"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

ABU: Oplossing Wet DBA dossier via ondernemersovereenkomst

Een ondernemersovereenkomst voor wie vrijwillig wil ondernemen. Dat is voor de ABU de oplossingsrichting om de Wet DBA discussie los te trekken.

Lisette van Rossum van het Platform zzp-dienstverleners, een initiatief van de ABU, vindt het jammer dat Minister Koolmees nog geen hoofdlijnenbrief over de Wet DBA kan versturen. Maar helemaal verbaasd is ze niet. “Het is een kopzorg dossier van Minister Koolmees. De voorgestelde maatregelen uit het Regeerakkoord hebben gevolgen voor andere wetgeving. Denk bijvoorbeeld aan wetgeving op het terrein van de mededinging. Dat is erg complex.”

Van Rossum ziet veel meer in de invoering van een ondernemersovereenkomst. “Een overeenkomst voor wie uit vrije wil ondernemer wil zijn. Als je die hebt dan hoef je niet meer te toetsen of een overeenkomst misschien een arbeidsovereenkomst is. Zo vermijd je discussies over gezag. Daar kom je immers nooit uit.” In het regeerakkoord is aangekondigd dat het kabinet die variant wil ‘gaan onderzoeken’. Van Rossum zou graag zien dat daar meer vaart achter gezet wordt. Want duidelijkheid heeft de markt nodig: “De zzp’ers willen aan de slag met mooie opdrachten, daar gaat het uiteindelijk om”.

Dat een ondernemersovereenkomst geen uitkomst biedt voor problemen rond gedwongen zelfstandigheid en lage tarieven, dat erkent Van Rossum. “Een ondernemersovereenkomst is vooral geschikt voor het midden- en bovenste segment van de markt. Daarnaast moet er ook bescherming geboden worden voor dat deel van de zzp-markt waar dat nodig is. Met gerichte speciale voorzieningen. Om de minimumtarieven per sector te gaan bepalen, zoals het FNV onlangs voorstelde, daar voelt Van Rossum niet zo veel voor. “Dat geeft veel te veel versnippering. Het moet voor opdrachtgevers heel duidelijk zijn waar ze aan toe zijn.”Hugo-Jan Ruts is 'editor-in-chief' en uitgever van ZiPconomy. Bekijk alle berichten van Hugo-Jan Ruts

2 reacties op dit bericht

 1. Ook al stel je 10 overeenkomsten op, en heb je 10 KvK nummers, het gaat uiteindelijk om de wijze waarop je je werkzaamheden uitvoert. Als die vrijwel niet te onderscheiden is van een werknemer dan is het dat in feite ook, ook als je daar vrijwillig afstand van zou willen doen.
  Dit voorstel is al vaak voorbij gekomen en lijkt me onzinnig.
  Het vreemde is dat ik best veel zzp’ers ken en niemand problemen heeft met opdrachten, ik hoor ze ook nooit over wetdba…

 2. aansluiten op @Klwinkel
  Bijzonder ook dat een vertegenwoordigster van een uitzendbranche-belangen-behartiger als de ABU een rol heeft bij het platform zzp-dienstverleners. Uitlenen/uitzenden/ter beschikking stellen/alloceren van ZZP’ers lijkt toch als vloeken in de kerk? Het zijn immers volgens haar geen werknemers.

  Ik zou het handig vinden als ze een positieve en redelijke bijdrage levert aan een mogelijke oplossing t.z.t. door Minister Koolmees, door uit te leggen waar volgens haar branche het onderscheid met het onduidelijke begrip bemiddelen (van ZZP’ers) ligt. Of waarom ZZP’ers bij ABU-leden feitelijk zelfstandige zijn?
  Een oplossing voor de ZZP’ers bij de ABU-leden zou immers een grote stap in de goede richtging kunnen worden.