"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Iedereen wil immers naar Rome… De vele wegen die naar grip op inhuur leiden.

Grip op inhuur’ is inmiddels een gevleugelde term en wordt gezien als het ‘Rome’ waar iedereen naar op weg is of graag zou willen zijn.

Hoewel ik niet Katholiek ben opgevoed, heb ik in mijn opvoeding wel het adagium meegekregen dat er meerdere wegen naar Rome leiden. Hieraan moest ik denken toen ik recent stilstond bij het feit dat ik al ruim 15 jaar organisaties mag adviseren over inhuurvraagstukken en inmiddels een half jaar op pad ben bij Nétive.

Rome

In de afgelopen jaren is de impact van het inzetten van extern personeel binnen de bedrijfsvoering van organisaties ontegenzeggelijk gegroeid. En niet enkel operationeel of financieel, maar zeker ook juridisch. Deze groeiende impact maakt dat opdrachtgevers zich steeds vaker en dringender uitspreken over de noodzaak van transparantie en controle.

‘Grip op inhuur’ is inmiddels een gevleugelde term en wordt gezien als het ‘Rome’ waar iedereen naar op weg is of graag zou willen zijn. Of het nu inkopers zijn die graag inzicht willen om kosten te beheersen, juristen die compliance hoog in het vaandel hebben of HR-adviseurs die als taak hebben om vast personeel carrièreperspectief te bieden, allemaal hebben ze Rome als stip op de horizon.

Meerdere wegen

Samen met opdrachtgevers heb ik altijd veel tijd gestoken in het definiëren van hún vertrekpunt en beoogde doelen. Uit workshops en gesprekken bleek keer op keer dat de wegen die organisaties willen bewandelen sterk verschillen qua type, route en tempo. Is dat erg? Nee! Kan dat complex zijn? Zeker! Daarom is voor mij helder dat er niet één weg naar Rome leidt en dat elke zorgvuldig getekende roadmap morgen of overmorgen alweer het risico loopt om (deels) uitgegumd te worden.

Zat tot 3 jaar geleden de neutrale MSP volop in de lift, recent is een trendshift zichtbaar naar het concept Master Vendor onder druk van de schaarste op de arbeidsmarkt. Recruitment Proces Outsourcing of juist investeren in modernisering van het eigen recruitmentteam? Voor beide keuzes ken ik prima argumenten. Om nog maar te zwijgen over de hoofdbrekens die wetgeving vanuit de EU of de Nederlandse overheid organisaties bezorgt. Duidelijkheid rondom de inzet van zzp’ers kunnen we voorlopig nog niet verwachten, dus laten we toch maar onderzoeken of we alle werkzaamheden in SoW’s kunnen gieten…

Wensen en prioriteitenlijstjes van organisaties verschillen sterk en blijven afhankelijk van zaken als de fase van organisatieontwikkeling, het arbeidskostenpercentage, het type product/dienst en niet te vergeten de bedrijfscultuur. Daar waar Rome als bestemming vrij onomstreden is, zie ik dat de mogelijkheid en noodzaak om eigen wegen ernaartoe te kunnen bewandelen cruciaal zijn.


– advertentie – 


Stabiele ondergrond en zekerheid van aankomst

Voor élk inhuurproces kunt u tegenwoordig kiezen uit meerdere dienstverleners die geschikt zijn om met een gerust hart uw zaken aan uit te besteden. Tegelijkertijd bewijzen veel organisaties dat de keuze om de ‘weg’ in eigen beheer te bewandelen ook mooie best practices kan opleveren. Dus hoewel het maken van de keuze tussen uitbesteden of zelf doen zeker zorgvuldigheid vereist, ligt daar mijn inziens niet de meest kritische uitdaging.

De uitdaging ligt veel meer in de keuze van een stabiele ondergrond oftewel een goed Vendor Management Systeem. Immers, uw bedrijfsvoering op weg naar Rome vraagt soms om de snelheid en ongecompliceerdheid van een rit over de Autobahn, terwijl enige tijd later de Alpen opdoemen en uw inhuurproces uitgedaagd wordt om tunnels, haarspeldbochten en gladde wegen aan te kunnen.

Juist de mogelijkheid om met behulp van een professionele VMS in te kunnen spelen op verschillende scenario’s is cruciaal om de, voor uw bedrijfsvoering noodzakelijke (of gewenste), keuzes te kunnen maken in de wetenschap dat deze vrijheid niet beperkt wordt door slecht geplaveide wegen of doodlopende straatjes. Kortom, stabiliteit ongeacht welke keuze u maakt en een gegarandeerde aankomst in Rome.

Rolf Hamersma, partner success manager bij Nétive VMS B.V.

 

E-HRM Specialisten met ruim 20 jaar ervaring in de Nederlandse markt. Nétive is de enige volledige onafhankelijke VMS aanbieder in Nederland. Bekijk alle berichten van Nétive