"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU
resume assistant

Microsoft komt met koppeling tussen Word en LinkedIn: Resume Assistant

Eerst concrete samenwerking tussen Microsoft en LinkedIn moet cv’s opstellen effectiever maken.

Microsoft heeft in haar nieuwe Word 2016 een nieuwe functie toegevoegd: Resume Assistant. Daarmee worden gebruikers met een Office 365-abonnement in staat gesteld om aantrekkelijk en goed doorzoekbare cv’s te maken. Hiervoor wordt de kennis van LinkedIn gebruikt, het platform dat vorig jaar voor 23 miljard euro door Microsoft werd gekocht. Deze stap is de eerste concrete samenwerking tussen de twee.

Een cv maken blijft lastig

Volgens Microsoft wordt meer dan 80 procent van alle cv’s gemaakt in Word. 70 Procent van de werkzoekenden zou worstelen met het opstellen van een goed cv, de helft vindt het lastig om bestaande cv’s aan te passen aan specifieke banen of opdrachten. Tegelijkertijd constateren LinkedIn en Microsoft dat het aantal vacatures stijgt en mensen bovendien sneller van baan naar baan overstappen. Met Resume Assistant spelen ze hierop in. Naast Microsoft zijn ook de andere twee tech/data-giganten, Google en Facebook, druk in de weer met de arbeidsmarkt.

Het cv wordt her en der dan wel afgeschaft als een wat ouderwetse manier om informatie uit te wisselen tussen een kandidaat en een toekomstige manager of opdrachtgever, in veel gevallen speelt een cv natuurlijk nog wel degelijk een belangrijke rol.

Een cv maken met de kennis die LinkedIn heeft

Als iemand straks een cv in Word 2016 opstelt of een bestaand cv gaat aanpassen, krijgt hij/zij straks automatisch tips en suggesties. Voor het beschrijven van functies of ervaring komt Resume Assistant met tekstsuggesties, waarmee – zo is de claim – cv’s beter aansluiten bij het zoekgedrag van recruiters.

Met kunstmatige intelligentie worden hier data vanuit LinkedIn ontsloten, zowel over hoe anderen hun profiel opbouwen als het gedrag van recruiters.

Ook krijgt iemand die met deze tool een cv opstelt, de suggestie om maar meteen de instelling in het eigen LinkedIn-profiel aan te passen (‘open candidates’). Recruiters krijgen zo actief te horen dat je op zoek bent naar iets anders. Je kunt ook een overzicht krijgen met vacatures en opdrachten op LinkedIn die passen bij wat er in je cv staat.

Koppeling met ProFinder

Verder is er een koppeling met ProFinder van LinkedIn, het serviceplatform dat zich specifiek richt op freelancers. Via ProFinder kun je extra ondersteuning of zelfs coaching krijgen bij het opstellen van een cv of het voeren van een gesprek met opdrachtgever of werkgever.

Resume Assistant komt vooralsnog alleen beschikbaar in het Engels en Engelstalige landen. In de privacy-settings van je profiel, heeft LinkedIn de koppeling met Resume Assistant alvast ‘aan’ gezet. Dan weet je dat maar alvast.

Hugo-Jan Ruts is 'editor-in-chief' en uitgever van ZiPconomy. Bekijk alle berichten van Hugo-Jan Ruts