"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

1 op de 3 Amerikanen werkt (weleens) als freelancer

Meer dan een derde van alle Amerikanen werkte in 2018 als freelancer, blijkt uit onderzoek. Vooral het aantal fulltime-zzp’ers stijgt.

Tussen 2014 en 2018 kwamen er in totaal 3,7 miljoen Amerikaanse freelancers bij, blijkt uit een onderzoek van arbeidsplatform Upwork en de Amerikaanse freelance-vereniging Freelancers Union. 56,7 miljoen Amerikanen werkten afgelopen jaar samen een miljard uur per week als freelancer.

Dat betekent dat meer dan een derde van alle werkenden Amerikanen afgelopen jaar freelancewerk deed. Het onderzoek gaat namelijk niet alleen over fulltime-zzp’ers, maar over iedereen die weleens freelancet. Van de 56,7 miljoen freelancers is ongeveer de helft parttime-freelancer en 20 procent doet freelancewerk als bijverdienste naast een baan in loondienst.

Aantal fulltimers en inkomen stijgen

Zo’n 28 procent is fulltime zelfstandige. Dit percentage is flink gestegen, schrijven de onderzoekers. Het percentage fulltime-freelancers was in 2014 nog 17 procent. Ook het inkomen van de freelancers stijgt. In 2014 verdiende 16 procent van alle parttime- en fulltimefreelancrs meer dan 75.000 dollar per jaar, in 2018 is dat percentage gestegen naar 31 procent.

De freelancers vinden steeds vaker werk online. In 2018 vond 64 procent van de respondenten een of meerdere klussen via internet. Dat is 22 procentpunt hoger dan vijf jaar geleden.

In totaal groeide het aantal mensen dat freelancet (fulltime, parttime en naast hun baan) met 7 procent in vijf jaar. Ter vergelijking: de gehele Amerikaanse werkende bevolking groeide in dezelfde periode met 2 procent (van 103 miljoen naar 105,3 miljoen mensen).

FIA_full-infographic (1)

Hoe zit dat in Nederland?

Hoe deze aantallen zich verhouden met de Nederlandse freelancemarkt is lastig te zeggen, omdat het Centraal Bureau voor de Statistiek de aantallen anders berekent. Het CBS telt bijvoorbeeld niet de mensen die af en toe een klusje doen. Het aantal geregistreerde zzp’ers in ons land is in elk geval 12,3 procent van de beroepsbevolking. Lees meer.

https://www.zipconomy.nl/2018/08/koolmees-het-aantal-zzpers-groeit-flink-maar-klopt-dat-wel-een-factcheck/