"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

HR Horizon: ‘De toekomst wordt niet beter, niet slechter, maar wel anders’

Workshops, keynotes en een knallend slotdebat: intermediair Brainnet pakte flink uit tijdens het allereerste HR Horizon, een festival speciaal voor HR- en inhuurprofessionals.

Meer dan 200 experts waren aanwezig tijdens HR Horizon 2019 in Bussum om met elkaar te praten over de toekomst van werk. Bij een bijeenkomst over de toekomst hoort natuurlijk geen traditionele opzet, vond de organisatie. De dag begon met een paar plenaire sessies, maar ‘s middags konden bezoekers zelf kiezen of ze naar een van de workshops of speeddates gingen.

Anne Meint Bouma, directeur van organisator Brainnet: “Het doel is elkaar ontmoeten en samen vooruit kijken. Professionals binnen HR, inkoop en MSP’s moeten elkaar beter leren kennen, vind ik. Met dit festival bieden we ze daarvoor een mooie gelegenheid.”

Arbeid ter discussie

De dag begint gezamenlijk met plenaire sessies. Eén van de eerste sprekers is historicus Herman Pleij. Tijdens zijn keynote beschouwt hij daarom de toekomst van werk vanuit het verleden. “Eens in de zoveel tijd staat arbeid ter discussie,” zegt hij. In de toekomst neemt de noodzaak van arbeid af, voorspelt de cultuurhistoricus. “De utopie van het niet-werken wordt steeds reëler door robotisering. Om te weten hoe je daarmee om moet gaan, is het zinvol om naar het verleden te kijken.”

In Nederland hebben we over het algemeen een sterke arbeidsmoraal, maar in het verleden stond arbeid nogal eens ter discussie. En dat is nu weer zo. Veel mensen ontlenen hun identiteit aan het werk dat ze doen. Tegelijkertijd is er steeds meer aandacht voor de werk-privébalans en blijkt uit onderzoek dan we veel waarde hechten aan vrije tijd.

Technologie, scrum en flexibel werken

Tech-expert Deborah Nas heeft het in haar keynote over de invloed van technologie. Ze begint haar presentatie met onderstaande video: de evolutie van het bureau.

Dat de computer en het internet zo’n grote invloed op ons leven zouden hebben, was twintig jaar geleden onvoorstelbaar. Nas vertelt dat onze weerstand tegen nieuwe technologie twee oorzaken heeft: angst voor verandering en ons referentiekader.

“We beoordelen nieuwe technologie op basis van wat we kennen. Hoe ouder we worden, hoe sterker ons referentiekader. En hoe minder we open staan voor dingen die compleet nieuw zijn.”

‘Geef ruimte’

Ze adviseert bedrijven om innovators ruimte te geven om te experimenteren. “Bij startups zie je nu al heel andere manieren van werken”, vertelt ze. “Denk aan agile, scrum, lean. Werknemers werken vanuit rollen en taken, niet vanuit vaste functies. En daar hoort ook een nieuwe manier van werken voor HR bij.”

“In de toekomst wordt het niet beter en niet slechter, het wordt ánders”, concludeert Nas.

Workshops, speeddates en netwerken

Na het plenaire deel sloten de gasten aan bij diverse workshops. Professionals van ‘beste werkgever’ DELA gaven een kijkje in de keuken, topzeiler Rolf Schrama had het over het belang van inclusiviteit en Hugo-Jan Ruts presenteerde de resultaten van een onderzoek naar de Candidate Experience van zzp’ers bij inhuur.

Komende weken lees je meer, want dan verschijnen artikelen over de individuele presentaties hier op ZiPconomy.nl

Hoe zie jij de toekomst van werk?

Tussen de workshops door hadden bezoekers volop mogelijkheden om te netwerken in de centrale hal. Daar konden zij ook speeddaten met experts en bijvoorbeeld alles te weten komen over inclusiviteit, belastingregels en technologie.

Ondertussen vroeg ZiPconomy de HR- en inhuurprofessionals een blik te werpen in de toekomst. Welk woord zien zij in de glazen bol?

Deze slideshow vereist JavaScript.

‘Een debat dat knalt’

Tijdens het slotdebat kozen bezoekers de thema’s. Dagvoorzitter Joost Hoebink legde het publiek stellingen voor en zij konden voor of tegen stemmen. De panelleden debatteerden over de drie thema’s waarover het publiek het meest verdeeld was:

Het panel bestond uit econoom en journalist Mathijs Bouman, zelforganisatie-expert Laurens Waling en Brainnet-directeur Tjebbe van Oostenbruggen.

Bouma is tevreden over het allereerste festival van Brainnet, vertelt hij. “De sprekers inspireerden, het debat knalde en bezoekers gingen echt met elkaar in gesprek. Ik kijk nu al uit naar HR Horizon 2020!”