ook echt nodig is.

De regeling zal worden uitgevoerd door gemeenten. Ook zij zijn nog niet geïnformeerd over de exacte voorwaarden. Veel gemeenten hebben wel alvast een loket voor getroffen zzp’ers geopend.

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

Eén reactie op dit bericht

  1. Hoe kan Koolmees nu zeggen dat 25% hier beroep op gaat doen. Als 20% van de ZZpers 20 uur werken (1040u per jaar en komen dus niet in aanmerking hiervoor) en 70% van de ZZpers voor kortere en langere tijd worden ingehuurd en daar een deel inkomsten uit haalt. Dan verwacht ik dat dit percentage van 25% rijkelijk hoog is ingeschat.