"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Vraag naar uitstervende beroepen stijgt in 2016

davaluatieDe vraag naar beroepen met een grote kans op automatisering volgens het onderzoek van Osborne & Frey van Oxford zijn in 2016 het hardst gestegen volgens onderzoek van Intelligence Group op basis van cijfers van Jobfeed.

De belangrijkste groeier in aantal vacatures in 2016, ondanks alle faillisementen, was die van de winkelmanager.

2016 t.o.v. 2015

De onderstaande tabel zegt uiteraard niets over het totale aantal vacatures per functie, maar geeft wel de groei t.o.v. 2015 aan. Bij enkele functies is de groei waarschijnlijk erg groot omdat er bijna geen van zijn, zoals de blokkenlijmer (wat die ook doet) en het coördinerend hoofd licentiezaken (heeft ook niet elk bedrijf).

Screen Shot 2017-02-01 at 14.14.32

Opvallende functies bij de groeiers zijn de winkelmanager, ondanks alle faillisementen, de tractorbestuurder, de medewerker wasstraat en de koerier om er maar een paar uit te halen.

Laatste stuiptrekkingen?

De grote vraag is nu: zijn dit de laatste stuiptrekkingen van deze functies? We zien vaker een opleving vlak voor het eind immers.

Het einde van de winkels is er nog niet en zal nog wel jaren duren. Dat het er voor een groot deel gaat komen staat wel vast. Winkels worden ervaringen, maar minder en minder om te kopen. Toch beschouw ik dit als een hele positieve ontwikkeling, dat er nu weer mensen in deze functies terecht kunnen.

Bekend is dat mensen beter in hun vel zitten als ze werk hebben. Dan zijn ze ook in staat, zowel mentaal als financieel, om meer te investeren in hun ontwikkeling. Dat ze nu banen krijgen waar ze niet tot hun pensioen in kunnen blijven is niet erg, zolang ze maar weten, of ze verteld wordt, dat dat zo is. Dat ze dus moeten investeren in hun ontwikkeling.

 

Bas van de Haterd is auteur, (internationaal) spreker en adviseur over de invloed van technologie op werk. Hij kijkt zowel naar het werk dat mensen nog gaan doen, de manier waarop we dit werk organiseren als de manier waarop we mensen voor dit werk aantrekken en motiveren. Hij schreef hierover o.a. boeken als 'Talent Acquisition Excellence', '10 banen die verdwijn & 10 banen die verschijnen', de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto en (R)evolutie van Werk. Ook organiseert hij jaarlijks het Digitaal-Werven event. Bekijk alle berichten van Bas van de Haterd