SLUIT MENU

Zzp’er ontwikkel jezelf! Drie trends waarom je als zelfstandige niet stil kan blijven staan.

Waarom is het zo belangrijk voor freelancers om zichzelf te blijven ontwikkelen? Volgens Jurgen Jaarsma van HAYS zitten we in een zeer snel veranderende economie, waarin technologie heel veel impact heeft op de manier van leven en werken. Hij ziet drie belangrijke thema’s.

1. Banen veranderen – verander jij mee?

Technologie, Robotisering, Block-chain, Big Data, Artificial Intelligence en Deep Learning staan hoog op de agenda van vele organisaties. Banen zullen veranderen, zo verwacht men dat in 2030 85% van de bestaande banen niet meer bestaan of heel anders worden ingevuld. Dit resulteert nu al in een talent mismatch.

in 2030 bestaat 85% van de bestaande banen niet meer of worden heel anders ingevuld.

Uit de Hays Global Skills Index, een jaarlijks internationaal onderzoek van Hays naar vraag en aanbod van Talent, blijkt dat de talent mismatch in Nederland groter is dan ooit.

2. Groeiende Gig-economy – hoe blijf je relevant?

We zullen een alsmaar toenemende groei zien van flexibele arbeid, in alle vormen die er bestaan, ook ZZP’ers. Het procentuele aantal freelancers ten opzichte van vaste medewerkers is in Nederland gemiddeld 2x groter dan andere landen in Europa en we verwachten dat dit de komende jaren nog verder zal groeien. Zo blijkt uit recent onderzoek onder Millennials en Generation Z dat 75% van deze generatie heel anders tegen werk aankijkt, en aangeeft te willen gaan ondernemen.

75% van de Millenials en Gen Z geeft aan te willen ondernemen

3. We moeten steeds langer werken – hoe zorg je voor de juiste balans?

We worden steeds ouder, de kans dat kinderen die nu of de afgelopen 10 jaar geboren zijn ouder worden dan 100 jaar is meer dan 60%. Dit is heel mooi, maar betekent ook dat we veel langer zullen moeten werken dan we voorheen gewend waren. Hierdoor zullen we in de toekomst heel anders naar werk kijken. De carrière van 40 jaar is straks voorbij en zal moeten worden opgerekt naar 50 of 60 jaar. Je zult dus bij de tijd moeten blijven en je hiervoor wapenen, ook zullen we zien dat mensen vaker switchen van carrière, om zo persoonlijke uitdaging en werkplezier voor een langere periode te garanderen. Life long learning en de Multistage Life is hierdoor key, ook voor ZZP’ers.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Je moet ervoor zorgen dat je als freelancer relevant en onderscheidend blijft ten opzichte van je “concurrenten”.

Deze concurrenten zijn je collega ZZP’ers in jouw vakgebied, die net als jij altijd op zoek zijn naar mooie, nieuwe uitdagende opdrachten. Maar daarnaast heb je ook te maken met mensen die vanuit een dienstverband opereren.

Hier zit de eerste valkuil voor ZZP’ers. De mensen die in een dienstverband zitten bij bedrijven worden veelal gefaciliteerd door hun werkgever en leidinggevende om zichzelf te blijven ontwikkelen. Organisaties bieden hun personeel trainingen, opleidingen en coaching trajecten, met als doel hun human capital te optimaliseren en te behouden. Bedrijven investeren grote sommen geld hieraan.

ZZP’ers daarentegen worden niet gefaciliteerd hierin, zij moeten dit zelf doen en er is niemand die dit bij de ZZP’er aanjaagt of op de agenda zet. Het is de verantwoordelijkheid van de ZZP’er zelf om hier proactief mee aan de slag te gaan.

 Het is de verantwoordelijkheid van de ZZP’er zelf om proactief aan de slag te gaan met persoonlijke ontwikkeling.

Daar zit de tweede valkuil, ZZP’ers zijn vaak te druk met het uitvoeren van hun opdrachten, ze hebben de druk om facturabel te zijn. Liever 8 uur werken bij een opdrachtgever, dan 8 uur besteden aan mijn eigen ontwikkeling.

Het achterliggende risico is dat andere specialisten jou voorbij gaan in de ontwikkeling, dat je hierdoor niet meer onderscheidend bent en uiteindelijk steeds meer moeite zult hebben om een nieuwe opdracht binnen te halen….. met alle gevolgen van dien.

Kortom:
Er heerst krapte op de arbeidsmarkt, daarbij is de talent mismatch groter dan ooit. Dit zijn factoren die het belang van talentontwikkeling vergroten, zowel voor vaste als flexibele medewerkers. Als kenniseconomie moet de maatschappij maatregelen nemen om talentontwikkeling in bepaalde mate te faciliteren. Tegelijkertijd ontzegt dit mensen niet van de verantwoordelijkheid hierin zelf ‘in control’ te blijven oftewel het voortouw te nemen. Dit geldt zeker voor ZZP’ers.

5 tips om te zorgen voor een onderscheidend en up 2 date profiel als ZZP’er

  1. Budget: Creëer een budget per jaar, dat je gaat besteden aan persoonlijke ontwikkeling. Neem dit budget ook mee in je uurtarief.
  2. Plan: Zorg ervoor dat je tijd vrijmaakt in je agenda om te besteden aan opleiding en persoonlijke ontwikkeling.
  3. Coaching: Zorg ervoor dat je goed weet wat je wilt ontwikkelen, maak hiervoor gebruik van een professionele coach die je sturing kan geven.
  4. Varieer: Neem af en toe opdrachten aan die buiten je comfort zone liggen. Hiermee ontwikkel je skills en competenties die je helpen aan een bredere inzetbaarheid.
  5. Just do it!: vooraf een plan maken is leuk, maar zorg dat je kritisch op jezelf bent.

En denk er aan: stilstand is achteruitgang!

 

Jurgen Jaarsma
Head of Hays Talent Solutions France Benelux 

Hays is een wereldwijd opererend recruitment bedrijf en we investeren in levenslange partnerschappen die mensen en bedrijven in staat stellen om te slagen. Hays is de marktleider op het gebied van recruitment oplossingen in de UK&I, Duitsland en in de regio Azië-Pacific en sinds 1989 ook actief voor onze klanten in Nederland. Bekijk alle berichten van Hays