"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Je eerste zzp cv: waar moet je aan denken?

Tips voor een goed cv.

Gestart als zzp’er en klaar om nieuwe opdrachten en projecten binnen te halen? Ook als zelfstandige moet je beschikken over een goed cv. Met een curriculum vitae geef je een overzicht van jouw ervaring en kennis. Ga je voor de eerste keer aan de slag als zzp’er, kies dan voor een cv voorbeeld. De ideale manier om een professioneel cv op te stellen en te zorgen dat je geen belangrijke onderdelen vergeet te vermelden. Aan de hand van een cv sjabloon creëer je op een snelle manier een strakke lay-out van je cv welke uitnodigt om verder gelezen te worden.

Wat is het verschil tussen een regulier en een zzp cv?

Een van de grootste verschillen tussen een regulier cv en een curriculum vitae voor zzp’ers is de lengte van het document. Het advies van een regulier cv is maximaal twee A4-tjes. In de freelancewereld werk je in korte tijd voor meerdere opdrachtgevers. Al deze verschillende opdrachten in combinatie met je opleidingen, trainingen en vaardigheden zorgen snel voor een lang cv. De lengte van een zzp cv zal dan ook iets langer zijn dan een regulier cv, zo’n 3 à 4 pagina’s in totaal.

Tip: zorg er wel voor dat je alleen relevante opdrachten vermeldt op je cv.

Schrijven van een professioneel cv

Als zzp’er doe je veel werkervaring op, volg je geregeld nieuwe trainingen of cursussen en ontwikkel je verschillende vaardigheden. Het handigste is om alle opgedane ervaring te bundelen in één uitgebreid basis cv. Dit basis cv is puur als informatiebron voor jezelf.  Dit document stuur je dus niet naar een opdrachtgever.

Het beschikken over een basis cv maakt het makkelijker om te reageren op een opdracht. Selecteer de juiste onderdelen uit je basis cv, verwerk deze in een apart document voor de klant en pas de inhoud aan aan de opdracht waarop je reageert. Op deze manier kun je relevante werkervaring en vaardigheden nog beter toelichten en ontvangen recruiters op maat gemaakte cv’s voor de opdracht.

Besteed aandacht aan de lay-out

Naast een sterke inhoud, zal ook de vormgeving van je zzp cv er tiptop uit moeten zien. Een cv is namelijk jouw eerste kennismaking met de recruiter of de opdrachtgever. Wil je een goede indruk achterlaten en kans maken om uitgenodigd te worden, zorg dan voor een overzichtelijke en professionele vormgeving.

Tip: verstuur je cv als PDF-document zodat je je geen zorgen hoeft te maken dat je document er op andere schermen anders uitziet.

Maak gebruik van een (aanvullend) online cv

Het toevoegen van je LinkedIn-profiel aan je zzp cv kan van toegevoegde waarde zijn. Als je graag meer informatie wilt delen over uitgevoerde opdrachten bijvoorbeeld. LinkedIn is jouw online curriculum vitae waar je bepaalde zaken nader kunt toelichten. Daarnaast kun je relevante referenties toevoegen aan je profiel die recruiters kunnen bekijken. Vermeld je LinkedIn-profiel in de contactgegevens bovenaan je cv.

Tip: zorg er wel voor dat je LinkedIn-account actueel is en niet conflicteert met je cv.

Lars Hulzinga

ZiPconomy geeft ruimte aan auteurs die eenmalig een artikel willen plaatsen op ZiPconomy. Naam en functie van deze gastbloggers worden onder het artikel vermeld. Bekijk alle berichten van Gastblogger