"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

KvK Connect app moet leven zzp’er gemakkelijker maken

De KvK lanceert een nieuwe app voor zzp’ers: ‘KvK Connect’. Zzp’ers krijgen daarmee de mogelijkheid zichzelf te presenteren aan andere zzp’ers en met elkaar contact te zoeken.

De Kamer van Koophandel lanceert vandaag haar nieuwe app voor zzp’ers: ‘KvK Connect’. Zzp’ers krijgen daarmee de mogelijkheid zichzelf te presenteren aan andere zzp’ers en met elkaar contact te zoeken via chat of mail. Ze ontvangen nieuws dat op hun profiel is afgestemd. Op termijn wil de KvK ook benchmarks rond onder andere tarieven gaan leveren.

KvK Connect past in strategie van KvK om diensten en producten steeds meer digitaal aan te bieden en daarmee ook beter maatwerk voor de ondernemer te kunnen leveren. De app is ontwikkeld na een testfase met zzp’ers en wordt ondersteunt door verschillende zzp-belangenorganisaties.

De KvK wil netwerken en kennisdelen makkelijker, sneller, meer op maat en persoonlijker maken met een app die 24/7 beschikbaar is, uitgebreider en met een groter bereik voor zzp’ers. De app is beschikbaar voor zzp’ers die ingeschreven staan in het Handelsregister en is hier te vinden. De KvK mikt op 60.000 actieve gebruikers in het eerste jaar.

Etalage, nieuws, berichten en vergelijk je bedrijf

KvK Connect heeft vier onderdelen:

 1. Mijn etalage, waarmee de zzp’er zich op een professionele manier kan presenteren, netwerken en relaties onderhouden. De zzp’er kan zelf bepalen in hoeverre anderen zijn profiel mogen zien en welke informatie hij wil ontvangen en delen. Daardoor wordt het eenvoudiger om samen te werken met andere zzp’ers om bijvoorbeeld grotere opdrachten te kunnen aannemen;
 2. Mijn nieuws: hier vindt de zzp’er op zijn ondernemersprofiel gerichte informatie, zoals nieuws, webinars, evenementen en veranderende wet- en regelgeving.
 3. Berichten: zzp’ers kunnen via de berichtendienst eenvoudig contact met elkaar opnemen. Dat kan in een een-op-een chat en ze kunnen in groepen met elkaar chatten om bijvoorbeeld informatie over het ondernemerschap of opdrachten met elkaar te delen.
 4. Vergelijk je bedrijf (op termijn, bij voldoende deelnemers): hier vindt de zzp’er benchmarks gericht op zijn profiel, zoals een overzicht van hoeveel zzp’ers een vergelijkbaar profiel in hun markt en regio hebben en o.a. een vergelijking van inkomsten, het gemiddelde aantal opdrachten en gemiddelde uurtarief. De KvK maakt deze benchmarks op basis van anonieme analyses van de profielen. Daardoor worden veranderingen in de zzp-markt zichtbaar, waar de zzp’ers weer van kunnen profiteren omdat de benchmarks de keuzes van de zzp’ers een beter fundament geven.

Niet toegankelijk voor bureaus en corporates

De app’s is alleen toegankelijk voor andere zelfstandigen. Op verzoek van de zzp’ers die deelnamen aan de proef krijgen opdrachtgevers en bijvoorbeeld bemiddelingsbureaus geen toegang tot de gegevens. Zzp’ers kunnen de etalage die ze kunnen bouwen in de app wel zelf openbaar maken.

Samenwerking met zzp-organisaties

De KvK werkt bij de ontwikkeling van de app samen met FNV Zelfstandigen, PZO-ZZP en ZZP Nederland. De KvK vindt dat de samenwerking met belangenorganisaties de app beter maakt. De belangenorganisaties kunnen ook hun informatie delen via de app en suggestie doen voor verdere ontwikkeling.

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

3 reacties op dit bericht

 1. Het geeft te denken dat de KvK met nota bene door ondernemers betaald (belasting-, inschrijf- en eerder lidmaatschap-) geld met hun eigen leden concurrerende initiatieven in de markt zet. Dit soort initiatieven kunnen ten koste gaan van bedrijven die dit soort diensten al jaren op eigen risico aanbieden en die zelf investeren en innoveren maar die geen grote subsidiepot leeg kunnen lurken.

  Wellicht straks ook een verzekeraar, werving & selectie organisatie, payrolling bedrijf of supermarkt voor ZZP’ers gestart? De KvK maakt het leven met dit soort overbodige tools noch makkelijker noch leuker voor hun leden. Immers er bestaan al ZZP-platforms in alle soorten en maten. Misschien is hier sprake van een ‘ondernemer’ in het management van de KvK die wel even laat zien wat ‘ondernemen’ is? Dat is mooi. Ga dan ondernemen, maar dan op eigen rekening en risico graag!

  Het gelijk van Arjen Lubach met zijn analyse van de KvK wordt weer eens aangetoond: https://www.youtube.com/watch?v=05hvsCiN6Dw 😉

 2. Ik heb het “ding” geprobeerd, maar wat mij betreft is het compleet nutteloos. Ik zie er geen enkele meerwaarde van in.

  Bovendien is de “usability” ver te zoeken. Je profiel bewerken is tenen krommend, iemand zoeken uit je eigen omgevening bijna onmogelijk (gigantisch traag) en er zit geen enkele logica achter het geheel.

  Wederom (na Hallo) een poging van de kvk die we kunnen afschrijven. Misschien moeten we wel concluderen dat we die organisatie helemaal niet nodig hebben.

  • Haha, ik dacht idd dat de KvK al afgeschaft was, de verplichte jaarlijkse bijdrage iig al wel.
   Ik heb de app ook geprobeerd, maar het is idd niks. Werkt sloom (geen native app, maar een goedkoop hybride ding), en ook nutteloos, we wensen toch LinkedIn al.
   Ook de opmerking van Niels is terecht, het is ook nog eens gemaakt met ons geld…