"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Fusies, overnames, funding: Ken de spelregels!

Veel ondernemers komen in hun carrière op een punt waarbij ze een grote stap willen zetten. Denk aan een overname, een fusie of – uiteindelijk – een exit. In zekere zin komen we op die momenten buiten onze comfort zone terecht. We zijn zeer ervaren en deskundig in de niche waarin we opereren, maar wat weten we van financieringsconstructies of overnamestrategieën?

In een van de belangrijkste fases van je ondernemerschap betreed je plots onbekend terrein. Bij het nadenken over de vraag welke stap je moet nemen sta je vaak erg alleen. Iedereen om je heen heeft zijn of haar eigen belang; de bank, de accountant en ook de mensen in je eigen organisatie. Hoe zorg je in deze cruciale perioden dat je over de juiste informatie beschikt om de goede beslissing te nemen?

Verschillende fasen

Dit is het onderwerp van de serie columns die ik de komende periode zal publiceren. In iedere column staat een specifieke ‘stap’ centraal, zodat we uiteindelijk een serie hebben waarin de verschillende fasen worden beschreven waarmee je als ondernemer te maken krijgt als je besluit te kopen of te verkopen. Ik hoop zo een beeld te geven van de vragen die naar boven komen als je zo’n grote stap gaat zetten. Immers: Een scherper beeld van de spelregels helpt enorm bij het bereiken van een passend resultaat.

Een scherper beeld van de spelregels helpt enorm bij het bereiken van een passend resultaat.

Denk bijvoorbeeld aan de vraag wanneer jouw organisatie voor een investeerder interessant is. Wat is het belang van de omvang van je bedrijf? Welke omvang moet je hebben als specialist en bij welke omvang wordt je als generieke speler interessant voor die investeerder? Naast omvang spelen allerlei andere criteria die bepalen of je voor een investeerder interessant bent. Welke zijn dat? Of: hoe werk je stapsgewijs toe naar het moment dat je afscheid neemt van je eigen organisatie?

Denk ook aan de omgeving waarin we werken. Wat zijn de trends en ontwikkelingen in de branche – in ons geval de wereld van het organiseren van inhuur van externe arbeid – en wat is de relatie tussen deze trends en de beslissingen die we als ondernemer nemen? We zitten nu veelal in een positieve flow, maar hoe gaat dat de komende jaren? Wat is de impact van de Wet Arbeidsmarkt in Balans? In welke mate krijgt onze branche te maken met de renteontwikkelingen? Wat is de impact van de personele krapte in een aantal niches? En wat betekent de komst van (nieuwe) outsiders in de markt? Het zijn allemaal vragen die óók van invloed zijn op de beslissingen die we nemen rondom koop of verkoop en op de timing die we hanteren. Denk maar aan de tegeltjeswijsheid ‘Je moet het dak repareren als de zon schijnt’. Daar zit wat in, nietwaar? Nu het goed gaat is het voor spelers juist een interessant moment om na te denken over strategische stappen en over de wijze waarop we onze organisatie op nieuwe fasen voorbereiden.

Kennis koppelen

De reden om deze columns te gaan schrijven is eigenlijk dezelfde als de trigger die ik had om partner te worden bij een corporate finance bureau. Ik ben om te beginnen zelf een gepassioneerd ondernemer.  Als voormalig oprichter en eigenaar van Staffing MS heb ik het hele traject – van start tot uiteindelijke verkoop – meegemaakt. Ik heb persoonlijk ervaren hoe je als ondernemer met heel veel ervaring in ‘je eigen wereld’ opeens in een geheel andere wereld terecht komt. Ik vind het uitermate boeiend om mijn kennis van de branche te koppelen aan de ervaring met M&A-trajecten waarover mijn collega’s bij IRIS Corporate Finance in ruime mate beschikken. Met die gezamenlijke kennis kunnen wij ondernemers helpen om die onbekende wereld van fusies, overnames en exit-trajecten wat bekender te maken.

Ik kijk ernaar uit om deze serie columns met je te gaan delen. Wil je alle columns ontvangen in je mailbox? Meld je dan aan via rob.delaat@iriscf.nl. Ik hoop: Tot ziens!

Rob de Laat

Rob de Laat is sinds 1989 actief in de wereld van flexibele arbeid. Sinds 2019 is hij o.a. associate partner bij fusie- en overnamespecialist IRIS Corporate Finance, waar hij zich richt op de flexbranche. Eerder was hij onder andere oprichter/directeur van Staffing Management Services (in 2018 verkocht aan HeadFirst Group) en de Flexgroep en ook voorzitter van de branche-organisatie Bovib. Daarnaast is hij medeauteur van het boek Professioneel Inhuren van Flexibele Arbeid, een handboek voor lijnmanagers, directies, HRM-professionals en inkopers waarin alle aspecten van de Nederlandse flexmarkt aan bod komen. Bekijk alle berichten van Rob de Laat