"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Kabinet vraagt hulp van opdrachtgevers bij uitwerken webmodule voor vervanging Wet DBA.

Opdrachtgevers wordt gevraagd om vragenlijst ter beoordeling zzp in te vullen, als input voor latere webmodule.

Het kabinet roept de hulp in van opdrachtgevers bij het verder uitwerken van de webmodule die wordt ontwikkeld als onderdeel van de nieuwe zzp-maatregelen. Vanaf vandaag ontvangen opdrachtgevers een oproep om hun praktijkervaringen te delen zodat de webmodule in de toekomst zo goed mogelijk werkt.

Duizend opdrachtgevers ontvangen hiervoor een vragenlijst over de kwalificatie van de arbeidsrelatie. Nadat deze vragenlijsten zijn verwerkt zal een kortere vragenlijst worden ontwikkeld. Deze vragenlijst zal vervolgens getest worden om vast te stellen wat de foutmarge is en in hoeveel gevallen geen opdrachtgeversverklaring kan worden afgegeven.

Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), staatssecretaris Snel van Financiën en staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken en Klimaat (EZK) bereiden momenteel nieuwe wetgeving voor die de Wet DBA moet gaan vervangen. Voor de zomer komt daar een volgende voortgangsbrief over.

“De webmodule wordt een belangrijk hulpmiddel voor opdrachtgevers. Dit is een online vragenlijst waarmee opdrachtgevers duidelijkheid kunnen krijgen over de vraag of een opdracht buiten dienstbetrekking mag worden uitgevoerd. Als dat het geval is, wordt een opdrachtgeversverklaring afgegeven. Opdrachtgevers hebben dan de zekerheid dat ze geen loonbelasting en premies werknemersverzekeringen zijn verschuldigd,” zo licht het ministerie in een persbericht toe.

De inzet is dat de vragenlijst uit de webmodule met zo min mogelijk vragen zo effectief mogelijk werkt. Informatie uit de huidige praktijk is bij het ontwikkelen zeer welkom, zo stelt het ministerie van SZW. Aan de uitkomst van het invullen van de vragenlijst uit dit onderzoek kunnen volgens het ministerie nog geen conclusies worden getrokken over de arbeidsrelatie omdat de webmodule nog in ontwikkeling is.

Belangenorganisaties sceptisch

In een interview met het FD zegt Maarten Post, voorzitter van belangenorganisatie Stichting ZZP Nederland, dat hij vreest dat de webmodule uit dreigt te lopen op een herhaling van zetten. Eerdere plannen voor een webmodule, de BGL, strandde in 2014 in de Kamer.

Ook Marjan van Noort, bestuurder bij FNV Zelfstandigen, is sceptisch: ‘Er is nu een generieke beslisboom, terwijl de bouw echt iets heel anders is dan het onderwijs.’ Van Noort vindt de nieuwe wet een stap terug en stelt dat de stekker veel te vroeg uit de DBA is getrokken. In de nieuwe situatie wordt de beslisboom ingevuld door de inhuurder. “Kan een freelancer dan bepalen of hij freelancer is of niet?” VNO-NCW is in het FD milder in haar oordeel. “De webmodule van Koolmees kan zorgen voor verduidelijking en daarmee voor rust op de arbeidsmarkt”, hoopt secretaris Ton Schoenmaeckers.

 

Hugo-Jan Ruts is 'editor-in-chief' en uitgever van ZiPconomy. Bekijk alle berichten van Hugo-Jan Ruts

6 reacties op dit bericht

 1. Ook hiermee wordt voorbij gegaan aan de praktijk. De (chef)kok is uitgevallen en het restaurant moet door. Het is een reguliere baan, maar een freelancekok kan het probleem adequaat opvangen.
  Maar dat zou met deze webmodule onmogelijk zijn.
  Laat de ambtenaren nou eens hun licht opsteken in de echte wereld, of op zijn minst met ingrijpende maatregelen luisteren naar de commissie reguliering arbeidsmarkt. Loslaten van geijkte paden, vernieuwen, mensen zijn niet meer allemaal te vangen in 1 regel. En als het gaat waarover het echt gaat , namelijk het mislopen van premies, moet ook daar misschien naar gekeken worden, of dat op een andere manier kan.

  • @Dorien, ik heb nog geen aanwijzingen dat inzet zzp voor echt ‘piek & ziek’ ( kortstondig) geheel uitgesloten wordt via de webmodule. Dat zou idd een nog al ingrijpende maatregel zijn.

   • Dat lijkt me niet inderdaad, maar wat als die ziekte van de vaste kok toch wat langer duurt, week wordt maand, maand wordt half jaar of zelfs een jaar….
    En wat als bv een vaste kracht op staande voet ontslagen wordt, maar bedrijf moet door. Tijdelijk inhuur wordt geregeld, maar is lastig om.vaste vervanger te vinden…
    Gaat nog lastig worden.
    Kunnen we die we module al ergens bekijken dan?

 2. En wat als een bedrijf geen vast personeel kan vinden en graag een freelancer op die plek wil inhuren. Zowel freelancer als opdrachtgever zijn tevreden met deze situatie. De tarieven zijn goed, iedereen is blij, behalve de overheid die schijnbaar “zorg wil dragen voor die zielige freelancer”.
  De frustratie in de IT markt is groot, doordat de overheid zich met zaken bemoeit waar het zich niet tegenaan moet bemoeien.
  Pak het probleem aan wat er is, niet wat men denkt dat het probleem is. Dus als er te weinig belasting/premies betaald worden, moet daar naar gekeken worden en stoppen met het bemoederen van freelancers.

  Eerst hard van de toren blazen dat de arbeidsmarkt geflexibiliseerd moet worden, om het vervolgens heel moeilijk te maken voor flexibele arbeidskrachten.

  • Misschien moeten werkgevers gewoon de juiste mensen beter betalen en lukt het dan wel om vast of tijdelijk personeel te vinden…
   Net als in vele andere beroepsgroepen, is het in de IT al niet veel anders, degene die het uitvoerende werk moeten doen, verdienen het minst. Misschien de uitvoerende ITers gewoon royaal betalen en de managers een stukje minder. Al die managers zijn ook veel makkelijker te vervangen, hebben geen specifieke kennis enzo. Kan de ITers geen ongelijk geven, dat niet vast voor een werkgever willen werken, als je tot je 22e op school hebt gezeten, mag je ook iets terug verwachten.
   In de zorg idem dito, daar is het misschien niet de lange scholing, maar wel de enorme flexibiliteit die van je verwacht wordt.

 3. De webmodule is een instrument, zoals ook BGL en DBA slechts instrumenten waren. Het probleem zit in de inhoud. Ook met de huidige webmodule wordt de zelfstandig ondernemer langs de meetlat van de werknemer gelegd. Zolang dit het uitgangspunt blijft en moet worden aangetoond dat er geen sprake is van een gezagsverhouding, zal er over uitkomsten onduidelijkheid en ontevredenheid blijven bestaan. Gun de webmodule een kans door ermee te toetsen of iemand bewust voor het ondernemerschap kiest. En toets vervolgens in de praktijk of opdrachtgevers daarmee uit de voeten kunnen.