"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU
sociaal akkoord

Uitgelekte plannen Rutte III voor de zelfstandig professional

Een kort overzicht van de tot nu toe bekende plannen van het nieuwe kabinet, voor zo ver die impact kunnen hebben op zelfstandige professionals.

Een overzicht van uitgelekte plannen van Rutte III en de zelfstandigen. In hoofdlijnen lijken die beperking in te houden voor de zzp-markt aan de onderkant van de tarief piramide. En zelfstandigen met hoge tarieven zachtjes te bewegen om de overstap naar een BV te maken.

UPDATE:  KIJK VOORAL NAAR DIT ARTIKEL MET DE OFFICIËLE PLANNEN VAN RUTTE III  

Modelovereenkomsten maken plaats voor een opdrachtgeversverklaring

Het hele stelsel van de modelovereenkomsten, ingevoerd met de Wet DBA, gaat verdwijnen. Er komt een webmodule. Opdrachtgevers moeten een online formulier invullen om zo te controleren of een opdracht inderdaad zonder problemen door een zelfstandige uitgevoerd kan worden. Nog niet bekend is welke criteria daar voor gaan gelden. De maatregel lijkt bedoeld te zijn om weer wat meer zekerheid vooraf te geven aan opdrachtgevers.  Lees dit artikel op ZiPconomy met nadere analyse en uitleg over de opdrachtgeversverklaring

Geen verplichte arbeidsongeschiktheid

Zelfstandigen worden – anders dan bijvoorbeeld het CDA wilde – niet verplicht zich te verzekeren voor arbeidsongeschiktheid. Het kabinet gaat wel in gesprek met verzekeraars over goedkopere verzekeringen voor zelfstandigen. Over een eventueel verplichte pensioenopbouw is nog niets bekend.

Zelfstandigenaftrek omlaag

De Telegraaf meldt dat de zelfstandigenaftrek (niet geheel onverwacht) wordt verlaagd, op het moment dat er ook een nieuw belastingstelsel komt met een vlaktaks.

Vennootschapsbelasting omlaag

De vennootschapsbelasting gaat omlaag, relevant voor zelfstandigen met een BV of die overwegen om over te stappen naar een BV. Over de eerste 200.000 euro aan winst hoeft niet langer 20 procent vennootschapsbelasting te worden betaald, maar 16 procent (een kwart lager dus).  Daarmee verschuift ook de grens waarop de overstap van een eenmanszaak naar een BV fiscaal aantrekkelijker wordt. De verlaging van de zelfstandigenaftrek versterkt dat mogelijk.

Minimum tarief

Er komt een  minimumtarief van 15 of 18 euro. Onder dat tarief mogen opdrachtgevers (zo lijkt het nu) straks geen zelfstandigen inhuren.

Lees dit artikel op ZiPconomy met nadere analyse en uitleg over de minimum tarief plannen

Lage BTW tarief omhoog

Het lage 6% BTW tarief, waar een klein deel van de zelfstandigen gebruik van kan maken, wordt verhoogd naar 9%.

Hugo-Jan Ruts is 'editor-in-chief' en uitgever van ZiPconomy. Bekijk alle berichten van Hugo-Jan Ruts