"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU
wet arbeidsmarkt in balans

VNO/NCW en PZO voelen toch wel iets voor minimumtarief zzp’ers

Principieel zijn ze tegen. Maar uit pragmatisch oogpunt kunnen werkgeversorganisatie VNO/NCW en zzp-vertegenwoordiger PZO zich toch vinden in het kabinetsvoorstel om een bodem te leggen in de inhuurtarieven voor zelfstandigen.

Met deze ‘doorbraak’ lijkt er een brede steun in het werkveld voor dit onderdeel van het regeerakkoord. Dat bleek uit een verkenning met het ‘werkveld’ op het ministerie van Financiën. Dat bonte gezelschap van vertegenwoordigers ging daarin in gesprek met onder andere minister Wouter Koolmees (foto boven) en staatssecretaris Keijzer.

Brede steun tekent zich af voor minimumtarief

Het kabinet wil invoeren dat wanneer een opdrachtgever inhuurt onder een tarief er feitelijk een arbeidsovereenkomst is.

koolmees debat minimumtarief “Tariefgrenzen passen niet bij vrij ondernemerschap. Daarom zijn wij principieel tegen het werken met zulke tariefgrenzen”, zo stelde Denis Maessen van PZO tijdens het overleg. “Een flink deel van de zzp’ers werkt ook helemaal niet via een uurtarief.”

Maar, zo voegde hij toe: “Als een minimumtarief werkt in de aanpak van bepaalde misstanden, dan zijn wij daar niet tegen. Het kan dan een pragmatische oplossing zijn voor een maatschappelijk probleem.”

Martin Schoemaeckers van VNO/NCW ondersteunde deze benadering tijdens de discussie. Andere partijen in het werkveld (zoals de Bovib) verklaarden zich al eerder voorstander van een minimumtarief. Waarbij velen wel pleiten voor een wat hoger tarief dan het in het regeerakkoord genoemde 15 tot 18 euro.

Zelfstandigen Bouw: “Met een minimumtarief van 22 euro los je 99% van alle schijnconstructies op.”

“Met een minimumtarief van bijvoorbeeld 22 euro los je 99% van alle schijnconstructies op”, aldus bijvoorbeeld Charles Verhoef van Zelfstandigen Bouw. “Vervolgens kun je je afvragen welke aanvullend beleid er nog nodig is ter vervanging van de Wet DBA”.

Grote weerstand over webmodule

Ook over een ander idee uit het regeerakkoord lijkt het werkveld eensgezind. Hier is het echter geen steun, maar weerstand dat de verschillende belanghebbenden bindt. Het idee dat voor de ‘middengroep’ (met een uurtarief tussen de 18 en 75 euro) een webmodule ingevuld moet worden, zien bijna alle partijen – vanuit verschillende argumenten – niet zitten.

Over een opt-put boven een tarief van 75 euro zijn de meningen daarentegen weer sterk verdeeld. FNV is principieel tegen zo’n opt-out, anderen zien het tarief juist liever wat lager dan wat is voorgesteld.

“Er blijft ergens een toets nodig wie echte ondernemer is ” reageerde de Minister Koolmees. Uit zijn opmerkingen en die van aanwezige ambtenaren blijkt de vrees dat bij een al te ruimhartige opt-out regeling of het ontbreken van een toets het aantal zzp’ers fors gaat toenemen. Met name de gevolgen voor de belastingen (zelfstandigenaftrek) en verlaging draagvlak sociale voorzieningen baart hen zorgen.

En nu?

De grote vraag blijft ook na de verkenning wat er gaat gebeuren. Een minimumtarief invoeren is misschien snel in te voeren, maar Koolmees hamerde in zijn slotwoord erop dat ook zorgvuldigheid geboden blijft. Hij zei wel ‘binnenkort’ met een brief aan de Kamer te komen. En vóór de zomer wil de minister de verder uitgewerkte plannen nog een keer toetsen met het werkveld. Pas na die sessie komt er een hoofdlijnenbrief van het kabinet naar de Kamer om duidelijk te maken welke stappen het kabinet wil maken om onder andere de Wet DBA te vervangen.

Lees ook:

Hugo-Jan Ruts is 'editor-in-chief' en uitgever van ZiPconomy. Bekijk alle berichten van Hugo-Jan Ruts

8 reacties op dit bericht

 1. Primair van belang is dat er sprake is van wilsovereenstemming. Dat wordt niet bepaald door een tarief. Het gaat er ook om dat Zelfstandigheid wel een basis van weerbaarheid in zic moet hebben. Want in mindere tijden moeten er reserves zijn (kunnen opgebouwd).
  Een minimumtarief is dan een heel klein element.
  Laten we hopen dat dit kleine element NIET een reden wordt om politiek gezemel veel te lang te laten duren.
  Iedereen mee eens ? Morgen aftikken en meteen door !

  • Excuus voor late reactie. Primair is m.i. niet de wilsovereenstemming van belang, doch wat de feiten zijn: die gaan altijd vóór de schijn. Feiten kunnen worden getoetst aan de in Nederland geldende wetgeving.
   Die feiten bepalen of er een risico van fake-freelance is. Dan ontstaat immers het loonheffingenrisico en het risico dat achteraf blijkt dat de ondernemersfaciliteiten onjuist zijn en er kan worden nagevorderd.

   Het staat vrij om een overeenkomst te sluiten die partijen wensen. Het lijkt me handig daarin te anticiperen op strijd met wetgeving en vooral de risico’s van fiscale of andere bijvoorbeeld sociale (beschermende) wetgeving. Wees duidelijk en voorkom of beperk die risico’s zoveel mogelijk door heldere afspraken én feitelijke werkwijze.
   .

 2. Niet zo’n fan van dit soort tariefgrenzen.
  Het stellen van 22,- als minimumtarief of 75,- als opt-out zal leiden tot een samenklontering van tarieven rond deze twee bedragen.
  ZZp’ers die onder de 22 zitten hebben hier voordeel van maar ZZP’ers die nu voor bijv. 24-26 ingehuurd zijn zullen geconfronteerd worden met opdrachtgevers die er dan automatisch vanuit gaan dat 22,- de norm is. Zelfde geldt voor de opt-out grens.
  Prijsflexibiliteit en mogelijkheden om tarieven ‘te maken’ zal een stuk minder zijn.

  Ben het eens met Karl: wilsovereenstemming is belangrijkste.

  • Maar ook de opdrachtduur en dan bedoel ik eigen hoeveel procent van je inkomen uit de grootste opdrachtgever komt. 100% van 1 opdrachtgever maakt je ook niet bepaald weerbaar, eerder kwetsbaar.
   70% lijkt me een reëele grens.

 3. Ik ben benieuwd hoe een minimum tarief gaat passen binnen de Europese regels. We hebben immers vrijheid van verkeer; ook mbt grensoverschrijdende diensten.

  Volgens mij kan een niet Nederlandse ZZP-er gewoon onder de het minimumtarief zijn diensten blijven aanbieden op de Nederlandse markt. Met oneerlijke concurrentie als gevolg.

  Dus: Volgens mij kan een minimumtarief alleen in Brussel worden geregeld; en niet in Den Haag.

  • @Eddy, ik heb die vraag wel eens aan een specialist op dat vlak voorgelegd, en volgens hem liggen hier geen europese belemmeringen.

 4. Ik ben het eens met een minimum tarief, en volgens mij moet dit tenminste 25 euro/uur bedragen. Een kleine reserve opbouwen voor pensioen en slechtere tijden. Klonteren doet het altijd al, maar dan in ieder geval rond een normaal acceptabel tarief. Kwaliteit zal toch met meer worden beloond.
  Ik ben tegen een looptijden criterium dus dit aan de opdrachtgever (begrijp toch al vanuit kosten oogpunt niet dat men voor meerdere jaren inhuur, maar als men dat wenst dan…).
  En dit tarief moet dan ook gelden voor de Polen, Albanese, etc.etc.. Oneerlijke concurrentie is hiermee uitgesloten. Klasse, een op het oog moeilijk issue is hiermee simpel opgelost of toch niet ????

  • @Jos, de looptijd is ook gericht tegen zelfstandige professionals die langdurig bij een opdrachtgever werken.