"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Kabinet laat voor de zomer weten of BSN uit BTW nummer gehaald kan worden.

Staatssecretaris Snel antwoordt op Kamervragen over gebruik BSN bij BTW nummer zelfstandigen.

“Ik sta open voor een btw-identificatienummer dat niet meer het BSN bevat.” Dat schrijft staatssecretaris Menno Snel in antwoord op vragen van de Tweede Kamerleden Van der Molen, Omtzigt en Lodders. De Kamerleden vragen zich af of het gebruik van het BSN als onderdeel van het BTW nummer, wat nu het geval is bij eenmanszaken, nog wel past bij de aangescherpte AVG privacy regels.

Snel voegt daar wel een flinke waarschuwing aan toe: ” Een andere vormgeving van het btw-identificatienummer heeft evenwel een grote impact, mede gelet op de (…) historie van het nummergebruik bij de overheid. Dit geldt niet alleen voor de Belastingdienst, maar ook voor de ondernemers. De mogelijkheden op dit gebied worden op dit moment onderzocht. Ik zal de Tweede Kamer voor de zomer van 2018 hierover informeren.”

Langslepend dossier

Deze kwestie speelt feitelijk al jaren. Het BSN is een gevoelig nummer in verband met mogelijke identiteitsfraude. Tegelijkertijd zijn ondernemers, zo bevestigt Snel in zijn antwoord, vanwege Europese regels verplicht om hun BTW nummer op hun website te vermelden als ze daar producten of diensten aanbieden. De Wet op de omzetbelasting vereist vermelding van het BTW nummer op facturen. Opdrachtgevers moeten vanwege diezelfde wet het BTW nummer verwerken, maar mogen het BSN nummer dan weer niet bewaren. Dat terwijl het BSN nummer van eigenaren van een eenmanszaak vrijwel hetzelfde is als het BTW nummer.

Om die inconsistentie weg te nemen wordt al jaren gepleit voor aanpassing van het BTW nummer. Zonder al te veel resultaat. Snel geeft nu een opening, maar gezien zijn waarschuwende woorden en de IT problemen waar de Belastingdienst mee blijft kampen, lijkt snelle doorbraak in dit dossier toch niet heel realistisch.

Lees meer:

Hugo-Jan Ruts is 'editor-in-chief' en uitgever van ZiPconomy. Bekijk alle berichten van Hugo-Jan Ruts

Eén reactie op dit bericht

  1. De belastingdienst had al jaren geleden kunnen beginnen met een andere manier van uitgeven van unieke nummers. Ook nu kunnen ze daar gewoon mee beginnen en de rest met terugwerkende kracht omnummeren.

    Het is heel erg veel onkunde en onwil. Aan beide is iets te doen.