"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Politiek reageert verdeeld op adviezen Borstlap: van evenwichtig tot krankzinnig

Minister Wouter Koolmees (Sociale zaken en werkgelegenheid) noemt analyse ‘evenwichtig’, maar de linkse oppositie ziet niets in het verminderen van de rechten van werknemers. “We moeten af van de mythe dat meer rechten voor flexwerkers ten koste moet gaan van de rechten van werkenden met een vast contract.”

Politieke partijen reageren wisselend op de voorstellen van de Commissie Regulering van Werk. Gisteren heeft Hans Borstlap dit rapport aangeboden aan minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en werkgelegenheid) en zijn staatssecretaris Tamara van Ark. De analyse en de hoofdlijnen van het rapport (zie hier) worden door veel partijen omarmd, maar op de concrete invulling is flink wat kritiek.

Koolmees gaat regie voeren over vervolgdiscussie

Kritiek op de invulling hadden Hans Borstlap en zijn commissieleden wel verwacht. Borstlap noemde de concrete invulling dan ook ‘het schuurpapier’, waarmee hij aangeeft dat het de bedoeling is dat partijen erover in gesprek gaan en eventueel met betere suggesties komen.

De minister koos zijn woorden zorgvuldig toen hij de rapportage in ontvangst nam. Hij noemt het een ‘mooi, evenwichtig en bovenal urgent’ rapport.

Koolmees: “Er is goed, gedegen en veel denkwerk verricht. Het resultaat is een rapport dat niet alleen inzicht geeft in de huidige arbeidsmarkt, maar ook een waardevolle analyse bevat voor de arbeidsmarkt van de toekomst. (…) Ons systeem past veel werkenden niet meer. En de commissie zegt terecht – en dit element onderstreept de urgentie nog maar eens – dat met dat systeem onze economische en sociale vooruitgang op langere termijn niet kan worden gewaarborgd.”

Koolmees zei weinig over de voorgestelde maatregelen. “De commissie zegt zélf al terecht: we zijn niet getrouwd met de concrete voorstellen, maar wel gecommitteerd aan de  richting van het beleid in de toekomst.”

Veel van dat beleid is een opdracht voor het volgende kabinet. De eerste taak voor Koolmees is regie voeren over de discussie over het rapport. Daarnaast komt het kabinet voor de zomer met een concreet voorstel voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Oppositie

De avond voordat het rapport uitkwam, noemde Lodewijk Asscher (Partij van de Arbeid) het advies van Borstlap om ‘vast werk wat losser te maken’ een ‘dramatisch slecht idee’. ‘Onacceptabel en krankzinnig’.

Ook GroenLinks ziet niets is het voorstel voor een deeltijdontslag. Dit zou werkgevers de mogelijkheid geven werknemers zonder tussenkomst van de rechter minder te laten werken tegen minder salaris. “We moeten af van de mythe dat meer rechten voor flexwerkers ten koste moet gaan van de rechten van werkenden met een vast contract,” zegt Paul Smeulders van GroenLinks. Bart van Kent (SP) reageerde met gelijke bewoordingen: “Onzekerheid gaan we niet te lijf met meer onzekerheid.”

Coalitie

De coalitiepartijen zijn milder over de voorstellen van Borstlap, maar ook zij plaatsen kritische kanttekenen. Bijvoorbeeld over de maatregelen (zie hier) die invloed hebben op zelfstandigen.

Steven van Weyenberg (D66) zegt: “Te veel werknemers hebben nu een onzeker flexcontract en de vaste baan is voor veel mensen onbereikbaar geworden.” Toch wil hij meer ruimte voor mensen die bewust kiezen om als zelfstandige te werken.

“Zekerheden voor alle werkenden zijn daarbij heel belangrijk”, vindt Van Weyenberg. “Maar wat D66 betreft moet er ook ruimte zijn voor mensen om te werken op de manier die het beste bij hun werk en bij hen past. Steeds meer mensen werken graag als zelfstandige, omdat dit hen juist vrijheid en autonomie geeft om hun werk zo in te richten als zij willen. Zij zijn juist heel tevreden over hun werk. Het aantal zelfstandigen hoeft dus niet per se omlaag.”

Ook Judith Tielen (VVD) benadrukt dat er voor ondernemers ‘ruimte moet blijven om te ondernemen en vrijheid om risico’s te nemen’, zo zegt ze in het FD .

Hilde Palland van het CDA vindt dat het rapport ‘grondige analyse en duidelijke richting’ biedt. “Het CDA deelt de inzet op het meer duidelijkheid en zekerheid geven aan werkgevers, zzp’ers en werknemers”, zegt zij. Palland is het eens met het uitgangspunt dat de concurrentie op arbeidsvoorwaarden moeten stoppen en het werkgeverschap aantrekkelijker gemaakt moet worden

Het kabinet komt nog dit kwartaal met een formele reactie, zo beloofde minister Koolmees. De Tweede Kamer wil  graag een ‘hoofdlijnen-debat’ over de toekomst van de arbeidsmarkt.

(Later vandaag overzicht reacties uit het ‘werkveld’) 

Hugo-Jan Ruts is 'editor-in-chief' en uitgever van ZiPconomy. Bekijk alle berichten van Hugo-Jan Ruts