"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Uurtarief vrouwelijke freelancer bijna 10 procent lager

Bij vrouwen die freelancen is de gender gap nog groter dan bij die in vaste dienst.

Vrouwelijke freelancers verdienen gemiddeld bijna tien procent minder dan hun mannelijke collega’s, zo blijkt uit onderzoek van Intelligence Group. In sommige sectoren is het verschil in uurtarief wel meer dan € 25,-. Toch zijn er ook een paar positieve uitzonderingen. En is het lang niet zo erg als in de VS.

Dat het loonverschil tussen mannen en vrouwen in Nederland met 7 procent groot is, mag bekend zijn. Maar vrouwen die freelancen hebben een nog grotere gender gap te dichten dan hun seksegenoten in vaste dienst. Onderzoeksbureau Intelligence Group splitste inkomensdata van ZZP’ers uit naar geslacht en vond een verschil van gemiddeld 9,5 procent, in het nadeel van vrouwen.

Intelligence Group onderzocht de tarieven van 2.028 freelancers in diverse sectoren. Tussen de sectoren zijn de verschillen groot. Zo krijgen mannen in de communicatie, PR en journalistiek gemiddeld € 10,- per uur meer dan hun vrouwelijke collega’s en verdienen vrouwen in de (para)medische dienstverlening maar liefst € 28,58 per uur minder dan mannen. In de verpleging, verzorging en welzijn zijn vrouwen € 20,- in het nadeel ten opzichte van mannen.

Toch zijn er ook uitzonderingen waarbij de vrouwen wel meer verdienen. Bijvoorbeeld in de ICT. Geert-Jan Waasdorp van Intelligence Group denkt dat dit verschil is te verklaren uit het feit dat vrouwen in deze sector veel schaarser zijn en die schaarste beter wordt beloond.

Jonge vrouwen doen het juist beter

Een groep waarbinnen de loonkloof positief uitvalt in het voordeel van vrouwen, is die bij zelfstandigen tussen de 30 en 35 jaar, met 5 tot 10 jaar ervaring. Volgens Waasdorp komt dat doordat onder deze jongere, meer onervaren freelancers de beloningen transparanter zijn. “Naarmate freelancers meer ervaring krijgen, wordt de waarde van de ervaring minder zichtbaar. Daardoor vergroten de verschillen in tarieven.”

Als de tarieven niet transparant zijn, kunnen mannen blijkbaar dan toch beter onderhandelen dan vrouwen. Maar Waasdorp vermoedt niet dat het inkomensverschil tussen mannen en vrouwen komt door een gebrek aan onderhandelingsvaardigheden bij vrouwen. Hij denkt dat freelancende vrouwen -net als vrouwen in loondienst- eerder andere dingen belangrijk vinden dan mannen. “Ze hebben eerder de wens dichter bij huis te werken, of minder uren. Ze nemen dan genoegen met een lager tarief en ruilen dat uit tegen andere voorwaarden.”

Freelance loonkloof in VS is 28 procent

Overigens valt het met die gender gap bij freelancers in Nederland nog wel mee. In de VS is de loonkloof onder zelfstandige professionals bijna drie keer zo groot. Mannen die freelancen verdienen 28 % meer dan vrouwen, zo meldde zakenplatform Forbes onlangs, op basis van een onderzoek onder 40.000 zelfstandigen.

De Amerikanen verklaren de gender gap tussen mannen en vrouwen uit het verschil in leeftijd tussen de zelfstandig werkende seksen. Ook hebben vrouwen vaker jongere bedrijven, waardoor ze minder hoge tarieven kunnen vragen. Deze onderzoekers hebben hun populatie ook gevraagd hoe ze de loonkloof konden verklaren. Twintig procent gaf aan dat ze lager gaan zitten dan mannen omdat ze bang zijn klanten te verliezen. Opvallend is trouwens dat ook de Amerikaanse vrouwelijke freelancers in de ICT meer verdienen dan hun mannelijke collega’s.

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie